Națiunile Unite au avertizat că o ofensivă a forțelor siriene sprijinite de aviația rusă și milițiile iraniene Hezbollah în împrejurimile orașului Alep din nord-vestul Siriei poate cauza un nou val de refugiați și înfometa sute de mii de civili în orașul încercuit, unde guvernul și opoziția își dispută controlul de ani de zile.
Naţiunile Unite au avertizat astăzi că in oraşul Alep din Siria ar putea să fie sute de mii de oameni rămaşi fără mâncare şi adăpost din cauza atacurilor forţelor guvernamentale siriene, loiale preşedintelui Bashar Al Assad. Forţele guvernamentale siriene, susţinute de raidurile aviației ruseşti si de luptătorii grupării libaneze Hezbollah au lansat o ofensiva majora asupra localităţii Alep, care de ani de zile a fost divizată între forţele guvernamentale siriene si opoziţie.
Localitatea Alep a fost cel mai mare oraş din Siria, cu o populaţie de 2 milioane de locuitori. Ofensiva asupra acestui oraş ar putea fi un moment de cotitură în războiul civil din Siria care durează de 5 ani și care a făcut peste un sfert de milion de morţi si peste 11 milioane de refugiaţi.
Naţiunile Unite sunt acum îngrijorate de soarta celor in jur de 300 de mii de civili aflaţi încă în oraş, cu atât mai mult cu cit graniţa cu Turcia, calea spre refugiu a civililor a rămas închisă. In jur de 30 de mii de refugiaţi se afla deja in fata graniţei. Naţiunile Unite estimează că dacă ofensiva continua, in jur de 100 - 150 de mii de oameni vor fi obligaţi să fugă din oraş. Purtătorul de cuvânt al înaltului comisar ONU pentru refugiaţi William Spindler:
„Turcia a permis celor răniţi si aflaţi într-o situaţie critică sa intre in Turcia, cu toate acestea multor oameni nu le este permis să treacă graniţa şi cerem Turciei să îşi deschidă graniţele pentru toţi civilii sirieni care fug de teamă căutând protecţie internaţională, aşa cum au făcut de la începutul crizei.”
In Turcia se afla deja 2 milioane şi jumătate de refugiaţi şi Ankara a spus răspicat că nu mai poate face faţă valului de refugiaţi. Naţiunile Unite ii cer sa deschidă graniţa cu Siria şi solicita comunităţii internaţionale sa susţină eforturile umanitare ale Ankarei.
Estimările ministrului turc de externe Mevlut Cavusoglu sunt încă şi mai alarmante decât cele ale ONU. Potrivit lui, daca atacurile aviației ruse şi a forţelor siriene guvernamentale continua, un milion de refugiaţi vor căuta să îşi găsească salvarea in Turcia. Cavusoglu spune ca Turcia tocmai ce a primit încă 10 mii de refugiaţi, dar că le va permite şi altora să intre în ţară „în mod ordonat”.
Programul Naţiunilor unite pentru alimente a început să împartă ajutoare in localitatea Azaz, de la graniţa siriano-turcă.
Noua ofensivă ruseasca din Siria a dus la anularea convorbirilor de pace săptămâna trecută, convorbiri negociate de aproximativ 2 ani.
Joi, la conferinţa internaţională pe teme de securitate de la Munchen, diplomația occidentala spera sa reia subiectul negocierilor de pace in chestiunea siriana, dar potrivit agenţiei Reuters, şansele sunt mai mult decât reduse, având in vedere evoluţiile de pe teren.
Ofensiva rusească ar putea schimba substanţial evoluţia acestui conflict in favoarea regimului preşedintelui Bashar Al Assad.
Ieri la Ankara, cancelara Germaniei Angela Merkel a acuzat Moscova că încalcă rezoluţia ONU din decembrie anul trecut, care cerea părţilor implicate in conflictul sirian să evite bombardarea zonelor populate si s-a declarat „oripilată” de suferinţele pe care le îndura „zeci de mii de oameni” din cauza campaniei militare, şi mai ales a raidurilor aviației ruse. Astăzi premierul Ahmet Davutoglu a acuzat Rusia pentru provocarea noului val de refugiaţi sirieni.
„Rusia continuă sa bombardeze fără mila civilii care nu au nimic în comun cu terorismul. Avem informaţii despre toate țintele bombardamentelor ruseşti – 90% dintre cele 6000 de zboruri au ca ţintă civili…”
Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov:
„Toate declaraţiile preşedintelui Turciei Recep Tayyip Erdogan ca Rusia ocupă părţi din Siria sunt incorecte şi absurde, atât din punct de vedere juridic cit si al legislaţiei internaţionale. Motivul este foarte simplu – si cunoscut – aviația ruseasca este prezentă pe teritoriul Siriei la invitaţia liderilor legali ai ţării. De aceea nu se poate vorbi de nici un fel de ocupaţie – nici de jure şi nici de facto”.
Săptămâna aceasta organizaţia Human Rights Watch a documentat folosirea de către forţele guvernamentale siriene si ruseşti în 14 atacuri a bombelor cu dispersie.