Linkuri accesibilitate

Militari moldoveni la manevre între „hăis!” și „cea!”. Cazul tragic al lui Andrei Brăguța


Restrospectiva săptămânii politice moldovenești

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:03 0:00
Link direct

În ciuda interdicției președintelui Igor Dodon și a disputei dintre președinție și guvern, militarii moldoveni participă la exercițiul militar anual din Ucraina, iar asta e firesc să se întâmple, spune comentatorul politic Victor Ciobanu.

În opinia sa, cetățenii asistă în continuare la un joc politic regizat dintre cele două forțe, PSRM și PD, care a scos la iveală mai multe carențe de ordin legislativ:

„Una este când se fac, pur și simplu, declarații tari deoparte și de alta, și persistă în opinia publică această luptă mimată a titanilor, în care nici unul nu este pro rus nici celălalt nu este pro european. Iată că acum, în mijlocul acestui joc s-a pomenit armata națională și este un lucru foarte prost. Este o iresponsabilitate și deoparte și de alta. Deci suntem într-o debandadă totală legală. Chiar și legea la care se face referință cu participarea acestor militari nu stipulează foarte clar dacă trebuia să fie avizul președintelui, nu trebuia să fie. Este iarăși ceea la ce am ajuns-degradarea cadrului legal în care suntem, în care nu sunt stipulate foarte clar atribuțiile părților implicate.”

Victor Ciobanu remarcă faptul că președintele Igor Dodon a anulat proiectul Strategiei securității naționale a Republicii Moldova fără să propună deocamdată un document în schimb și, spune analistul, chiar dacă este Comandant Suprem al forțelor armate, șeful statului nu poate lua decizii arbitrare:

„Sigur că Dodon sare calul atunci când la libera sa cugetare, așa să zic, interzice participarea militarilor în anumite exerciții, chit că ei participă de ani de zile în aceste exerciții militare. Da, guvernarea în mod normal a trimis acești soldați la niște exerciții care erau planificate, eu consider că președintele nu avea temei să refuze aceste exerciții pentru că el este politic de o altă orientarea. El trebuie să se considere președinte al Republicii Moldova. Toate acordurile astea sunt semnate de ani bune deja. Că nu-i place lui personal NATO, bine, nu are altă cale legală decât să câștige alegerile, să schimbe toată doctrina militară, să schimbe orientarea geopolitică a Republicii Moldova, după care acționeze în cadrul legal.”

În atenția presei a continuat să fie în această săptămână cazul lui Andrei Brăguța, tânărul decedat în închisoare, reținut pentru depășirea limitei de viteză și provocarea unei altercații cu agenții de circulație. Mai mulți experți în drepturile omului au criticat procedura arestului preventiv aplicat în acest dosar și în general reacția Ministerului de Interne, despre care spun că ar fi încercat să mușamalizeze acțiunile grave a unor oameni din sistem. Jurnalista de investigație Mariana Rață este de părere că acest caz a scos la iveală multe din vulnerabilitățile sistemului:

„Eu admit că în acest caz este vorba de niște erori admise de niște persoane, niște polițiști care s-au supărat pe comportamentul oarecum agresiv al lui Andrei Brăguța, un tânăr despre care din prima zi polițiștii știau că este bolnav, că are probleme de sănătate grave. Acești polițiști, nu știm dacă ei l-au agresat sau l-au agresat colegii de celulă și nu au intervenit oamenii legii, dar un lucru este cert. Niște polițiști care nu și-au făcut corect meseria, așa cum le cere legea, au fost capabili să dea peste cap acest sistem care există, aceste norme scrise pe care ei sunt obligați să le respecte, și să demonstreze că sistemul care există în Republica Moldova, tot ce înseamnă justiție și apărarea drepturilor omului este foarte vulnerabil. Lucrurile sunt putrede acolo și pot fi schimbate iată și de niște oameni simpli, nu doar de șefi de direcție, miniștri și alți oficiali, și asta mi se pare foarte grav.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG