Linkuri accesibilitate

Statele Unite: alegeri 2010, cheltuieli și spoturi publicitare


Sumele record cheltuite în campanie şi nemulţumirea americanilor faţă de starea economiei au generat un număr mare de spoturi electorale extrem de negative şi bizare.


Astăzi, când americanii merg la vot cu ocazia aşa-numitelor „alegeri de la jumătatea mandatului”, un singur lucru este sigur: că nu mai văd şi nu mai aud sutele de spoturi electorale cu care s-au obişnuit în ultima vreme. Această campanie electorală pare să fie depăşit toate recordurile de cheltuieli, iar tonul ei a fost mai negativ decât oricând. O relatare a corespondentei noastre la Washington, Heather Maher, este sintetizată de Mircea Ţicudean.

Americanii sunt chemaţi să aleagă astăzi noi membri ai Congresului, precum şi noi lideri ai structurilor administrative din unele state şi localităţi. Alegerile de la jumătatea mandatului, ediţia 2010, vor rămâne în istorie din două motive: mai întâi, pentru că partidul democrat al preşedintelui Barack Obama este pe punctul de a suferi cea mai severă înfângere din ultimii 16 ani. Iar în al doilea rând, pentru că banii cheltuiţi în campanie par să fi depăşit orice record.

Informaţiile nu sunt încă definitive, dar o organizaţie neguvernamentală şi nepartinică de la Washington, Center for Responsive Politics, a anticipat că în campania de anul acesta se vor fi cheltuit patru miliarde de dolari. Recordul a fost posibil şi datorită unei controversate decizii de anul acesta a Curţii Supreme de Justiţie. Punând capăt multor decenii de plafonare a finanţării campaniilor, Curtea a hotărât că cheltuielile în scopuri politice sunt o formă a libertăţii de expresie, aşa că marile corporaţii pot acum plăti cât vor ca să influenţeze alegerile la nivel federal. Organizaţiile pentru drepturi civile au criticat verdictul Curţii, spunând că oferă oamenilor de afaceri şi grupurilor de interese influenţă nelimitată asupra alegerilor.

Ce rezultate a avut această influenţă nu ştim deocamdată, dar este cert că sumele record cheltuite în campanie şi nemulţumirea americanilor faţă de starea economiei au generat un număr mare de spoturi electorale extrem de negative şi bizare. Un spot publicitar îndreptat împotriva liderului majorităţii democrate din Senat, Harry Reid, îl acuză, nici mai mult nici mai puţin, că vrea să ofere pastile de Viagra pedofililor şi în general celor găsiţi vinovaţi de delicte sexuale. Între timp, contracandidata lui Reid, Sharron Angle era şi ea ţinta unui atac publicitar care făcea apel tot la mânia populară împotriva delincvenţilor. Doamna Angle era acuzată că a votat cândva în favoarea unei legi care permitea puşcăriaşilor din Nevada să primească masaje.

În statul Kentucky, din sudul Statelor Unite, cursa pentru postul de senator a atins culmi de violenţă – inclusiv fizică, graţie unui incident în care un suporter al republicanului Rand Paul l-a călcat cu piciorul pe cap pe un simpatizant al democratului Jack Conway. Majoritatea spoturilor electorale americane distorsionează realitatea, dar în Florida un democrat în funcţie pe nume Alan Grayson a fost nevoit să-şi ceară scuze pentru că a întins prea tare coarda într-un anunţ împotriva rivalului său republican, Daniel Webster – pe care l-a numit „Taliban”.

În finalul relatării sale de la Washington, corespondenta Europei Libere, Heather Maher spune că în Statele Unite spoturile electorale nu sunt exact un model de corectitudine, dar sunt eficiente. Iar în această campanie, ţinută într-o vreme de incertitudine, mai ales economică, este probabil ca atacurile radiotelevizate să-şi atingă mai uşor ţintele.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG