Mica remaniere de cadre din guvern, rezultată din efortul declarat al puterii PAS de a „îmbunătăți actul de guvernare” și „performanța unor ministere”, va înteți criticile și nemulțumirile față de actuala guvernare, spune analistul politic Anatol Țăranu.
Săptămâna trecută la Chișinău s-au aflat în vizită Ursula vor der Leyen, șefa Comisiei Europene, și Roberta Metsola, președinta Parlamentului European. Două prezențe remarcabile prin care Republica Moldova, conducerea și poporul ei, au putut să se convingă o dată în plus de susținerea Lumii libere.
Cât de protejate sunt instituțiile de stat din R. Moldova, de la primării până la ministere și președinție, în fața atacurilor cibernetice?
O schimbare de guvern în urma scandalului Telegram nu se așteaptă, pentru că partidul de guvernământ, PAS, nu are destule cadre, dar guvernarea „trebuie curățată”, dacă discuțiile unor demnitari scurse în presă sunt adevărate, spune analistul Igor Boțan într-un interviu săptămânal la Europa Liberă.
O veste așteptată de mulți în Republica Moldova: Ministerul Justiției de la Chișinău a propus scoaterea în afara legii a Partidului „Șor” și va face o sesizare în acest sens la Curtea Constituțională.
Prevenirea pierderii și risipei alimentare este acum reglementată prin lege în Republica Moldova.
Mai bine de jumătate din proiectele politice noi înclină balanța spre partida pro-rusă și a susținătorilor statutului de neutralitate care joacă cartea Moscovei. Altele țintesc „crearea națiunii civice moldovenești” sau vin pe segmentul vectorului european, crede analistul politic Nicolae Negru.
Pe ce precedent al Curții Constituționale își poate întemeia guvernul demersul anunțat de ministrul Justiției pentru scoaterea în afara legii a Partidului Șor și în ce măsură succesul unui asemenea demers poate împiedica liderii formațiunii controversate să mai facă politică la Chișinău?
Chișinăul și Tiraspolul trebuie să renunțe la ultimatumuri și avertismente, să se așeze la masa de negocieri și să facă o adresare către Kremlin și Gazprom pentru a soluționa problema deficitului de gaze. Este opinia lui Vladimir Iastrebceak, fost negociator-șef transnistrean, în anii 2008 și 2012.
Un amendament legislativ aflat în Parlamentul de la București poate crea condiții ca Republica Moldova să încheie contracte pe termen lung pentru importul unor cantități mari de curent electric din România, evitând așa numita piață spot, cu prețuri care fluctuează zilnic.
Încarcă mai mult
Un episod nou în fiecare vineri
Săptămânal, în zi de joi
Un episod nou în fiecare luni
Odată la două săptămâni, marțea
De patru ori pe săptămână: luni, marți, miercuri și joi