Linkuri accesibilitate

Prețul cuvântului „război”: o aleasă locală a fugit din Rusia ca să nu nască în închisoare


Helga Pirogova
Helga Pirogova

Pe 21 iulie, Helga Pirogova, consilier local din orașul Novosibirsk, a aflat că este anchetată penal pentru „discreditarea forțelor armate”. O zi mai târziu a fugit în Georgia.

Prețul cuvântului „război”: aleasă locală a fugit din Rusia ca să nu nască în închisoare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:30 0:00

„Prietenii m-au informat despre ancheta penală” , a spus Pirogova într-un interviu telefonic cu redacția pentru Rusia a postului nostru de radio, Europa Liberă/Libertatea. „Totul s-a întâmplat destul de repede”.

Pe 21 iulie, dimineață, spune ea, era numai acuzată de un delict administrativ. „Aș fi rămas [în Rusia], eram pregătită de anchetă și închisoare”, mai spune Pirogova.

Lucrurile s-au schimbat când a devenit ținta unei anchete penale, cu perspectiva unei pedepse de până la 10 ani închisoare. Pirogova area 33 de ani și este însărcinată în primele luni cu primul copil.

„Aveam de ales între [dorința mea de a lupta împotriva acuzațiilor] și libertatea mea și a copilului pe care îl aștept. Nu am vrut să se nască în închisoare”, a mai spus ea în interviul cu Europa Liberă.

Pentru ce o anchetă penală

Totul a pornit de la o postare pe Twitter, la mijlocul lui iulie, în care a comentat, sarcastic, relatări din presa rusă despre familiile soldaților căzuți în războiul din Ucraina, care mulțumeau statului pentru ajutorul generos dat la înmormântare.

„Mi s-a părut groaznic că în loc să-și plângă soțul, fratele sau fiul mort, se minunează de generozitatea înmormântării plătite de stat, la care ar putea să mănânce un sat întreg”, mai spune Helga Pirogova.

Și-a dat repede seama ca postarea era o greșeală și a șters-o, dar președintele consiliului local din Novosibirsk făcuse deja o copie cu care a denunțat-o.

Pirogova, aleasă independentă, era cunoscută oricum pentru poziția critică la adresa președintelui Putin și a războiului din Ucraina.

În opinia ei, postarea a fost numai un pretext să o forțeze să plece. „Vor să scape de toți oponenții”, comentează Pirogova, „folosesc orice pretext ca să-i împingă în exil”. Așa își explică și faptul că a putut pleca în Georgia fără nici o problemă.

Impactul legii împotriva „discreditării forțelor armate”

Helga Pirogova a fost aleasă în consiliul orașului Novosibirsk cu sprijinul inițiativei de „Vot inteligent” promovat de liderului opoziției, Alexei Navalnîi, în 2020. De atunci, Navalnîi însuși a fost închis sub acuzații pe care le respinge drept motivate politic, iar mulți dintre susținătorii săi au fost anchetați penal sau forțați în exil. În iunie 2021, Fundația Anticorupție a lui Navalnîi și rețeaua sa de birouri regionale au fost închise după ce au fost catalogate drept organizații „extremiste”.

La începutul acestei luni, politicianul de opoziție Ilia Iașin a fost pus sub acuzație în temeiul aceleiași legi privind „discreditarea forțelor armate”, promulgată de președintele Vladimir Putin la numai câteva zile după lansarea invaziei din Ucraina, pe 24 februarie. O lege gândită să oprească orice critică la adresa războiului.

Tot la începutul lunii iulie, Alexei Gorinov a devenit primul oficial ales condamnat la șapte ani închisoare pentru „discreditarea forțelor armate”.

Helga Pirogova, astăzi în exil în Georgia, trebuie să se obișnuiască însă cu o altă realitate, de a vorbi deschis despre războiul din Ucraina, fără a folosi eufemismul oficial „operațiune militară specială”.

„Este atât de ciudat, după cinci luni”, spune Pirogova în interviul cu Europa Liberă, „să poți vorbi liber, să pronunți fără frică sau ezitare cuvântul război”.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG