Linkuri accesibilitate

Rebecca Harms: „Referendumul olandez despre Ucraina este o încercare de a destabiliza UE”


Rebecca Harms
Rebecca Harms

Co-președinta „Verzilor”, a ecologiștilor din Parlamentul European, în dialog cu Dan Alexe.

Săptămâna trecută, premierul olandez Mark Rutte, a cărui țară deține actualmente președinția rotativă a Uniunii Europene, a spus că Ucraina nu ar trebui niciodată să adere la UE.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:58 0:00
Link direct

Rutte a spus, înainte de referendumul de miercuri 6 aprilie în legătură cu tratatul de asociere UE - Ucraina că “noi credem că Ucraina trebuie să întrețină bune relații și cu Europa și cu Rusia. Asta nu ar fi cazul dacă Ucraina ar adera la UE."

Rutte a mai spus: „E vorba și de istoria Ucrainei. Dacă ne uităm la istorie, Rusia s-a născut la Kiev și în alte părți ale Ucrainei." El a mai zis că atitudinea Rusiei vizavi de Ucraina este parțial de înțeles. „Rusia vrea să aibă relații bune cu Ucraina. Rusia merge prea departe în atitudinea ei doar atunci când dorește să fie singura care are relații cu Ucraina.”

Tot în ajun de referendumul din Olanda, președintele ucrainean Petro Poroșenko s-a văzut implicat direct în scandalul Panama Papers, revelațiile care au făcut cunoscut că multe importante figuri internaționale ascund și spală bani în complicate structuri offshore.

Când a devenit președinte în 2014, Poroșenko a promis că va combate corupția și că va vinde fabricile sale de dulciuri Roshen pentru a se consacra țării. Apare acum că Poroșenko și-a mutat banii și afacerile în insulele britanice Virgin Islands (BVI), un paradis fiscal în afara oricărei jurisdicții internaționale.

Europa Liberă a întrebat-o pe o prietenă a Ucrainei, Rebecca Harms, co-președinta “Verzilor”, a ecologiștilor din Parlamentul European, dacă toate acestea nu riscă să furnizeze argumente adversarilor semnării acordului de asociere UE-Ucraina care vor vota în referendumul olandez din 6 aprilie:

Rebecca Harms: Eu cred că votul din Olanda despre acordul de asociere cu Ucraina și ceea ce a făcut premierul olandez Rutte, întreaga lui intervenție, nu pot decât să falsifice datele problemei. Nicăieri nu se pune problema aderării Ucrainei la UE, ci e vorba doar de un acord de asociere, similar cu cele semnate de Moldova și Georgia. Sigur că Ucraina, populația și politicienii, ar dori să intre în UE, așa cum o spun toți din 2004 încoace și așa cum o vrea și Moldova, dar deocamdată Kievul a primit doar un acord de asociere. Cei, precum premierul Olandei Mark Rutte, care menționează o ipotetică primire a Ucrainei în UE falsifică de fapt datele problemei.

Europa Liberă: De altfel, președintele Comisiei europene Jean-Claude Juncker a spus de la început că în următorii cinci ani, în actuala legislatură europeană, nu va mai avea loc nici o extindere.

Rebecca Harms: Nu e vorba numai de acești cinci ani. Sincer, nici eu, deși sunt ecologistă, nu consider că Uniunea Europeană este acum pregătită să primească noi membri. E nevoie de integrare politică, ceea ce lipsește în acest moment. Moldova, sau Ucraina, sunt la ani lumină de a putea deveni membru UE. UE, de asemenea, nu poate acum primi noi membri.

Europa Liberă: Asta înseamnă că sunteți de acord cu cei premierul olandez Rutte, care spune că Ucraina nu trebuie să intre în UE.

Rebecca Harms: Nu sunt de acord cu cei care invocă perspective inexistente. Cei care au inițiat referendumul din Olanda în legătură cu acordul de asociere UE-Ucraina nu sunt deloc interesați de Ucraina sau Moldova. Tot ce doresc ei este să destabilizeze Uniunea Europeană. Nu e un vot despre Ucraina, este despre UE.

Întrebată dacă faptul că președintele ucrainean Petro Poroșenko a creat o societate offshore pentru a-și ascunde banii în plin război în teritoriile separatiste din Donbas, așa cum a fost revelat de Panama Papers, nu va influența negativ votul olandezilor în referendumul de miercuri 6 aprilie, Rebecca Harms a spus:

Rebecca Harms: Faptul că președintele Ucrainei folosea companii offshore pentru a-și ascunde banii în vreme ce ucrainenii trăiesc în plină austeritate este într-adevăr șocant. Atitudinea lui Poroșenko este iresponsabilă și amorală. Nu ar fi drept ca asta să se răsfrângă asupra imaginii Ucrainei. O victorie a partizanilor lui „NU” în Olanda nu l-ar lovi pe Poroșenko, ci i-ar lovi pe simplii ucraineni. Să nu uităm că revoluția de pe Maidan a început tocmai pentru că oamenii nu mai suportau corupția.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG