Linkuri accesibilitate

Ce anticorpi folosesc economiile mondiale pentru contracararea efectelor pandemiei?


Restaurantul McDonald's din centrul Chișinăului s-a închis din cauza epidemiei de coronavirus
Restaurantul McDonald's din centrul Chișinăului s-a închis din cauza epidemiei de coronavirus

De pe urma pandemiei de coronavirus are de suferit și economia globală. Ce măsuri au fost luat vecinii Moldovei, dar și unele economii mai mari împotriva efectelor epidemiei?

În jur de 500,000 de contracte de muncă vor fi suspendate în România, dar persoanele care vor fi în șomaj tehnic vor primi minimum 75% din salariu pentru cel puțin 3 luni, scriu colegii noștri de la Radio Europa Liberă de la București.

Coronavirusul și măsurile economice
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:00 0:00



Printre marile companii care și-au trimis deja angajații acasă se numără Ford, care și-a închis fabrica de la Craiova, și Dacia, care a oprit uzina de la Mioveni. În total, doar aceste două firme au trimis în șomaj tehnic 20 000 de lucrători.

Ministrul român al Sănătății, Victor Costache (stânga) și prim-ministrul Ludovic Orban
Ministrul român al Sănătății, Victor Costache (stânga) și prim-ministrul Ludovic Orban

Noul guvern Orban de la București a propus instituirea unui certificat de situație de urgență, care poate fi solicitat și primit exclusiv online de companiile afectate de epidemie. Firmele ale căror încasări au scăzut cu 40% sau mai mult vor primi certificatul în 5 zile și, cu ajutorul lui, pot să renegocieze contractele cu alte companii sau cu băncile. Spre exemplu, pentru a amâna unele plăți. De asemenea, vor putea obține credite garantate de stat, cu dobânda subvenționată, cel puțin timp de un an, tot de stat. Măsurile țintesc îndeosebi domeniile care suferă cel mai mult de pe urma epidemiei – horeca, transport, turism și alte servicii.

Tot pentru a ușura viața angajatorilor, vor fi oprite controalele de la fisc sau de la inspecția muncii.

Premierul român Ludovic Orban spune că Bucureștiul mizează și pe sprijinul Uniunii Europene. Deși a urmărit relativ pasivă începutul epidemiei, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a anunțat astăzi că Bruxelles-ul va relaxa regulile stricte de disciplină fiscală pentru statele membre. Asta înseamnă că guvernele naționale vor putea să cheltuie mai mult și să se îndatoreze mai mult pentru a sprijini economia pe timp de epidemie.

Principalele măsuri anunțate până acum de capitalele europene pot fi înscrise în câteva categorii mari: împrumuturi garantate de stat, subvenții pentru plata salariilor, amânarea plății impozitelor, datoriilor și împrumuturilor.

Și în Ucraina guvernul a anunțat că nu vor fi aplicate penalități pentru cei care întârzie cu plata impozitelor, a creditelor de consum sau a serviciilor comunale. Mai mult, grupurile vulnerabile vor primi indemnizații pentru plata facturilor. Rada de la Kiev încă lucrează asupra unui pachet de măsuri pentru sprijinirea businessului.

În Rusia, economia are de suferit nu doar de pe urma epidemiei de coronavirus, ci și din cauza scăderii prețurilor la petrol. Guvernul și Banca Centrală a Rusiei spun că au pregătit un pachet de 300 de miliarde de ruble sau 3,6 miliarde de euro pentru a ajuta economia, cifră cu mult sub ceea ce au anunțat marile economii din UE: Germania a pregătit împrumuturi pentru afaceri de 500 de miliarde de euro, iar Franța a anunțat ajutoare de 45 de miliarde.


În rest, măsurile propuse de Kremlin sunt asemănătoare cu cele din UE: împrumuturi cu dobândă joasă, garanții de stat pentru re-eșalonarea datoriilor, scutirea de la unele impozite. Nu sunt însă clare măsurile pentru sprijinirea salariaților. Guvernul rus a anunțat doar că va lua „o decizie privind plățile corespunzătoare” pentru angajații aflați în carantină.

În Statele Unite, republicanii și democrații din Senat pregătesc două pachete rivale de aproximativ 800 de miliarde de dolari fiecare: majoritatea banilor fiind meniți pentru împrumuturi către companii sau subvenții directe către cetățeni.

Chiar dacă o criză economică pare de neevitat, guvernele din întreaga lume sunt hotărâte măcar să-i atenueze impactul și să mențină afacerile, dar și bugetele personale ale oamenilor pe linia de plutire.

XS
SM
MD
LG