De ce a fost ales (și a acceptat) mitropolitul Moldovei Vladimir să conducă o serie de slujbe însemnate la biserica din curtea Kremlinului, ce s-a întâmplat la acele slujbe și ce controverse au cauzat la Chișinău - explicăm într-un nou interviu săptămânal cu analistul Igor Boțan.
Este curios cum un protest organizat de penalul Ilan Șor devine, pe zi ce trece, inclusiv prin contribuția unor organizații de apărare a drepturilor omului, aproape o cauză a libertății și democrației.
În cei 30 de ani de la înființare, Fundația Soros Moldova, parte a grupului Fundațiilor pentru o Societate Deschisă, create de filantropul George Soros, a avut o contribuție greu de subestimat sau de blamat – cum se încearcă acum într-un mod tot mai strident – în devenirea democratică a R. Moldova.
Auzim tot mai des cetățeni moldoveni care se plâng de prețuri, de scumpirea vieții, întrebându-se cât va mai dura criza? Discuți cu ei și le spui că nu se va termina prea ușor. A fost pandemia, criza energetică provocată de consecințele ei, și acum războiul, agresiunea Rusiei în Ucraina.
Expertul în energetică Victor Parlicov consideră că, prin reducerea livrărilor de gaze către R. Moldova, Gazprom ar încerca să pună Chișinăul în fața unei dileme, inclusiv să facă autoritățile moldovene responsabile de o criză umanitară în regiunea transnistreană.
Când Ucraina a depus cerere de aderare la UE, pe 28 februarie, Republica Moldova i-a urmat imediat exemplul, iar președinta Maia Sandu a spus că asemenea momente istorice trebuie folosite. La 30 septembrie, Ucraina a cerut să fie primită imediat în NATO. Poate face R. Moldova la fel?
Discursul lui Putin conține deschiderea unei noi etape în conflictul dintre Ucraina și Rusia. Anexarea teritoriilor cucerite duce la creșterea amenințării nucleare, crede istoricul Cosmin Popa, care identifică două planuri în discursul liderului de la Kremlin
În 2040, Republica Moldova va ajunge o țară care va număra o populație de 1,7 milioane, iar mai bine de jumătate dintre locuitori vor avea vârsta de peste 50 de ani.
Mesajul transmis de Vladimir Putin acoperă doar parțial conținutul decretului de mobilizare semnat de acesta. În fapt, Putin, îi cheamă la arme pe toți cei care aflați în evidențele armatei ruse, spune istoricul Cosmin Popa pentru Europa Liberă.
În Moldova trăim realități contradictorii, uneori de-a dreptul incompatibile, stupefiante prin absurdul alăturării lor. Un amestec indigest de sublim și imoralitate, de nobil și grotesc.
Încarcă mai mult
Un episod nou în fiecare vineri
Săptămânal, în zi de joi
Un episod nou în fiecare luni
Odată la două săptămâni, marțea
De patru ori pe săptămână: luni, marți, miercuri și joi