Linkuri accesibilitate

Bani europeni pentru standarde europene în satele din Republica Moldova


Moldova, steag Moldova UE, Alexandru Ambros, mayor of Ungheni, 2020 March
Moldova, steag Moldova UE, Alexandru Ambros, mayor of Ungheni, 2020 March

Uniunea Europeană oferă până la 50 de mii de euro localităților din raioanele Cahul și Ungheni pentru a crea așa numitele Grupuri de acțiune locală, pe scurt GAL pentru a dezvolta afaceri și a crea noi locuri de muncă.

Inițiativa își propune astfel să compenseze din pagubele provocate de pandemia de COVID-19 care a afectat mai ales întreprinderile mici și mijlocii. Modelul de cooperare nu este nou pentru Republica Moldova, până acum fiind înregistrate peste 30 de asemenea grupuri. Liderii locali din cele două raioane spun că au interesul de a-și uni forțele și a schimba lucrurile în satele lor:.

Bani europeni pentru standarde europene în satele din Republica Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:30 0:00
Link direct

Grupurile de acțiune locală funcționează după modelul de cooperare împrumutat din Uniunea Europeană. Până acum au fost create câteva zeci de asemenea entități. Printre acestea și GAL-ul „Lunca Prutului de jos” care include zece localități cu o populație de peste 32 de mii de locuitori în total. Filosofia inițiativei este următoarea: primarii, activiștii locali și antreprenorii din cele opt sate organizează periodic adunări la care analizează inițiativele locale și cum acestea pot fi sprijinite, inclusiv financiar.

Managera grupului de inițiativă, Eugenia Stoica, zice că metoda a fost prielnică, bunăoară, pentru proprietarii cofetăriei din Colibași, care a primit bani pentru procurarea de tehnică modernă, la fel și pentru un meșter popular din Slobozia Mare care confecționează articole din piele de oaie, pe care imprimă ornamente specifice zonei de sud. Eugenia Stoica e de părere că de sine stătător antreprenorii locali cu greu ar fi reușit să-și dezvolte afacerile: „Atâția oameni valoroși și frumoși, noi trăind în zonă nu-i cunoșteam, deci, i-am cunoscut prin intermediul GAL-ului. Clar că poate până acum nu am avut niște finanțări foarte considerabile, dar oricum a fost un pas și un plus pentru fiecare localitate fiindcă avem dovada că cu bani puțini, dar s-au făcut atâtea proiecte frumoase. Deci, noi în 2 ani avem finanțate 21 de proiecte din toate sectoarele, ceea este un lucru foarte bun”.

GAL-urile primesc sprijin financiar inclusiv prin intermediul granturilor, până acum fiind susținute de Ambasada Poloniei, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, USAID, sau Delegația Uniunii Europene. Acestea pot acoperi lipsa de bani de la nivel local, or, bugetele satelor sunt modeste, mai ales a celor care au fost atinse de pandemie.

Primarii și antreprenorii locali obțin experiență nouă de lucru

Natalia Roșca reprezintă Grupul de inițiativă Cula – care unește 14 primării, cu 34 de localități din raionul Ungheni. Din cauza remunerării modeste, deseori primăriile nu-şi permit să ia la lucru angajați care cunosc limba engleză sau știu să scrie proiecte, în consecință, satele nu pot accesa fonduri europene sau programe comunitare care să dezvolte localitățile. Aici vin în ajutor grupurile de inițiativă locală, spune Natalia Roșca: „Grupul acesta s-a făcut mai mult pentru a ajuta un pic să schimbăm condițiile de trai, să ajutăm producătorii din regiune, să atragem proiecte, investiții, ca să le putem căpăta în regiunea noastră. Plusul ar fi că, pe de o parte, atragem proiecte, pe de altă parte, primarii și antreprenorii locali obțin experiență nouă de lucru”.

Delegația Uniunii Europene la Chișinău, prin intermediul PNUD-Moldova și UNICEF, va susține în această vară patru grupuri de acțiune locală, care vor primi până la 50 de mii de euro pentru inițiative de modernizare și dezvoltare a satelor. Specialista pe dezvoltare rurală din cadrul proiectului „EU4Moldova”, Natalia Lipca, spune că astfel se urmărește și sprijinirea autorităților locale și oamenilor afaceri de la sate, afectați de pandemia de COVID-19: „GAL-urile pot juca un rol foarte important, fiind cei care implicați direct în dezvoltarea economică rurală, știu să pună în valoare resursele care sunt disponibile la nivel local, dar și cel mai important, sunt actorii schimbărilor și a cooperării, reprezentând un parteneriat foarte bun între mediul de afaceri, cel care vine cu inovații, administrația publică locală, dar și societatea civilă care are un rol de supraveghetor în implementarea politicilor, astfel încât ele să-i ia în considerare pe toți cei aflați în condiții nefavorabile”.

Grupurile de acțiune locală se ambiționează să-și declare obiectivul de a micșora discrepanțele dintre sate și orașe, mai spune Natalia Lipca. În Uniunea Europeană acestea au o istorie de câțiva zeci de ani, iată de ce deseori satele europene pot fi comparate cu orașele când este vorba de infrastructură, calitatea drumurilor și a pavajelor în locurile publice, ceea ce este dovada incontestabilă a grijii pentru cetățeni.

Previous Next

XS
SM
MD
LG