Linkuri accesibilitate

17 ani de munca ilegala la San Diego


Un venit de trei ori mai mare decit in Mexic

Chiar dacă locuieşte la câteva zeci de kilometri de ţara în care s-a născut, de 17 ani nu mai vrea să se întoarcă acasă. A decis să plece pentru că doreşte să trăiască în siguranţă. Este vorba de Siro, un cetăţean mexican care munceşte ilegal în San Diego, California. El ar face un sfert de oră până la graniţa cu Mexicul. A ales să locuiască totuşi în Statele Unite ale Americii, alături de familie, pentru că vrea să le asigure celor trei copii un viitor: "Nu aveam siguranţă în ceea ce priveşte serviciul şi situaţia financiară. Traiam în sărăcie. Condiţiile de trai erau grele. Banii pe care îi câştigam împreună cu soţia ne ajungeau pentru măncare dar în nici un caz să ne luăm o casă".

Am ajuns la biroul unde munceşte Siro. L-am găsit în timp ce făcea curăţenie.Văd aici are mai multe spray-iuri şi în fiecare dimineaţă începe munca la opt şi lucrează opt ore, cinci zile în săptămână. Acum este mai bine ca la început: "Salariul pe care îl am este cu mult mai bun decât în Mexic. Este de două trei ori mai mare.De exemplu, pentru o oră, iau de la 7 la 11 dolari ceea ce este foarte bine. Aici, am şi asigurare medicală. Condiţiile de muncă sunt relativ bune, compartiv cu cele din Mexic".



Pentru a mă convinge că lucrează foarte mult, am ajuns şi într-o parcare subterană, unde se află o bună parte din zi. Şi acum se pare că mergem şi în alte locuri să vedem cum se descurcă pentru a-şi câştiga banii: "Multe drepturi ale noastre nu erau respectate - nu aveam asigurarea medicală, nu aveam zile de odihnă. Da, acum situaţia e alta".

Întrebat dacă totuşi ar vrea să se întoarcă în Mexic, Siro mi-a spus că ....Mexic devine un loc tot mai periculos pentru trai. Nu crede că situaţia se îmbunătăţeşte în următorii ani, ba din contra se va înrăutăţi. Cel puţin în această perioadă, viaţa în Mexic nu poate progresa. Sunt mulţumit, spune Siro, de cum facem faţă situaţiei, împreună cu soţia. Eu am un serviciu, soţia la fel. Lucrăm mult dar ştim că studiile copiilor la colegiu le vom putea plăti. În Mexic aceste condiţii pot fi obţinute dar trebuie să munceşti mult mai mult, chiar în condiţii inumane şi dure".

Tot mai mulţi cetăţeni mexicani, aflu de la Siro, îşi părăsesc ţara şi vin să locuiască în San Diego.Odată ajunşi aici, preferă să îşi aducă şi familiile şi se stabilesc cu traiul. O problemă ar fi obţinerea vizelor dar şi controlul strict de la graniţa dintre Mexic şi San Diego, punctul de trecere Tihuana, cel mai aglomerat din lume.

Interlocutorul meu se poate considera fericit pentru că are un serviciu şi nu a rămas în stradă, fără casă.Tot mai multe persoane, de exemplu, în San Diego, îşi pierd locurile de muncă şi în lipsa banilor, chiar şi casa. În San Diego, numărul celor fără adăpost, sau cum îşi mai spun, homeless, după cum am şi văzut, este destul de mare.
XS
SM
MD
LG