Iată ce a declarat Hadigia Ismailova la eliberarea sa din închisoare:
„Arestarea mea a fost dictată numai din rațiuni politice din cauză că președintelele Aliev și clica lui au decis că scape de orice fel de critici la adresa lor. A fost parte din acțiunile lor represive la adresa militanților pentru dreptrurile omului, a jurnalișilor și a liderilor de organizații neguvernamentale. Bineînțeles că mă voi adresa Curții Europene pentru Drepturile Omului, și voi lupta pînă îmi voi dovedi nevinovăția față de toate acuzațiile care mi s-au adus. Și voi face guvernul azer răspunzător pentru că m-a ținut închisoare un an și jumătate, departe de munca mea, de familia mea, de studenții mei.”
Curtea Supremă a luat decizia miercuri 25 mai 2016 în urma recursului înaintat de jurnalistă. Ismalilova nu se afla la tribunal când a fost luată decizia, și a fost eliberată din arest la puțin timp după anunțarea verdictului.
„E o zi mare pentru Hadigia, pentru toți jurnaliștii și pentru libertatea de expresie de pretutindeni. Sîntem copleșiți de bucurie pentru Hadija și familia ei, și abia așteptăm să avem înapoi la lucru”, a declarat redcatorul șef al Europei Libere/Libertatea, Nenad Pejic.
Curtea a a anulat condamarea lui Ismailova pentru abuz în seviciu și deturnare de proprietăți, dar a păstrat condamnarea pentru antreprenioriat ilegal și evaziune fiscală.
John Lansing, directorul Agenției federale independente americane care coordonează transmisiile pentru străinătate (BBG) a salutat decizia Curții Supreme din Azerbaigian de-a o elibera din închisoare pe Hadigia Ismailova. Lansing a spus că eliberarea este „o evoluție pozitivă pentru poporul azer și un pas înainte spre libertatea presei”.
El a cerut actualităților de la Baku să ridice restricțiile de călătorie împotriva Ismailovei, care încă este condamnată cu suspendare. Lansing a făcut de asemenea apel la autoritățile de la Baku să permită redeschiderea biroului postului Radio Europa Liberă/Libertatea din capitala azeră, care a fost închis de guvernanți în decembrie 2014.
Europarlamentarul lituanian Petras Austrevicius, care face parte din comisia de afaceri externe din Parlamentul European, a salutat eliberarea jurnalistei Hadigia Islamilova:
„Cred că e o reușită a celor cere au sprijinit-o, și au cerut eliberarea ei pentru că [Ismailova] e o apărătoare a drepturilor omului. Ea e un simbol al societății democratice și sper că această tendință va continua în Azerbaigian și că toți prizonierii politici vor fi eliberați”.
Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor cu sediul în Statele Unite a spus într-un comunicat de presă că deși decizia Curții Supreme de la Baku este motiv de bucurie, ea nu șterge nedreptatea încarcerării jurnalistei azere timp de un an și jumătate din motive politice.
Hadija Ismailova a fost reținută în decembrie 2014 și condamnată în septembrie 2015. Guvernele occidentale și asociațiile internaționale care militează pentru libertatea presei au cerut în mod repetat eliberarea ei.
„Sîntem fericiți că Hadigia e în sfîrșit liberă după ce a petrecut 537 de zile în închisoare. Cu ocazia eiberării ei ne facem ecoul solicitării ei de a ne concentra nu numai asupra acestui caz, dar și asupra cererii de eliberare a tuturor deținuților politici”, a declarat Rebeca Vincent, membră a coaliției Sport pentru Drepturi, care a militat pentru eliberarea din închisoare a lui Hadigia Ismailova.
La începutului lunii mai, jurnalista azeră a primit premiul UNESCO?Guillermo Cano pentru libertatea mondială a presei, care onorează contribuțiile notorii la promovarea libertății presei oriunde în lume.
Azerbaigian e catalogat „neliber”, pe locul 189 din cele 199 de țări și teritorii evaluate de Freedom House în 2016, și „foarte rău”, pe locul 163 din cele 180 de țări și teritorii evaluate în Indexul libertății presei 2016 al organizației Reporteri fără frontiere.
Potrivit datelor publicate de Freedom House, în Azerbaigian sînt acum mai mult de 80 de deținuți politici.