Linkuri accesibilitate

Vladimir Tismăneanu

Ideea unui „Dosar Lenin”, similar celui despre genialissimul generalissim, tine de intelegerea radicalismului utopic drept fundament al experimentelor totalitare mai vechi sau mai noi. Pentru Marius Stan si pentru mine incepe astfel o noua aventura in lumea ideilor cu trimiteri certe spre febrilele polemici ale lumii de azi. Doua ipoteze ne vor calauzi in acest proiect: prima este ca secolul XX a fost secolul lui Lenin. Ascensiunea bolsevismului si a fascismului sunt direct legate de interventia sa in istorie. A doua este ca secolul XX nu s-a incheiat decat cronologic. Marile pasiuni politice nu au disparut, utopia nu a murit, ceea ce Hannah Arendt a numit furtunile ideologice nu s-a stins. Pentru primul episod din acest proiect, am initiat un dialog cu profesorul Toma Pavel de la Universitatea din Chicago, cunoscut comparatist literar si istoric al ideilor, membru in celebrul Committee on Social Thought. Dialogul pe e-mail a avut loc intre 1 si 3 august 2014.

„Dragă Toma,

Incep lucrul impreuna cu Marius Stan la un „Dosar Lenin”. Ne gandim ca salva de deschidere (ptr. Contributors) sa fie „Lenin si inteligentsia”. O intrebare: daca ar fi sa explici in cateva randuri unui doctorand american daca Lenin a fost sau nu un intelectual, ce i-ai spune? Sigur iti amintesti ca, parca intr-o discutie cu Gorki, a spus ca intelectualii sunt govno (shit).

Nu e graba, dar cateva randuri de la tine ar putea fi splendid integrate in primul nostru articol, cu multumirile de rigoare. Esti un cunoscator fara egal al scrierilor lui Alain Besançon. Evident, „Originile intelectuale ale leninismului” (tradusa la Humanitas) e o carte despre care vom vorbi.

Cu drag,

Vladimir”

***

„Draga Vladimir,

Ma intreb daca intelegerea genului de intelectual exemplificat de Lenin n-ar putea incepe cu o referinta la Ludwig Feuerbach, discipol al lui Hegel care l-a influentat direct pe Karl Marx. Argumentul ar pleca de la convertirea la umanitate a vechilor credinte religioase.

Feuerbach sustinea ca divinitatile adorate de-a lungul secolelor de diferite populatii sunt de fapt proiectari in sfera divina a unor calitati umane (forta, inteligenta, intelepciunea, de exemplu). Dat fiind, considera el, ca in ziua de azi (adica la mijlocul secolului al 19-lea) nimeni nu mai poate crede in aceste divinitati, omenirea trebuie sa-si repatrieze calitatile gresit divinizate, recunoscindu-le drept pur umane.

Doua aspecte ale acestei teorii sunt prezente in gindirea lui Marx, admirator al lui Feuerbach. Pe de o parte, caracterul atotstiutor si, deci, oracular al religiei (Dumnezeu stie tot, inceputul, prezentul, viitorul si sfirsitul lumii) e preluat de materialismul istoric, devenind „stim exact tot, inceputul, prezentul, viitorul si sfirsitul fericit al societatii”. Pe de alta parte, atotputernicia divina devine atotputernicia umana, in cazul lui Marx atribuita proletariatului.

Aceste repatrieri sunt bine inteles foarte raspindite: si nihilistii si discipolii lui Nietzsche le-au dezvoltat, fiecare in felul lor.

Gindirea filozofica si sociala ar fi deci indreptatita sa inlocuiasca credintele religioase. (Hegel anuntase deja acest transfer.) Dar, evident, pentru ca aceasta tranzitie sa poata fi respectata, ar trebui ca gindirea filozofica si sociala sa nu ceara oamenilor adoratia si ascultarea pe care le cerea religia. Or, in multe situatii, adoratia si ascultarea au continuat sa fie impuse de noile doctrine. Religia era, dupa parerea lui Marx, un opiu pentru popor. Noile doctrine, cum bine a observat Raymond Aron, au devenit un opium pentru adeptii lor.

Fundalul istoric al acestei convertiri a credintelor religioase la cultul umanitatii este foarte diferit de la o cultura la alta. Cu cit credinta religioasa intr-o anumita regiune va fi fost mai dogmatica, umila, si ascultatoare, cu atit afirmatia „cunoastem viitorul” va fi si ea mai dogmatica, cu atit mai brutala va fi revendicarea atotputerniciei celor care „cunosc viitorul”, si, din nenorocire, cu atit mai ascultatoare va fi populatia. Cel mai bun exemplu a fost bolsevismul rus, propovaduit de Lenin. A reprezentat o forma extrema a acestei convertiri, combinind elementul atotstiutor si oracular al marxismului (teoria istoriei, lupta de clasa, viitorul inevitabil revolutionar si luminos) cu confiscarea nihilista a atotputerniciei (un mic grup de iluminati au voie sa faca ce vor pentru a obtine victoria, aspect bine pus in lumina de Alain Besançon).

Era Lenin un intelectual? Daca acest termen desemneaza pe cei care citesc mult si nu au o meserie practica, sigur ca asta era. Dar daca tinem seama de caracterul dogmatic si oracular al doctrinei precum si de confiscarea atotputerniciei, Lenin a fost mai degraba un reprezentant al clerului politic - sinistra particularitate a ultimelor doua secole. Ca tiran, actionind in numele unei religii secularizate, el nu putea sa accepte independenta, diversitatea de pareri, si (ca sa fim drepti) vorbaria nesfirsita a adevaratilor intelectuali. De aici vin ura si dispretul pentru intelectualii ai caror ochi nu au fost dintr-o data si definitiv deschisi de revelatia comunista.

O nota despre Gorki: cuvintele lui se refera, cred, la un gen de rezerva mai general fata de intelectuali in tarile unde obiceiurile si (din nou ca sa fim drepti) infumurarea multor oameni cu carte au creat o distanta intre intelectuali si restul populatiei. O amintire din România: in anii 1960, la nunta fratelui unui prieten unde erau multi invitati, unul dintre ei, cam ametit de bautura, aflind ca sunt cercetator la Academie, a ciocnit paharul cu mine spunind: „Dumneata esti un intelectual, eu sunt un om! Buna seara!” Pe moment am fost surprins, dar mai tirziu mi-am spus ca se referea poate la insusiri care apartin oamenilor ca oameni, si nu ca intelectuali: bunul simt, cumsecădenia, omenia.

Cu drag,

Toma”

***

„Draga Toma,

Am citit si recitit reflectiile tale de o profunzime unica. Da, auto-imputernicirea cu administrarea destinului celor aflati in „nestiință”, confera comunitatilor de tip bolsevic (care pot fi gasite la fel de bine la polul ideologic opus, dovada Mussolini si ideologii sai, ori Goebbels si Rosenberg, ca sa nu vorbesc chiar de Schickelgruber) o incredere infinita in propriul contact (ori contract) cu Providenta (fie ea una definita rasiala, fie sacralizata ca Istorie inexorabila, identica in fond cu Ratiunea, hipostaziata, precum la Hegel si la Marx, in zeitate suprema). Este o revolta impotriva libertatii in numele libertatii. Se neaga libertatea individuala invocandu-se libertatea ca dat colectiv.

Aici vad marea distinctie intre Nietzsche si Marx: ambii contestă civilizatia burgheza, dar primul ramane fidel unui individualism elitist, cel de-al doilea deschide calea pentru ascensiunea maselor ca subiect revolutionar. Amandoi au constiinta ca sunt destin (Schicksal), dar primul si-l implineste ca agonie subiectiva, cel de-al doilea prin convertire la actiune colectiva. Daca as gasi ragazul, mi-ar place mult sa scriu o scurta carte, ori macar un eseu, despre ce doi.

Ponta este o caricatura grotesca a modelului si mentorului sau, batranul bolsevic Ion Iliescu. Ca si pentru Lenin, pentru Iliescu intelectualii sunt un grup de flecari neispraviți. Dar inca Dej isi ingaduia sa-l ia peste picior pe Calinescu intr-o conversatie faimoasa, dupa aparitia „Bietului Ioanide”, parca, si-i dadea lectii partinice despre cum trebuie scris marele roman realist socialist. Manipularea religiei de catre satrapii ideologici, cum bine spui, ma trimite cu gandul catre dimensiunea catehistica a rostirii staliniste, la aceea liturgica a bolsevismului in genere, dar si la sincretismele actuale de tip Chavez ori dinastia Kim-ilor.

Cu drag,

Vladimir”

Strident si demagogic, tribalismul a revenit in prim-planul vietii politice românesti. Premierul megaplagiator Victor Ponta a dat semnalul, avalansa fundamentalista s-a dezlantuit. Un prieten imi trimite linkul la o emisiune a televiziunii lui Sebastian Ghita. Reportera, sarguincioasa, isi face datoria. Prezinta publicului cine sunt candidatii pentru functia de presedinte si care le-ar fi afilierile religioase. Nu cred ca mai exista o tara in UE in care chestiunea biografiei unui candidat sa fie discutata in asemenea termeni. Accentul cade, cum altfel, pe faptul ca Victor Ponta ar fi singurul candidat ortodox, deci, subreptice, ca ar fi singurul bun român. Agramatismul cultural si reaua credinta isi dau mana in prezentarea lui Mihai-Razvan Ungureanu ca apartinand „sectei mozaice”.

Deci religia lui Abraham, Moise si David, religia in care s-au nascut Iosif, Maria, Iisus, Petru, Matei, Luca, Pavel, nu este iudaismul, ci „secta mozaica”. Insinuarile anti-protestante sunt abominabile. La fel cele la adresa Monicai Macovei, vinovata ca a abandonat ortodoxia in favoarea mult-hulitului, demonizatului greco-catolicism. Primarul Clujului, Emil Boc, este si el un eretic. Kelemen Hunor este catolic, iar papistasii, stim cu totii, nu sunt buni români, nu au cum sa fie. Ei si greco-catolicii se supun Romei, deci nu asculta de ucazurile Bisericii Nationale. Deplorabil, fireste, ceea ce se petrece acum in campania pesedista este scandalos politic si moral. Socialismul arhanghelului Ponta, exclusivist, etnocentric si primitiv, este tot mai mult unul fascizant. Mai lipseste sa se puna in vanzare iconite cu chipul lui Ponta aureolat de boarea unei ortodoxii imaculate…

Senatorul Sorin Iliesiu, neobosit autor de apeluri, chemari si invocari, unul dintre cei 19 adjuncti ai „boierului” Tăriceanu in fruntea parasutei pesediste numita „Partid Liberal Reformator”, vitupereaza contra lui Klaus Iohannis vinovat, pasamite, ca nu a participat la varii festivisme legate de Ziua Nationala. Caragiale s-ar cruci. Suntem in plin dadaism politic. Mai grav, revin stafiile unui interbelic in care demagogia despre ce inseamna a fi „bun român” a avut efecte catastrofice.

Conceptul de socialism arhanghelic l-am gandit ca ecou al studiului clasic al istoricului Eugen Weber despre legionarism ca revolutie arhanghelica (archangelic revolution). Despre reincarnarea „oamenilor arhanghelului” in ideologia epocii Ceausescu (de fapt inca in finalul celei a lui Dej), a scris un studiu important Michael Shafir. Am scris eu insumi despre fascizarea comunismului românesc in epoca sa dinastica.

Difuziunea si circulatia miturilor politice sunt fenomene fascinante. Viziunea fundamentalista a lui Victor Ponta este de fapt o versiune româneasca a dughinismului, unul din pilonii ideologiei putiniste.

Recomandare:

http://www.evz.ro/tufa-de-venetia-victor-ponta-si-istoria-bolsevismului.html

Încarcă mai mult

Vladimir Tismaneanu locuiește la Washington, este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-comuniste . Din 1983, colaborator constant al postului de radio Europa Liberă, în ultimii ani autorul unui blog de istorie a comunismului și nu numai.

Autor a nenumărate cărți de istorie a comunismului și a perioadei postcomuniste.

A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din Romania – al cărei raport final a fost prezentat președintelui Traian Băsescu în Parlament, pe 18 decembrie, 2006. Un an mai târziu a co-editat cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile publicarea raportului la editura Humanitas Intre februarie 2010 si mai 2012, Președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG