Linkuri accesibilitate

CEC nu a reușit să interzică transportul organizat la vot


Cu zile numărate până la alegeri, Comisia Electorală Centrală a încercat fără succes să adopte o decizie care ar interzice explicit transportarea organizată a alegătorilor la vot, pe 11 iulie.

CEC nu ar reușit să interzică transportul organizat la vot
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:19 0:00
Link direct

Interdicția a fost cerută de Platforma DA și PAS. Partidele petiționare sunt îngrijorate că la secțiile pentru alegătorii din stânga Nistrului pot fi aduși în mod organizat alegători prost informați, pentru a vota cu partide pro-ruse. La alegerile prezidențiale de anul trecut, interdicția a existat, fiind adoptată de aceiași membri ai CEC. De ce reeditarea ei a fost imposibilă miercuri?

Pentru ca interdicția să existe și la aceste alegeri au votat patru membri ai comisiei, astfel încât nu s-a ajuns un vot pentru ca reglementarea să fie aprobată.

Dorin Cimil (CEC): Am cerut modificarea Codului Electoral, dar deputații nu ne-au auzit
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:41:03 0:00

Ce prevedea ea? Iată o parte din textul propunerii, în formularea autorului, președintele CEC, Dorin Cimil:

“În scopul contracarării activităților de efectuare a transportului organizat al alegătorilor la secțiile de votare de către concurenților electorali, în ziua votării, între orele 07.00-21.00, se interzice

  • Organizarea de către concurentul electoral sau alte persoane în interesul concurentului electoral, transportul la secțiile de votare,
  • efectuarea transportului alegătorilor la secțiile de votare cu scopul determinării să voteze pentru unul dintre candidați
  • efectuarea transportului alegătorului la secțiile de votare cu autocarele, microbuzele, în regim taci, cu excepția alegătorului cu dizabilități.”

„Parcă s-a rezolvat o problemă, însă s-au generat altele”

Membrii comisiei electorale centrale care nu au votat împotriva interdicției sunt de părere că ea ar limita drepturi, prin urmare poate să existe doar atunci când s-ar demonstra că, odată cu transportarea organizată, alegătorul este și mituit.

Vasile Gafton, membru al CEC: „Parcă s-a rezolvat o problemă, însă s-au generat altele, care au dus la împiedicarea libertății circulației și accesului la secțiile de votare. Prin urmare, propunerea mea e: poate fi stopat, doar în cazul când există dovezi concludente că e nevoie să fie stopat acel transport de călători. ”

Aceeași opinie a fost susținută în ședința de azi de Maxim Lebedinschi, secretarul comisiei electorale centrale, care a spus că mai multe instituții de stat, între ele Ministerul Justiției, Centrul Național Anticorupție și Ministerul Afacerilor Interne, nu sunt de acord cu măsura, primul - pentru că CEC poate lua hotărâri care să rezulte, nu să schimbe o lege, iar propunerea tocmai asta ar face, iar ultima instituție – pentru că, prin ea, i s-ar pune în responsabilitate sarcini improprii, cât timp ar lipsi și un mecanism clar de sancțiuni: „Am explicat foarte cert că nu voi susține acest proiect pentru că proiectul prezentat de dl președinte nu deține avize pozitive de la MJ și CNA, care sunt obligatorii.”

Membrii CEC care, prin votul lor împotriva măsuri sau prin neprezența la ședința de azi, au făcut imposibilă promovarea proiectului, sunt aceeași care s-au opus unui număr mai mare de secții de votare în străinătate, fiind acuzați atunci că vor să împiedice diaspora să voteze în favoarea partidelor pro-europene.

Iată ce argumente a folosit o reprezentantă legală la CEC a PAS, Veronica Mihailov-Moraru împotriva lui Maxim Lebedinschi, azi, atunci când a încercat să-l recuze pentru a-l împiedica să participe la votul din comisie:

„Persoana în cauză are un interes, deoarece dl Lebedinschi este fratele unui candidat pe lista BECS, direct interesat de neadoptarea unei asemenea hotărâri de către CEC, deoarece va exista un dezavantaj clar pentru bloc, în caz că ea va fi adoptată.”

Organizațiile neguvernamentale preocupate de monitorizarea scrutinelor, de exemplu Promo-Lex, spun că la alegerile trecute, existența reglementării a contribuit la corectitudinea votului, reducând cu câteva zeci numărul de abateri legate de transport organizat, înregistrate la secțiilor de votare destinate locuitorilor regiunii estice.

Eșecul de azi al CEC vine după ce, marți, Partidul Acțiune și Solidaritate l-a acuzat pe Igor Dodon, că s-ar pregăti să “cumpere” 70 de mii de voturi din regiune, iar staff-ul electoral al Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a numit “folclor electoral” acuzația și a sugerat autorilor ei să se focuseze pe problemele reale ale cetățenilor.

Anticipate 2021: rezultate

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost câștigate de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS) iar în noul Parlament vor intra trei partide/blocuri electorale.

Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuiau să întrunească 5% din voturile valabile ale alegătorilor, iar blocurile electorale – 7%. Candidații independenți numai 2%.

Rezultatele parțiale, prezentate de CEC, după numărarea a 100% din voturi.

Prezența la vot a fost de 48,41 la sută.

  • Pe teritoriul R. Moldova, prezența a fost de 44,56%.
  • Peste hotare au votat pese 212 mii de persoane, aproape jumătate fiind între 26 și 40 de ani, arată datele CEC. PAS a obținut peste 86% din voturi, în timp ce Blocul electoral al Comniștilor și Socialiștilor, numai 2,47%.
  • Cei mai mulți alegători din diaspora au fost în Italia, peste 66 de mii. Urmează Germaia cu aproape 26 de mii de votanți, Marea Britanie cu aproape 24 de mii și Franța cu aproape 23 de mii. În România au votat 15.123 de alegători iar în Rusia numa 6.153.
  • La secțiile de votare alocate locuitorilor regiunii transnistrene, 62,21 la sută dintre alegători au votat pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar 13,59 la sută – cu Partidul Acțiune și Solidaritate. 6,25 la sută au votat pentru Partidul Șor.
  • În total, la cele 41 de secții arondate regiunii transnistrene s-au prezentat la votare 28.780 de alegători.

Previous Next

Radio Europa Liberă în alegeri

RADIO EUROPA LIBERA reamintește ca nu susține nici un partid politic înscris în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Emisiunile noastre electorale, în română și rusă, oferă același condiții de exprimare tuturor candidaților, iar materialele analitice caută să prezinte cât mai exact informațiile publice despre trecutul partidelor aflate în competiție, astfel încât publicul (cititorii si ascultătorii) Europei Libere să facă o alegere informata și la scrutinul din 11 iulie 2021.

XS
SM
MD
LG