Linkuri accesibilitate

Blinken: „Moldova poate conta pe noi în toate domeniile”


Antony Blinken și Natalia Gavrilița, Chișinău, 6 martie 2022.
Antony Blinken și Natalia Gavrilița, Chișinău, 6 martie 2022.

Șefa guvernului de la Chișinău Natalia Gavriliță a cerut Statelor Unite mai mult sprijin umanitar, după ce numărul refugiaților ucraineni care se află în R. Moldova a ajuns la 120.000, relatează agenția France Presse.

La începutul convorbirilor din capitala moldoveană cu secretarul de stat american Antony Blinken, Gavrilița a spus că țara sa de 2,6 milioane de locuitori, una din cele mai sărace din Europa, e apăsată de povara celor care fug de războiul declanșat în țara vecină Ucraina de către Rusia.

„Până azi-dimineață am avut mai mult de 230.000 de oameni care au trecut granița venind din Ucraina, iar 120.000 dintre ei au rămas în Moldova. 96.000 dintre ei sunt cetățeni ucraineni. Pentru o țară mică precum Moldova, acesta este, proporțional vorbind, un număr foarte mare”, i-a spus Natalia Gavrilița lui Antony Blinken.

„Toată lumea a venit să ofere adăpost, hrană și sprijin celor care fug de război, dar vom avea nevoie de ajutor ca să facem față acestui flux, și avem nevoie de el rapid”, a mai declarat Gavrilița.

Șeful diplomației americane, aflat în a treia etapă a turneului său european menit să întărească unitatea în fața atacului rusesc în Ucraina, a spus că „Moldova poate conta pe noi în toate domeniile” pentru sprijin, potrivit agenției France Presse. „Admirăm generozitatea, ospitalitatea și dorința de a fi prieteni atât de buni cu oameni care se află în dificultate. Și într-adevăr dorim să facem tot ce putem ca să vă ajutăm să faceți față acestei poveri”, a adăugat Blinken.

Secretarul de stat american a anunțat sâmbătă în Polonia că Washingtonul va pune la dispoziție 2,75 de miliarde de dolari în sprijin umanitar legat de războiul din Ucraina, care a alungat aproape un milion și jumătate de ucraineni de la casele lor.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG