Linkuri accesibilitate

Ce (nu) au reușit deocamdată să obțină agricultorii după proteste și greve


Protestele fermierilor din Lăpușna, Hâncești, 11 august 2020
Protestele fermierilor din Lăpușna, Hâncești, 11 august 2020

Proiectul Guvernului care prevede mai multe măsuri menite să-i sprijine pe agricultorii afectați de secetă a fost trimis spre coordonare Fondului Monetar Internațional, a anunţat premierul Ion Chicu.

După tradiționala întrevedere de luni cu şeful statului şi spicherul parlamentului, Chicu a mai precizat că proiectul urmează să fie aprobat în Guvern miercurea viitoare, pe 2 septembrie, după care va fi transmis Parlamentului. Şeful executivului consideră ca majoritatea măsurilor ar putea fi agreate de experţii Fondului Monetar Internaţional, cu excepţia proiectului care prevede reeşalonarea creditelor pe care le au agricultorii.

Ce (nu) au reușit deocamdată să obțină agricultorii după proteste și greve
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:10 0:00
Link direct

După mai multe zile de grevă, temporar suspendată, agricultorii sunt încă în așteptarea măsurilor de sprijin promise de autorităţi. Singurul lucru pe care au reuşit să-l obţină până acum este acceptarea cererilor pentru a obţine compensaţii la hectar. Urmare a discuțiilor cu agricultorii, Guvernul a mai identificat 100 de milioane de lei suplimentar la cele 200 de milioane alocate anterior, majorând până la 1500 de lei compensația per hectar.

Secetă lângă Lăpușna, Hâncești, 11 august 2020
Secetă lângă Lăpușna, Hâncești, 11 august 2020

Agenţia de Intervenție şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) a început să recepționeze cererile de acordare a compensației începând de vineri, 21 august. Până acum au fost depuse 212 de dosare, dintre care 207 pentru culturile cerealiere de prima grupă afectate de secetă și 5 dosare pentru cele distruse de grindină. Valoarea totală a compensațiilor solicitate până acum e de peste 37 de milioane de lei. Procesul de examinare a dosarelor a început, iar în maxim două săptămâni agricultorii vor beneficia de aceste plăţi, ne-au spus reprezentanţi din cadrul AIPA.

Agricultorii care au protestat săptămâna trecută cu tehnica agricolă în stradă au revendicat o compensație dublă față de cea oferită de Guvern, iar unul dintre liderii protestatarilor Andrei Dînga ne-a explicat recent de ce 3000 de lei per hectar ar fi suma care i-ar mulţumi pe agricultori:

„3000 de lei ne acoperă doar 30 la sută din pierderile noastre per hectar, dar nouă banii aceștia ne-ar trebui simplu ca să putem merge înainte, să putem să pregătim terenul și să ne stabilizăm. Știți, ca o gură de aer, să ne apucăm de mal și să ne ținem, să nu ne înecăm cu totul. Suma asta de 3000 de lei ne-ar permite, cu 1500 ne înecăm, oricum mergem la fund – cu falimente, cu preluarea afacerilor de către bănci, de către companiile furnizoare de inputuri…”.

Celelalte măsuri de sprijin promise de Guvern rămân a fi deocamdată doar intenții. Proiectul de modificări legislative menite să-i susțină pe agricultorii a fost trimis pentru coordonare Fondului Monetar Internațional, a anunţat luni premierul Ion Chicu:

„Proiectul prevede rambursarea TVA acumulat de agricultori cu scopul de a achita plăţile fiscale aferente salariilor şi impozitul funciar. Alt element al proiectului de lege este subvenționarea dobânzilor la credite angajate de agricultori nu doar noi, dar şi cele vechi. De asemenea, dacă vorbim de TVA este modificarea mecanismului, simplificarea acestui mecanism care permite agricultorilor să beneficieze de această TVA fără ca să achite bani nemijlocit. De asemenea în proiect este inclus moratoriu asupra controalele fiscale. Un alt element este posibilitatea pentru Camera de Comerţ şi industrie să elibereze certificate de forţă majoră care în unele situaţii, foarte rare, ar putea fi folosite de agricultori în relaţia lor cu furnizorii.”

Ion Chicu a precizat că proiectul de modificări legislative va fi aprobat în Guvern miercurea viitoare, pe 2 septembrie. Potrivit premierului, majoritatea propunerilor ar putea fi agreate de experții FMI, cu excepția celei care prevede reeşalonarea creditelor pe care le au agricultorii:

„Trebuie să o spun onest, sunt sceptic în privinţa obţinerii unui acord sau a unei unde verzi din partea FMI. Pe de altă parte remarc disponibilitatea şi anunţul Asociaţiei băncilor din Moldova de a fi forte cooperanți şi flexibili în reeşalonarea creditelor pentru agenţii economici din agricultură.”

Măsurile de sprijin pentru agricultorii care au suferit pierderi grele mai ales din cauza secetei urmează să fie aprobate şi de Parlament, care așa cum a precizat premierul Chicu, ar trebui să revină din vacanță la 1 septembrie. Când anume vor fi reluate şedinţele plenare deocamdată nu se știe.

Chiar dacă susţin că promisiunile autorităților le satisfac doar parțial revendicările, agricultorii au decis vinerea trecută să-şi suspende temporar greva şi au retras tehnica agricolă din capitală.

„Ne ducem să ne facem datoria, să prelucrăm pământul, dar noi ne vor reîntoarce. Noi nu am cedat, pentru că ceea ce am obţinut este nimic. Noi doar le dăm răgaz”, a spus unul din protestatari.

Fermierii nu exclud că şi-ar putea relua protestele începând din octombrie. Amintim că seceta fără precedent din acest an a compromis jumătate din recolta de cereale. Din totalul de 415 de mii de hectare însămânțate, 200 de mii de hectare au fost afectate. Chiar dacă recolta s-a înjumătățit, autoritățile dau asigurări că securitatea alimentară nu este în pericol întrucât recolta de cereale este suficientă pentru a acoperi consumul intern.

Previous Next

XS
SM
MD
LG