Linkuri accesibilitate

Consens în privinţa ciupercilor comestibile - Isterie în rest - Judit Ferencz


Isteria creată pe marginea cazului Frunda se extinde – constată Szabadság. Şi îşi ilustrează spusele: în urma nemulţumirilor create de recomandarea Consiliului Europei privind conceptul naţiunii, unii demnitari autohtoni solicită retragerea mandatului de senator al iniţiatorului, Frunda György. Singurul care încearcă să calmeze spiritele este parlamentarul PSD Adrian Severin, care spune că recomandarea nu-i chiar aşa de rea.

Isteria creată pe marginea filmului „Made in Romania”, cu şi despre ceangăi, prezentat parlamentarilor europeni, ce coincidenţă, se extinde – informează Új Magyar Szó. Directorul Institutului pentru Studii Europene din judeţele Harghita şi Covasna acuză: e clar, Ungaria are interese geostrategice în ceangăime.

În Népújság, din nou despre legea statutului minorităţilor. Organizaţia Project on Ethnic Relations a organizat o dezbatere despre capitolul referitor la autonomia culturală şi despre posibilele interpretări ale raportului întocmit pe această temă de Comisia de la Veneţia. Specialistul Comisiei a explicat şi de această dată: nu există reţete pentru minorităţi; în fond, orice măsură bine primită este şi binevenită. În rest, nu s-a schimbat nimic. UDMR se pronunţă pentru, restul împotrivă.

Pentru reînfiinţarea Universităţii Bolyai se pronunţă, printre alte personalităţi, şi şase deţinători ai Premiului Nobel – aflăm din Allgemeine Deutsche Zeitung. În cotidian se aminteşte şi de o altă iniţiativă similară a elitei internaţionale, care datează din 1990. „Trebuie să admitem totuşi că Universitatea Babeş-Bolyai nu este un exemplu prost pentru multiculturalitate” – susţine cotidianul de limbă germană.

Háromszék, amuzat: discuţiile ideologice ale partidelor din România sunt deosebit de amuzante. Editorialistul ziarului redă spusele preşedintelui PD, Emil Boc, în încercarea de a-i convinge pe colegii liberali de avantajele fuziunii cu PD: cu siguranţă, liberalii îşi vor găsi locul în marea familie a Partidului Popular European, în care se mai există şi alte formaţiuni cu orientare liberală. Ca de pildă, FIDESZ din Ungaria sau Forza Italia.

Consiliul Naţional Secuiesc îi solicită preşedintelui UDMR Markó Béla să intervină pentru declararea zilei de 15 Martie - aniversarea Revoluţiei maghiare din 1848 - sărbătoare naţională şi în România. Asta în numele egalităţii. Şi să o declare, evident, şi zi nelucrătoare. Tot în numele egalităţii.

Consens ! - anunţă Trasnindex. Camera Deputaţilor a adoptat o iniţiativă legislativă a UDMR, respectiv Legea privind comercializarea şi prelucrarea ciupercilor comestibile. Ca rezultat al fructuoasei colaborări dintre politic şi sfera civilă, respectiv Asociaţia Micologilor – mai adaugă un micolog.
XS
SM
MD
LG