Linkuri accesibilitate

Siegfried Mureșan: Neajunsurile ultimilor ani s-au îndreptat prin aceste alegeri parlamentare


Eurodeputatul român Siegfried Mureșan
Eurodeputatul român Siegfried Mureșan

Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PNL), președintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova și membru al Misiunii Parlamentului European de observare a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 din Republica Moldova, a declarat Europei Libere că a apărut oportunitatea de a ajuta și mai mult cetățenii Republicii Moldova în perioada următoare.

Siegfried Mureșan: Neajunsurile ultimilor ani s-au îndreptat prin aceste alegeri parlamentare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:31 0:00
Link direct

Siegfried Mureșan: „Am fost parte a Misiunii Parlamentului European de observare a alegerilor parlamentare anticipate din Republica Moldova. Colegii mei și cu mine am monitorizat alegerile în toate colțurile Republicii Moldova - am fost în nord, am fost în centru, am fost în sud, am fost în Chișinău și pe sate, și am fost și pe ambele maluri ale râului Nistru. Eu am trecut râul Nistru la Molovata. Prima și cea mai importantă concluzie este că aceste alegeri au fost libere și democratice, au respectat standardele europene și internaționale și legislația Republicii Moldova. De ce acest lucru este foarte important? Fiindcă pentru o cooperare strânsă între Uniunea Europeană și Republica Moldova alegeri libere, democratice, corecte, un sistem pluripartinic legitim, aceste lucruri sunt esențiale. Deci, acesta este primul și cel mai important lucru. Cel de-al doilea lucru – este foarte bine că aceste alegeri au avut loc. La nivelul Parlamentului European, noi am suferit în ultimii ani în dialogul cu Parlamentul Republicii Moldova...”

Europa Liberă: De ce?

Siegfried Mureșan: „Imediat după alegerile parlamentare anterioare, am avut un președinte pro-european în Parlamentul European, la delegația parlamentară cu Parlamentul Europei și am avut idei. Domnia sa și cu mine, ca și copreședinți, am avut idei de întărire a cooperării parlamentare, însă Domnia sa dl Mihai Popșoi a fost înlocuit foarte repede de o candidată din partea Partidului Democrat, o doamnă cu care am avut o relație instituțională corectă, bună, dar s-a pierdut entuziasmul care a existat mai devreme din partea unui copreședinte cu adevărat pro-european și reformist. Iar după aceea și dna Babuc a fost înlocuită cu o doamnă copreședintă, unde am văzut, din păcate, și mai multă dorință de a obstrucționa. Deci, am mers de la foarte bine la binișor și apoi la foarte rău. Am fost afectați și din cauza faptului că nu a existat o majoritate parlamentară transparentă, care să susțină la vedere un guvern cu o agendă clară în ultimii ani, ei și acum...”

Europa Liberă: Acum va fi o majoritate confortabilă în parlament, pentru că partidul pro-prezidențial a câștigat 63 de mandate.

Siegfried Mureșan: „Acum aceste lucruri, neajunsurile ultimilor ani s-au îndreptat prin aceste alegeri parlamentare, avem o majoritate transparentă, clară, legitimă, care va susține la vedere un guvern. În plus, acest guvern va fi un guvern care își dorește reforme și un guvern care își dorește întărirea relațiilor dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, fiindcă acest lucru duce la beneficii concrete pentru oameni. Deci, acum avem premisele unei colaborări parlamentare mai bune și acest lucru este foarte important, fiindcă Uniunea Europeană a aprobat în urmă cu puține săptămâni pentru Republica Moldova cel mai mare pachet de sprijin economic pe care l-a oferit vreodată Republicii Moldova. Este un pachet de redresare economică, pentru a ajuta oamenii afectați de pandemie, întreprinderile afectate, regiunile afectate; este un pachet exact ca pachetele oferite celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, iar Republica Moldova este prima țară din afara Uniunii Europene căreia i se oferă un astfel de pachet. Va trebui să implementăm acest pachet care aduce cu sine investiții, fonduri europene și împreună va trebui să implementăm și o agendă de reforme, pentru a-i ajuta pe cei afectați de pandemie, dar și să întărim sistemele publice, pentru a le asigura că niciodată în viitor o criză nu va mai putea lovi Republica Moldova așa cum a lovit criza aceasta.”

Europa Liberă: Dle Mureșan, dar când va veni, cel puțin, prima tranșă și dacă cumva această victorie a unui partid pro-occidental în Republica Moldova în cei 30 de ani de independență înseamnă un cec în alb pentru viitoarea guvernare?

Siegfried Mureșan: „Acest pachet de ajutor economic s-a născut ca urmare a muncii comune dintre președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și Comisia Europeană, ca urmare a întâlnirii avute la Bruxelles la începutul anului de președinta Maia Sandu cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. În acel moment, Comisia Europeană a început să pregătească acest pachet, iar noi, Parlamentul European, am sprijinit, de asemenea, și am fost implicați. Deci, acest pachet este și dovada încrederii și a deschiderii de care președinta Republicii Moldova se bucură la nivel european. Când încep să vină banii și ce urmează? Păi, în primul rând, ca parte a acestui pachet mai este și cea de-a doua tranșă de asistență macrofinanciară, noi am oferit 100 de milioane de euro asistență macrofinanciară anul trecut, din care prima tranșă de 50 de milioane au fost absorbiți, mai avem o tranșă de 50 de milioane care trebuie absorbiți până în luna septembrie.

De aceea, foarte important este să avem acum o formare rapidă a guvernului și luarea acelor ultime măsuri de reformă privind integritate, privind declarații de avere, acele ultime măsuri încă restante pe agenda de întărire a justiției statului de drept, combaterea corupției, pentru a putea elibera aceste 50 de milioane de euro, după care pentru protecția mediului, sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii, infrastructură, îmbunătățirea educației, sistemului medical și sistemelor publice, inclusiv al justiției. Există toate aceste fonduri care vor veni începând cu partea a doua a acestui an, în funcție și de cât de repede reușește formarea de guvern în Republica Moldova, dar, cum am spus, este foarte important ca guvernul să înceapă cât mai repede să legifereze restanțele, pentru a nu pierde, pentru a accesa acele 50 de milioane de euro asistență macrofinanciară, care sunt la dispoziție imediat.”

Europa Liberă: Dar care sunt provocările, în opinia Dvs., cu care se confruntă actualmente Republica Moldova?

Siegfried Mureșan: „Provocările sunt aceleași care au existat și în ultimii ani, doar că acum avem instrumentele pentru a le combate, și anume: rezistența la reformă la nivelul instituțiilor publice, la nivelul justiției, lipsa de echidistanță și de hotărâre a procurorilor și a judecătorilor în identificarea, investigarea și soluționarea cazurilor de corupție, mai ales a marilor cazuri de corupție, un miliard de dolari, 12 la sută din Produsul Intern Brut al Republicii Moldova, a dispărut în urmă cu șapte ani de zile din sistemul bancar din Republica Moldova. O știm cu toții, așteptăm răspunsuri, așteptăm să cunoaștem vinovații, așteptăm să fie sancționați, așteptăm ca prejudiciul să fie recuperat, nu s-a înregistrat niciun progres, e clar că au existat încrengături între fosta majoritate politică, între partidele politice ale trecutului care au fost înfrânte la aceste alegeri parlamentare, justiție și mediul de afaceri. Aceste încrengături trebuie rupte, trebuie îmbunătățită finanțarea partidelor politice, trebuie transparentizată finanțarea partidelor politice, trebuie sprijinită și întărită independența mass-media, jurnaliștii corecți, cinstiți, care-și fac activitatea, trebuie întăriți și în materie de media, practic, transparentizați și rupte legăturile între media, politic și mediul de afaceri atunci când sunt netransparente și nesănătoase.”

Europa Liberă: Luați în calcul că, totuși, guvernarea pro-europeană de la Chișinău, majoritatea reprezentată de partidul pro-prezidențial PAS va avea și o opoziție foarte dură în actualul legislativ, opoziția dură înseamnă o opoziție cu viziuni pro-estice? Rusia atenționează că, dacă viitoarea guvernare nu va îmbunătăți relația cu Moscova, ar putea să vină mari probleme inclusiv pe dosarul transnistrean.

Siegfried Mureșan: „Este momentul să fim optimiști în ceea ce privește Republica Moldova. Rezultatul Partidului Acțiune și Solidaritate este mai bun decât l-a așteptat toată lumea. Înfrângerea celor care au ținut Republica Moldova captivă, în sărăcie, au ținut-o pe loc în ultimii zeci de ani, înfrângerea lor este mai dură decât s-a așteptat multă lume. Vor fi în opoziție, dar vă spun că e foarte bine că nu sunt la guvernare, până acum ne-am plâns că sunt la guvernare, haideți să nu ne plângem că sunt în opoziție. E normal să existe opoziție și oamenii să aleagă, acum au văzut ce au făcut partidele trecutului până acum și au ales, cred eu, această cale a modernizării și a dezvoltării, pe care președinta Maia Sandu a propus-o și pe care până acum și-a respectat toate promisiunile, inclusiv acea promisiune, cea mai dificilă, de altfel, de a da șansa oamenilor de a se exprima prin vot, de a organiza alegerile anticipate. Deci, ne-am plâns în ultimii ani că au fost la guvernare, mai mult de atât, au capturat statul, au ținut țara captivă, acum faptul că sunt în opoziție este o îmbunătățire semnificativă a situației. Sigur că sunt multe lucruri de făcut, sigur că Partidul Acțiune și Solidaritate, care va conduce guvernul și va avea răspunderea guvernării, va trebui să îndeplinească așteptările oamenilor, dar eu zic să fim optimiști.”

Europa Liberă: Și pe final, pentru că totuși la Bruxelles, dar și în alte multe capitale occidentale a fost salutată victoria Partidului Acțiune și Solidaritate, victoria partidului pro-prezidențial, drept expresie clară a moldovenilor de a continua pe calea integrării europene, credeți că ar putea să apară și această perspectivă clară pentru Republica Moldova, când e vorba despre o apropiere mai mare de Uniunea Europeană?

Siegfried Mureșan: „Este clar că perspectiva de integrare europeană depinde și de stadiul dezvoltării Republicii Moldova. Avem cu Acordul de Asociere un instrument foarte bun de a apropia Republica Moldova de Uniunea Europeană și de a îmbunătăți situația în Republica Moldova. Până acum, am discutat despre Acordul de Asociere, dar, având la guvernare oameni politici nehotărâți în direcția întăririi relației cu Uniunea Europeană, nu s-a folosit pe deplin acest potențial. Având Acordul de Asociere, având acest pachet de ajutor economic și având dorință de reformare în Republica Moldova, putem îmbunătăți situația. Asta contează acum, asta e ceea ce a ținut Republica Moldova pe loc și nu ne-a permis s-o apropiem cât ne-am fi dorit de Uniunea Europeană. Premisele sunt mult mai bune acum și e clar că, prin suplimentarea Acordului de Asociere, vom avea o apropiere, vom avea mai mulți oameni care vor beneficia de pe urma ajutorului de la nivel european și, la un moment dat, sper ca și această perspectivă să se concretizeze pe baza progreselor înregistrate în Republica Moldova în anii care vin.”

XS
SM
MD
LG