Linkuri accesibilitate

Tudor Iașcenco: „Toţi ar vrea un preşedinte bun, cu autoritate”


Cum se vede în provincie dilema alegerii unui nou șef al statului? În dialog cu directorul ziarului „Cuvântul” de la Rezina.

Mandatul președintelui Nicolae Timofti expiră în mai puțin de două săptămâni, dar Parlamentul nu a făcut deocamdată nimic pentru a pregăti alegerea unui președinte nou. Cum se vede în provincie dilema alegerii unui nou șef al statului? O discuție cu jurnalistul Tudor Iașcenco de la Rezina, directorul ziarului regional „Cuvântul”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:17 0:00
Link direct

Europa Liberă: Ce fel de preşedinte de ţară îşi doreşte moldoveanul, ţinând cont de realităţi?

Tudor Iașcenco
Tudor Iașcenco

Tudor Iașcenco: „Toţi ar vrea un preşedinte bun. În primul rând, să fie un om cu autoritate.”

Europa Liberă: Cu autoritate sau şi autoritar?

Tudor Iașcenco: „Cu autoritate şi integru. Desigur, noi suntem deprinşi să fie un om autoritar, ca să rezolve toate problemele, să hotărască pentru toţi, să-i pună pe toţi la punct. Venim din aceeaşi Uniune Sovietică toţi.”

Europa Liberă: Şi nu e cazul de a se debarasa de mentalitatea de atunci?

Tudor Iașcenco: „Mentalitatea se schimbă, după mine, în zeci de ani.”

Europa Liberă: Dar au trecut 25 de ani de la proclamarea independenţei. O generaţie nouă a crescut.

Tudor Iașcenco: „Dar unde a crescut generaţia nouă? Tot în mediul acesta, tot cu aceeaşi concepţie, tot fiind educaţi de aceiaşi părinţi, de aceleaşi instituţii de învăţământ, care au trăit şi trăiesc până în prezent după standardele vechi...”

Europa Liberă: Deci, preşedintele să fie cu autoritate. Poate fi identificată această persoană în societate astăzi, care să împace şi taberele opozante din Parlament, şi societatea care este divizată?

Tudor Iascenco
Tudor Iascenco

Tudor Iașcenco: „Da, noi ne-am fript cu preşedintele ales de Parlament. Ne-am fript bine. Eu îmi amintesc că, atunci când a fost schimbată legislaţia şi s-a decis alegerea președintelui în Parlament, toţi băteau din palme că ţara, în sfârşit, scăpa de Lucinschi care încerca să adune cât mai multe împuterniciri şi credeau că mai departe totul va fi foarte bine. Ne-am convins că nu este chiar aşa în Republica Moldova, deşi forma parlamentară de conducere este cea mai democrată. Iată astăzi vrem un preşedinte ales de tot poporul. Dar eu nu sunt convins că acest preşedinte va fi acela de ce are nevoie Moldova.”

Europa Liberă: De ce aveţi aceste rezerve, temeri?

Tudor Iașcenco: „Pentru că eu eram absolut convins că un Ilan Shor nu poate, într-o săptămână, să devină primar al oraşului Orhei, dar iată că s-a întâmplat. Eu nu eram convins că Partidul Democrat, care în toate sondajele abia-abia de trecea pragul electoral, la alegerile locale din 2015, va lua atâtea voturi şi atâţia preşedinţi de raioane. Fiindcă se dovedeşte că la noi astăzi foarte uşor pot fi cumpăraţi, pot fi manipulaţi alegătorii, lumea. Şi eu nu mă voi mira, dacă cu adevărat Renato Usatîi va ajunge preşedinte al ţării. Or, în ce ţară normală asemenea lucruri s-ar putea întâmpla? La noi se pot întâmpla. Sau acelaşi Plahotniuc, cu ratingul de -92%, într-o dimineaţă, ne putem trezi că el poate ajunge preşedinte de ţară. Eu nu m-aş mira de acum dacă lucrurile acestea se vor întâmpla. Probabil că ceva s-a întâmplat cu mentalitatea lumii.”

Europa Liberă: Bine, dar dacă cetăţeanul se identifică cu aceste nume, poate trebuie să li se ofere şansă celor pe care lumea îi simpatizează şi să vedem unde ajunge Moldova?

Tudor Iașcenco: „Am rătăcit 25 de ani. Câţi ani trebuie să mai rătăcim pentru a reveni la normal? Lucrurile acestea sunt foarte periculoase, să oferim cetăţeanului absolut rătăcit, cetăţeanului care nu-şi dă seama ce face şi încotro merge posibilitatea de a alege şi a determina cursul ţării şi viaţa noastră.”

Europa Liberă: De ce instituţia prezidenţială a pierdut şi ea din credibilitate? Şi, eventual, ar putea să recâştige această încredere din partea cetăţenilor?

Tudor Iașcenco: „A pierdut pentru că ne-am jucat cu instituţia prezidenţială, cu postul de preşedinte. A pierdut pentru că cel puţin în ultimii ani nu a fost un om destoinic de acest post, o personalitate care cu adevărat să fie un exemplu, un punct de orientare pentru majoritatea cetăţenilor şi ca pregătire, şi ca integritate, şi ca garant al Constituţiei, garant al poporului, care să aibă un cuvânt greu de spus în orice problemă şi în relaţiile cu Parlamentul, cu celelalte puteri. Adică a fost un om ne la locul lui preşedintele şi aceasta a diminuat, a compromis postul, însăşi funcţia de preşedinte al ţării.”

Europa Liberă: Şi acum ce fel de preşedinte trebuie să ajungă ca să fie recâştigată încrederea din partea oamenilor? Pentru că aveţi rezerve, dacă s-ar alege prin vot direct. Dacă se alege în Parlament, lucrurile sunt mai uşoare?

Tudor Iașcenco: „Dacă nu se schimbă sistemul de alegere a Parlamentului, nu vin oameni noi în Parlament, nu avem şanse ca Parlamentul să aleagă un preşedinte demn de ţară. Adică astăzi totuşi varianta cea mai bună cred că ar fi alegerea directă de către tot electoratul, fiindcă, după ultimele schimbări din societate, apariţia unor noi lideri care sunt susţinuţi de societate, mai ales graţie integrităţii, se pune accentul pe integritate, pe moralitate, iată acest lucru ar putea aduce beneficii în ceea ce priveşte alegerea preşedintelui nou.”

Europa Liberă: A rămas foarte puţin timp până la încheierea mandatului actualului preşedinte. De ce nimeni şi aproape nimic nu arată că societatea se pregăteşte pentru alegerea unui nou şef de stat?

Tudor Iașcenco: „Eu cred că Parlamentul totuşi îşi va alege un preşedinte al lor şi care va fi exponentul majorităţii actuale.”

Europa Liberă: Care sunt avantajele şi care sunt minusurile de pe urma acestei alegeri?

Tudor Iașcenco: „Eu nu văd niciun fel de avantaje.”

Europa Liberă: Poate se stabilizează situaţia, aşa cum se insistă pe ideea aceasta că e nevoie de o stabilitate?

Tudor Iașcenco: „Dar ce vedem noi după acest termen de stabilitate? Aceeaşi mocirlă, aceeaşi situaţie incertă, aceeaşi aprofundare a crizei…”

Europa Liberă: Aprofundarea crizei sau stabilitate?

Tudor Iașcenco: „Stabilitate în situaţia când suntem în fundul prăpastiei? Adică să nu mai ieşim din această prăpastie?! Că ne stă bine acolo?! Și dimpotrivă, cei care s-au ocupat cu furturile, cu delapidările, ei vor fi într-o situaţie stabilă.”

Europa Liberă: În societate sunt şi alte opinii, că nu contează cine îl va alege pe preşedinte: deputaţii în Legislativ sau cetăţenii cu drept de vot, pentru că, în primul rând, contează cine e persoana.

Tudor Iașcenco: „Da, dar noi vedem ce se întâmplă în Parlamentul nostru, ce oameni susţin Parlamentul, cu cine conlucrează, pe cine promovează. Desigur, ei îşi vor alege omul lor, care să le permită în continuare să-şi facă treburile şi interesele. Eu nu cred că va veni un om care nu va fi docil actualei majorităţi parlamentare, fiindcă, pe de o parte, au ajuns lucrurile ca ei să se dezică de ceea ce au obţinut. Actualul Parlament, dacă ar fi avut măcar un dram de moralitate, de integritate, demult trebuia să depună mandatele, fiindcă s-au compromis capital.”

Europa Liberă: Nealegerea preşedintelui ar perpetua, ar adânci această criză politică? Pentru că au mai fost perioade când s-a constatat că, dacă nu e ales preşedintele, e greu să se stabilizeze situaţia. Şi atunci întrebarea e ce e de făcut?

Tudor Iașcenco: „La noi se pot întâmpla schimbări radicale numai în situaţii radicale, revoluţionare. Trebuie totuşi să ajungem la momentul când cei de jos nu vor mai putea tolera o asemenea situaţie, iar cei de sus cu adevărat nu vor putea face faţă cerinţelor la cei de jos.”

Europa Liberă: Şi s-a ajuns la această situaţie.

Tudor Iașcenco: „Cred că încă nu am ajuns. Poate acea situaţie să fie provocată de alegerea preşedintelui, poate să fie situaţia când Parlamentul să aleagă un preşedinte care nu va fi agreat de electorat şi care va conduce la agravarea şi mai mult a situaţiei din ţară care, în ultimă instanţă, va duce la alegeri anticipate şi la schimbări a întregului sistem care e astăzi în Republica Moldova.”

XS
SM
MD
LG