Linkuri accesibilitate

Vladimir Tismăneanu

Marxismul a fost, înainte de toate, un proiect demiurgic fixat asupra distrugerii societății burgheze fundamentată pe cultul proprietății private. A urmărit să transceandă o societate iremediabil reificată pentru a pregăti forțele sociale revoluționare pentru confruntarea finală care urma să aducă cu sine „saltul din imperiul necesității în imperiul libertății.” Pentru Marx, convingerea că Istoria este guvernată de legi a echivalat cu faptul că aceste legi pot fi cunoscute. În consecință, a sa Weltanschauung a fost în mod necesar științifică, non-utopică, distingându-se astfel de orice altă formă anterioară de socialism.

Marxismul ca escatologie seculară
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:55 0:00
Link direct

Pentru Marx, aspirația spre revoluție avea rolul de a răsturna, de a schimba din temelii lumea. Era vorba despre o revoluție apocaliptică, un cataclism. Această revoluție este, după cum scria Raymond Aron, mai mult decât o explozie socială, o simplă înlocuire a unui regim cu un altul. Scopul este de fapt o completă răsturnare a valorilor. Este o revoluție antropologică și, cel mai important lucru, o renovare a condiției umane. Revoluția comunistă nu se ocupă numai de economie. Accentul pus pe materialism este unul care trebuie să schimbe cea mai adâncă parte a infrastructurii emoționale, sentimentale, psihologice a trebuințelor umane.

De ce credeți că în regimurile comuniste se punea accentul pe controlul asupra trupului uman? De ce credeți că se ajungea la problema alimentației raționale? Ferenc Fehér, Ágnes Heller și György Márkus au subliniat corect că miza existenței în comunism și esența acestui sistem era dictatura asupra nevoilor umane. Nu poți construi omul numai prin educație, trebuie să apelezi și la baza lui de homo economicus, care este fundamentată pe principiul de proprietate privată. François Furet, într-o carte favorită a Monicăi Lovinescu, Trecutul unei iluzii (Humanitas, 1996), spunea că relația directă dintre fascism și comunism se află în inima secolului XX. Spectrul comunismului privește spre viitor spectrul fascismului vine dinspre trecut. Unul este primordialist, altul este anti-primordialist—o ipoteză de lucru.

Consider așadar că adevăratul conflict al secolului XX a fost cel dintre democrațiile liberale și rivalii lor totalitari. Cele două totalitarisme, pe fondul experienței lor istorice simultane, s-au situat într-o „intimitate negativă” în contextul european de război și revoluție. Ele au reprezentat un atac atroce împotriva și o alternativă cumplită la modernitatea liberală. Comunismul și fascismul sunt cei doi gemeni totalitari. Nu ai cum să spui comunism fără să spui fascism și viceversa. Ele s-au născut unul din altul. Dacă în cazul comunismului spunem că este o patologie a universalului, nazismul, fascismul reprezintă o patologie a particularismului. Cele două mari patologii și-au atras adepții în măsura în care au reușit să producă discursul cel mai contagios, cel mai persuasiv. Nu au contat adevărurile factuale, inclusiv la nivelul nostalgicilor.

Toate marile teme ale religiei creștine—căderea, fericirea originară, regăsirea, ispășirea, subiectul mesianic—se regăsesc în mitul istorico-escatologic al marxismului. Marxismul este unul dintre cele mai importante mituri politice maniheiste ale istorie contemporane. Este un discurs fundamental al modernității care contrapune așa-zisele forțe ale reacțiunii, barbarismului și declinului celor care reprezintă progresul istoric. El promite salvarea prin intermediul distrugerii unui sistem perceput ca fiind bazat pe dominație, exploatare și alienare. În această viziune soteriologică, proletariatul este mântuitorul omenirii sau, așa cum a afirmat în tinerețe însuși Marx—„clasa Mesia” a istoriei. Comunismul ca religie seculară este așadar un proiect transcendent. Făgăduiește o mutație cosmică, transformarea condiției umană. Într-adevăr, o imagine faimoasă: saltul din imperiul necesității în acela al libertății. Iar proletariatului îi revine misiunea de a încarna figura eroului mesianic. Salvarea se naște tocmai din această cezură totală în care proletariatului îi revine misiunea de a încarna figura eroului mesianic. Ideologia marxist-leninistă s-a construit pe baza acestui mesianism revoluționar.

Comunismul a fost o formă de resentiment. A fost un fundamentalism politic modern, un angajament într-un proiect istoric absolut. Cred că volumul care surprinde, care captează cel mai bine această poftă de transcendență care stă la baza ideologiei comuniste este Demonii de Dostoievski. De altfel romanul postum confiscat de Securitate timp de atâtea decenii al lui Dinu Pillat a avut că sursă de inspirație Demonii. Așteptând ceasul de apoi (Humanitas, 2010) se constituie ca o variantă din Balcani, dar împotriva Balcanilor. Vestitorii lui Pillat sunt, după cum observa acum câțiva ani Cosmin Ciotloș în România literară, legionari dar ei sunt și comuniști.

Spectrele Europei între trecut și viitor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:12 0:00
Link direct

Totalitarismul comunist ca organizare socială, politică, culturală și economică este caracterizat prin trei elemente: în primul rând, prin refuzul memoriei. Aversiunea, ostilitatea față de memorie îl face mnemofob. El acționează prin toate instituțiile sale pentru distrugerea memoriei. În al doilea rând, este o organizare care urmărește distrugerea valorilor, și în acest sens este axiofob. Și, nu în ultimul rând, el detestă spiritul, deci este o organizare de tip noofobic. Așadar, comunismul este mnemofobic, axiofobic și noofobic.

În acest context, memoria, așa cum ne-a învățat și Monica Lovinescu, este o formă de terapie și, în egală măsură, o formă de profilaxie. Trecutul a fost și este încă falsificat sub ochii noștri. Tot așa cum ne opunem tendințelor negaționiste și revizioniste, și pe bună dreptate o facem în legătură cu Holocaustul, este obligația noastră să ne opunem tendințelor negaționiste și revizioniste în legătură cu ce a fost comunismul.

Comunismul a făcut milioane și milioane de victime, comunismul a reprezentat răul în istorie. Răul este o categorie teologică, este o categorie morală, dar în secolul XX răul devine o categorie politică. În secolul XX e poate pentru prima oară când răul este instituționalizat politic și devine o ideologie care inspiră experimente de inginerie socială în masă. Nu orice fel de rău, ci unul care falsifică binele în numele fericirii universale. Această experiență istorică a fost superb rezumată de Leszek Kołakowski în formula diavolul în istorie. Precizez că această expresie nu este pur și simplu o metaforă, ea este definiția sintetică a realității care a marcat fundamental viața atâtor popoare. Simplu spus, este vorba de tragediile rezultate din ambiții nemăsurate și nesăbuite de a forța cursul istoriei în numele unor idealuri abstracte menite să rezulte în comunități politice perfecte, totalmente non-contradictorii.

Am scris mult pe parcursul anilor despre problema stafiilor și a fantomelor, a spectrelor. Într-adevăr, fantomele vin în miez de noapte și ne bântuie în continuare. Sunt spectre care privesc spre viitor și cele care vin din trecut. Spectrul care privește spre viitor este evident cel întruchipat în primele rânduri ale Manifestului Partidului Comunist. O stafie bântuie Europa, această fantomă este comunismul. Așa începe una dintre cele mai faimoase cărți din istoria gândirii politice și pe care Leszek Kołakowski o numea drept cel mai important pamflet politic scris vreodată. Un pamflet care continuă să inspire energii, pasiuni, fanatisme. Un alt spectru este cel al fascismului, dar el vine dinspre trecut. Manifestul a formulat însă miezul unei ideologii al cărei scop principal a fost transformarea societății, economiei, culturii și, nu în ultimul rând, a naturii umane.

Încarcă mai mult

Vladimir Tismaneanu locuiește la Washington, este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-comuniste . Din 1983, colaborator constant al postului de radio Europa Liberă, în ultimii ani autorul unui blog de istorie a comunismului și nu numai.

Autor a nenumărate cărți de istorie a comunismului și a perioadei postcomuniste.

A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din Romania – al cărei raport final a fost prezentat președintelui Traian Băsescu în Parlament, pe 18 decembrie, 2006. Un an mai târziu a co-editat cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile publicarea raportului la editura Humanitas Intre februarie 2010 si mai 2012, Președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG