Linkuri accesibilitate

Vladimir Tismăneanu

Ne aflăm in plin Razboi Rece. Congresul de „unificare” din 21-23 februarie 1948, derulat, suprem sacrilegiu, la Ateneul Român, a consacrat disoluția prin inghițire a PSD de către PCdR. Nucleul dur din PCdR controla deopotrivă Biroul Politic şi Secretariatul CC al PMR. Cu binecuvântarea Kremlinului, Gheorghiu-Dej rămânea secretar general. Moscoviții (Ana Pauker şi Vasile Luca) isi mențineau pozitiile de maximă influență si continuau să-l tuteleze pe Dej. Acesta mima cordialitate si pregătea ascensiunea oamenilor săi de incredere, intre care Nicolae Ceauşescu.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:47 0:00
Link direct

Social-democrații care au refuzat să accepte farsa „unificării” au fost prigoniți, arestați, intemnițati. Intre aceştia, liderii sindicali Ion Flueraș si Iosif Jumanca, ambiii morți in inchisorile dictaturii. Ani grei de inchisoare i-au fost haraziti şi liderului istoric al PSD, Constantin Titel Petrescu (1888-1957). Colaboraționiştii trădători Lothar Rădăceanu, Eugenia Rădăceanu, Mișa Levin, Barbu Solomon şi Stefan Voitec isi primeau recompensa fiind aleşi in noile organe de conducere. Erau, de fapt nişte marionete umile.

Dupa câteva luni, Levin, devenit ambasador in Italia, cerea azil politic in acea țară. La Congres, Teohari Georgescu, secretar al CC şi ministru de interne, a denunțat „devierea naționalistă” a lui Lucretiu Pătrăşcanu (acesta a incetat să facă parte din CC şi a fost pus curând sub domiciliu forțat). Cronologia oficiala a regimului a botezat conclavul drept „Congresul I al PMR”. Raportul politic a fost prezentat de Gheorghiu-Dej, iar Ana Pauker a tinut discursul de inchidere. Constanța Crăciun a dat citire telegramei de salut semnată de secretarul CC al PCUS (b), Mihail Suslov si tot ea a citit encomiastica telegramă a Congresului pentru „eliberatorul popoarelor”, Generalissimul Iosif Vissarionovici Stalin. Delegația comunistilor maghiari fost condusă de Laszlo Rajk, cel care avea să fie executat in 1949 ca „spion titoist”. Jdanovul României, şeful Secției de Propagandă, Leonte Răutu, cerea eradicarea oricărei urme de spirit critic, biciuia „cosmopolitismul”, și impunea emularea entuziastă a modelului sovietic.

Cenzura funcționa draconic. Pe 11 iunie, era decretată naționalizarea principalelor mijloace de producție. Economia intra pe mâinile Comitetului de Stat al Planificarii, imginat dupa Gosplanul sovietic. Educația era distrusă prin „reforma invățământului”. Pe 30 august, prin decretul nr. 221 al Prezidiului Marii Adunări Naționale, era infiintată Direcția Generală a Securității Poporului. In fruntea ei, agentul sovietic Pintilie Bodnarenko, zis Pantiuşa, asasinul lui Stefan Foriș, ales la Congres, ca și soția sa, Ana Toma, adjuncta Anei Pauker la Ministerul de Externe, membru al CC. Se lăsase peste România, devenită colonie sovietică, parte a „lagărului socialist”, noaptea totalitară...

În mod evident, comunismul nu a fost o religie politică explicită. Leninismul provine din întâlnirea dintre o tendință autoritară din marxism, voluntarismul marxist, cultul violenței, și hybris-ului istoric al radicalismului revoluționar rus, nihilismul despre care scrie atât de pătrunzător Dostoievski în Demonii. Lenin este ascetul revoluționar prin excelență, copilul secolului XX. De altfel, secolul trecut a aparținut lui Lenin. A început cu ruptura dintre bolșevism și menșevism, cu celebrul pamflet Ce-i de făcut?, care este el însuși o replică întârziată a romanului omonim, excepțional document politic, al lui Cernîșevski. Pedagogia presupusă de această lucrare anticipează transformismul antropologic radical al lui Makarenko. Personajul lui Cernîșevski, Rahmetov, nu suportă slăbiciunea. În mod similar, când lui Lenin i se pune să asculte Appasionata pe o placă de gramofon, el spune „oprește-o, dacă mai ascult înnebunesc”. Nu poate! În fața frumuseții, el reacționează cu spaimă. Frumusețea trebuie oprită. Se duce la Paris, petrece un an de zile în capitala franceză, nu vizitează niciun muzeu de pe malurile Senei în afara celui al comunarzilor. Pe de o parte, Lenin demonstrează un altruism exaltat, iar pe de alta o dorință de a-i pedepsi pe toți cei care nu se supun acestui gen de altruism.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:20 0:00
Link direct

Așa cum am menționat și în alte ocazii, există două direcții în mesajul Manifestului Partidului Comunist care anticipează elaborările viitoare ale teoriei marxiene. Pe de o parte, este accentul pus pe dezvoltarea autonomă, organică a conștiinței de clasă. Pe de altă parte, avem glorificarea și cultul violenței. Perpetuarea unei asemenea dihotomii în istoria și evoluția marxismului scoate în evidență problema centrală a acestei filosofii politice: cea a moralității praxisului revoluționar. Manifestul demonstrează ambivalența letală a emancipării consacrate prin violență: în numele democrației proletare autentice, libertățile formale trebuie suspendate, chiar reprimate. Pentru a atinge un nivel înalt de moralitate, care transcende ipocrizia burgheză, moralitatea tradițională trebuie abrogată.

Marxismul pretinde că deține frâiele destinului omenirii deoarece afirmă că are soluția la agoniile și anxietățile milenare ale societății. Nu cred că a existat vreodată vreun alt proiect revoluționar impregnat de o mai amplă pretenție profetică sau de un mai masiv simț al predestinării carismatic-istorice. Din acest punct de vedere, mitul „partidului de tip nou” al lui Lenin este un ecou fidel al mitului lui Marx al clasei hărăzite care urmează să aducă salvarea umanității dincolo de propriile sale condiționări subiective.

În The Road to Terror, Oleg Naumov și Arch Getty afirmă că „pentru bolșevici existența a fost un subset al existenței mulțimii, al existenței în cadrul partidului, și viața partidului prevala asupra propriei vieți fizice. Chiar sinuciderea, cel mai personal dintre acte, avea o semnificație politică aparte pentru bolșevici”. Nicolai Buharin este cazul clasic de victimă care își glorifică torționarul. El îi cere iertare lui Stalin pentru crimele de gândire pe care le comisese. Stalin a păstrat până în ziua morții scrisorile lui Buharin în biroul său personal. Erau între foarte puținele obiecte prețioase ale lui Koba. Acesta colecționa scrisorile celui mai bun prieten, pe care l-a condamnat la moarte și l-a executat. Buharin îi scrie lui Stalin implorându-l să-i lase viața și asigurându-l de devotamentul său total, îi glorifică lui Stalin „angelica răbdare”. În aceasta constă grotescul mecanism care s-a numit critică și autocritică.

Încarcă mai mult

Vladimir Tismaneanu locuiește la Washington, este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-comuniste . Din 1983, colaborator constant al postului de radio Europa Liberă, în ultimii ani autorul unui blog de istorie a comunismului și nu numai.

Autor a nenumărate cărți de istorie a comunismului și a perioadei postcomuniste.

A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din Romania – al cărei raport final a fost prezentat președintelui Traian Băsescu în Parlament, pe 18 decembrie, 2006. Un an mai târziu a co-editat cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile publicarea raportului la editura Humanitas Intre februarie 2010 si mai 2012, Președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG