Ana Racu, membru al Comitetului ONU împotriva torturii vorbeşte despre Campania de strângere de fonduri pentru susţinerea eroilor implicaţi în lupta cu pandemia de COVID-19 „Împreună pentru voi!”.
Ana Racu: „Este vorba de o inițiativă civică, inițiativa unui grup din trei oameni. Vrem să venim cu un suport pentru toți cei ce înseamnă oamenii care acum sunt în prima linie, cei care depun eforturi colosale, aș spune, chiar eroice pentru combaterea epidemiei sau infecției de coronavirus și mă refer la tot ce înseamnă sistem medical, cu asistente medicale, infirmieri și infirmiere, cu oamenii din laboratoare, cu șoferii de la Urgență, cu tehnicienii, deci, toți cei care acum au mai multe responsabilități decât noi, cei care stăm acasă și vrem să-i susținem. În sensul acesta suntem în contact permanent cu autoritățile din domeniu pentru a identifica necesitățile reale care s-ar putea să se schimbe de la zi la zi, în funcție de numărul de pacienți, de disponibilitatea de stocuri.
Am preferat să avem niște stocuri puse deoparte, pentru că niciodată nu știm cum va evalua fluxul de pacienți
Acum ne-am lansat pe o colectare de fonduri care să fie transparentă, vom face achiziții de produse alimentare, dezinfectanți, consumabile și alte chestii de care va avea mare nevoie personalul medical și cel tehnic, care acum activează atât în Serviciul de urgență, cât și în spitalele în care vor fi plasate persoanele cu coronavirus. Am preferat să avem niște stocuri puse deoparte, pentru că niciodată nu știm cum va evalua fluxul de pacienți și n-am vrea să punem cadrele noastre medicale într-o situație dificilă. Vrem să venim cu un suport, nu este vorba doar de suportul material, această campanie vine să sensibilizeze toți oamenii, să mobilizeze toată societatea pentru a evidenția o dată în plus cât de importanți pentru noi sunt medicii, asistentele medicale, asistenții medicali, infirmierii, infirmierele, șoferii, tehnicienii care stau pe prima linie în această situație. Este un suport și moral pentru ei și un semn de recunoștință pentru toată dăruirea și prestația lor excepțională.”
Europa Liberă: Vedem și ce se întâmplă în afara Republicii Moldova, în țările care au fost grav afectate de această epidemie, mă refer la Italia, Spania, acolo unde lumea cântă la balcoane. De exemplu, spaniolii și-au aplaudat îndelung eroii, și anume doctorii care salvează vieți. Cumva împrumutați și voi sau vreți să fiți asemănători cu cei care fac gesturile acestea frumoase?
Ana Racu: „Există o varietate de gesturi prin care am putea să arătăm recunoștința pentru cei care sunt în prima linie, dar asta nu costă bani, o putem face prin educație, bun-simț, recunoștință. Noi ne-am gândit să avem și niște fonduri cu care să putem opera la nivel de achiziții, pentru că încerc să mă pun în pielea unui medic care vine de la Briceni într-o ambulanță să aducă o persoană bolnavă și în echipamentul pe care îl are nu are voie să intre într-o alimentară să-și cumpere o sticlă de apă sau să-și ia un sandviș sau alte necesități care pot interveni pe parcurs, intrăm în primăvară deplină, o să mai fie și călduri. Deci, asta ne-am dorit acum – să venim cu un suport și să fim de-a gata în cazul în care va fi necesară o intervenție sau o mobilizare socială pentru a susține sistemul nostru medical.”
Europa Liberă: Există reacții, cine sunt cei mai receptivi?
Am putea, prin efort comun, conștientizare și mobilizare să minimalizăm riscurile acestei pandemii
Ana Racu: „Pe această platformă de colectare de fonduri lumea este foarte receptivă, lumea începe să se mobilizeze. Multe din aceste donații sunt cu titlu anonim, este un moment de cotitură în care trebuie să ne mobilizăm ca națiune, avem marele avantaj că suntem un stat mic și nu avem acum un tranzit foarte mare, s-au impus anumite măsuri și restricții de circulație și am putea, prin efort comun, conștientizare și mobilizare să minimalizăm riscurile inevitabile ale acestei pandemii, ține de responsabilitatea și simțul nostru de supraviețuire, pe care eu sper să-l avem conectat de la mic la mare, de la copii la vârstnici, și clerici, și intelectuali, și muncitori, toată lumea ar trebui acum să înțeleagă că, de fapt, costul responsabilității sau iresponsabilității noastre este viața.”
Europa Liberă: Și unde se pot adresa cei care vor să întină o mână de ajutor?
Ana Racu: „Deci, această platformă a fost lansată pe rețelele de socializare, ea mai este lansată sub sloganul: „Împreună pentru voi”, „voi” – însemnând cei care sunt pe prima linie, eroii implicați în lupta cu pandemia COVID, cei care astăzi au grijă de sănătatea noastră și vor cu tot dinadinsul să ne ajute să depășim această situație. Este un apel la solidaritate, un apel de mobilizare socială, au putut alte state, putem și noi! Până la urmă, noi aveam nevoie de o idee în jurul căreia să ne coalizăm ca națiune, eu cred că acum e momentul să ne putem mobiliza și în mod special pentru cei care sunt în prima linie de luptă acum. Deci, se poate adresa pe rețeaua https://www.gofundme.com/f/impreunapentruvoi pe Facebook. Aceste colectări de fonduri se fac exclusiv pe o platformă de internet, e un pic mai dificil pentru cei care vor să facă donații în cash sau numerar, pentru că noi mergem pe ideea unei platforme viabile, platforme de internet, unde pot fi ulterior prezentate și rapoartele de cheltuieli și tot ce înseamnă transparență financiară și alte detalii ca să evităm speculații sau interpretări pentru această inițiativă nobilă.”