Linkuri accesibilitate

Guvernul german promite ajutoare economice pentru a combate inflația și criza energetică


Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz
Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz

Guvernul german s-a angajat să folosească veniturile din impozitele excepționale pentru a ajuta contribuabilii să facă față creșterii prețului la energie, pe măsură ce țara renunță la dependența de importurile de energie din Rusia.

Cancelarul Olaf Scholz a declarat la 4 septembrie că guvernul va aloca 1,5 miliarde de euro pentru a subvenționa transportul public și va indexa unele beneficii sociale pentru a alinia veniturile la inflație.

În total, pachetul de ajutor se ridică la 65 de miliarde de euro (64,7 miliarde de dolari) ca sprijin economic, a declarat Scholz.

„Vom trece peste această iarnă", a spus Scholz, adăugând că Germania are suficiente rezerve de energie pentru a trece de anul viitor, inclusiv după ce a stocat gaz și a repornit centralelor electrice pe cărbune.

Cea mai mare economie a Europei s-a confruntat cu efectele persistente ale pandemiei COVID-19, precum și cu noile presiuni inflaționiste asupra alimentelor și energiei cauzate de invazia militară a Rusiei în Ucraina în februarie și de războiul în curs de desfășurare în această țară.

Pe 2 septembrie, gigantul rus de gaze naturale Gazprom, controlat de stat, a declarat că va suspenda pe termen nelimitat livrările de gaze prin conducta Nord Stream 1 din cauza unei scurgeri de ulei în turbinele de la stația de compresie Portovaya.

Autoritatea federală de reglementare din Germania și gigantul industrial Siemens Energy, care asigură mentenanța echipamentelor de la Portovaya, au contestat argumentele invocate de Gazprom pentru întreruperea activității, afirmând că există suficiente sisteme de rezervă pentru a menține fluxul de gaz în ciuda scurgerii de ulei.

Oprirea a alimentat temerile că Rusia va ține conducta închisă o perioadă mai lungă de timp pentru a pune presiune asupra națiunilor occidentale și a rupe unitatea acestora în sancționarea Rusiei pentru războiul său împotriva Ucrainei.

Scholz, care aparține Partidului Social-Democrat, a apărut în fața jurnaliștilor împreună cu partenerii săi de coaliție, co-liderul Partidului Verde, Omid Nouripour, și ministrul de finanțe Christian Lindner, șeful Partidului Liber-Democrat. „Nu ne vom lăsa dezbinați”, a declarat Nouripour, în timp ce toți cei trei lideri au subliniat unitatea. "„Vom face tot ce putem pentru a ne asigura că vom trăi o iarnă de solidaritate”.

XS
SM
MD
LG