Republica Moldova se află într-un moment dramatic al existenței sale, ca stat independent și democratic, moment comparabil ca pericol cu războiul din Transnistria din 1992.
Care este jocul gazelor făcut de Kremlin în Republica Moldova, cum răspunde guvernul de la Chișinău și care este rolul regiunii transnistrene?
De ce a eșuat semnarea unui nou contract de achiziție de electricitate pentru malul drept al Nistrului de la Centrala de la Cuciurgan și ce riscuri implică soluția parțială pusă în practică de autoritățile moldovene de a importa energie din România, prin linii care trec tot pe la Cuciurgan?
Jurnalista Catherine Belton, cea care a dezvăluit în Washington Post salariul lui Igor Dodon la Uniunea de afaceri moldo-rusă, spune într-un interviu Europei Libere că documentele obținute de ea arată „un control foarte strâns” al lui Dodon de către Moscova chiar și după ce nu mai este președinte.
Ce impact pot avea sancțiunile impuse de Statele Unite „oligarhilor Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor” asupra situației politice de la Chișinău, asupra justiției moldovene, asupra capacității Rusiei de a se amesteca în Republica Moldova și ce semnificație are momentul ales pentru acest pas?
„Dacă vreți energie electrică în continuare, găsiți-ne și furnizați-ne gaze naturale”, ar fi în interpretarea lui Alexandru Flenchea mesajul transmis Chișinăului prin deciziile din 20 și 21 octombrie ale autorităților de la Tiraspol.
Protestul de șase săptămâni al Partidului Șor se află pe „o pantă descendentă”, iar tentativele de a-l înviora nu au succes, crede analistul Igor Boțan. Director al Asociației pentru Democrație Participativă, el a analizat mersul protestului într-un interviu săptămânal la Europa Liberă.
Circa 90% din armamentul și tehnica Armatei Naționale, inclusiv sistemele antiaeriene, sunt de producție sovietică, nu corespund cerințelor unei operațiuni contemporane și trebuie înlocuite cu echipamente mai noi, afirmă Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, într-un interviu pentru Europa Liberă.
Poliția moldoveană a acționat disproporționat, în seara zilei de 16 octombrie, când a dispersat protestatarii Partidului „Șor” la Chișinău.
De ce a fost ales (și a acceptat) mitropolitul Moldovei Vladimir să conducă o serie de slujbe însemnate la biserica din curtea Kremlinului, ce s-a întâmplat la acele slujbe și ce controverse au cauzat la Chișinău - explicăm într-un nou interviu săptămânal cu analistul Igor Boțan.
Este curios cum un protest organizat de penalul Ilan Șor devine, pe zi ce trece, inclusiv prin contribuția unor organizații de apărare a drepturilor omului, aproape o cauză a libertății și democrației.
Încarcă mai mult
Un episod nou în fiecare vineri
Săptămânal, în zi de joi
Un episod nou în fiecare luni
Odată la două săptămâni, marțea
De patru ori pe săptămână: luni, marți, miercuri și joi