O veste așteptată de mulți în Republica Moldova: Ministerul Justiției de la Chișinău a propus scoaterea în afara legii a Partidului „Șor” și va face o sesizare în acest sens la Curtea Constituțională.
Prevenirea pierderii și risipei alimentare este acum reglementată prin lege în Republica Moldova.
Mai bine de jumătate din proiectele politice noi înclină balanța spre partida pro-rusă și a susținătorilor statutului de neutralitate care joacă cartea Moscovei. Altele țintesc „crearea națiunii civice moldovenești” sau vin pe segmentul vectorului european, crede analistul politic Nicolae Negru.
Pe ce precedent al Curții Constituționale își poate întemeia guvernul demersul anunțat de ministrul Justiției pentru scoaterea în afara legii a Partidului Șor și în ce măsură succesul unui asemenea demers poate împiedica liderii formațiunii controversate să mai facă politică la Chișinău?
Chișinăul și Tiraspolul trebuie să renunțe la ultimatumuri și avertismente, să se așeze la masa de negocieri și să facă o adresare către Kremlin și Gazprom pentru a soluționa problema deficitului de gaze. Este opinia lui Vladimir Iastrebceak, fost negociator-șef transnistrean, în anii 2008 și 2012.
Un amendament legislativ aflat în Parlamentul de la București poate crea condiții ca Republica Moldova să încheie contracte pe termen lung pentru importul unor cantități mari de curent electric din România, evitând așa numita piață spot, cu prețuri care fluctuează zilnic.
„R. Moldova are nevoie de o „lege Magnitsky”, întrucât a avut de suferit una dintre cele mai traumatice experiențe – statul a fost capturat de un regim oligarhic, care a fost debarcat în 2019”, consideră fostul ambasador al Republicii Moldova în SUA, Igor Munteanu.
A câta oară ar reveni în politica moldoveană fugarul Vlad Plahotniuc, dacă chiar va reveni după dispariția sa îndelungată, așa cum a anunțat pe 28 octombrie într-un interviu-surpriză pentru portalul Tribuna?
Republica Moldova se află într-un moment dramatic al existenței sale, ca stat independent și democratic, moment comparabil ca pericol cu războiul din Transnistria din 1992.
Care este jocul gazelor făcut de Kremlin în Republica Moldova, cum răspunde guvernul de la Chișinău și care este rolul regiunii transnistrene?
De ce a eșuat semnarea unui nou contract de achiziție de electricitate pentru malul drept al Nistrului de la Centrala de la Cuciurgan și ce riscuri implică soluția parțială pusă în practică de autoritățile moldovene de a importa energie din România, prin linii care trec tot pe la Cuciurgan?
Încarcă mai mult
Un episod nou în fiecare vineri
Săptămânal, în zi de joi
Un episod nou în fiecare luni
Odată la două săptămâni, marțea
De patru ori pe săptămână: luni, marți, miercuri și joi