Linkuri accesibilitate

Rotem Sivan


Detaliu de pe coperta albumului Antidote, Rotem Sivan Trio, 2017
Detaliu de pe coperta albumului Antidote, Rotem Sivan Trio, 2017

Fiecare melodie e ca o stampă de mici dimensiuni unde sînt pictate în detaliu și cu migală personaje și peisaje care spun fiecare o poveste.

Rotem Sivan
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:05:07 0:00

„Și-a creat un loc pe scena de jazz din New York prin improvizația îndrăzneață, prin modul abil în care își conduce trupa, prin înzestrarea tehnică și mai presus de toate prin lirism și muzicalitate.

Albumul „Antidote”, care e o combinație inteligentă a tututor acestor calități, și se mișcă printr-o largă varietate de stări și peisaje sonore, face din el unul din ghitariștii de urmărit de acum încolo”.

Acestea, doamnelor și domnilor, sînt cuvintele unui baterist de jazz de la New York - Antonio Sánchez - despre un ghitarist de jazz tot de la New York, Rotem Sivan, și despre albumul pe care acesta l-a lansat împreună cu trupa sa Rotem Sivan Trio în 2017.

Ceea ce surprinde din prima la ascultarea acestui disc e scurtimea pieselor, lucru cu totul neobișnuit pentru muzica de jazz, unde nevoia de improvizație cere un spațiu temporal suficient de „cuprinzător” ca să le permită muzicienilor să spună tot ce au de spus.

Faptul că pe acest album sînt piese de sub trei minute spune multe despre capacitatea lui Rotem Sivan de a face o muzică densă, concentrată, și fără absolut nici un sunet redundant - fiecare melodie e ca o stampă de mici dimensiuni unde sînt pictate în detaliu și cu migală personaje și peisaje care spun fiecare o poveste.

Născut la Ieusalim, Rotem Sivan a studiat compoziția clasică Tel Aviv, înainte de a se muta în 2008 la New York, ca să studieze The New School for Jazz și Contemporary Music.

E prezent tot timpul pe marile scene de jazz ale lumii, iar eu nu v-aș fi vorbit despre el astăzi dacă nu mi-ar fi fost recomandat de o veche prietenă cu care urmărim împreună din locuri diferite aceeași muzică, mereu și mereu.

Mulțumesc, Simona Tivadar.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG