Linkuri accesibilitate

Inflație de peste 30% în decembrie | Cum vor evolua prețurile în 2023


Datele statistice arată că inflația a depășit în decembrie nivelul de 30%, fiind mai mare decât cea din statele vecine, România și Ucraina. În acest an, acest indicator ar urma să fie mai mic, sub 10%, însă cetățenii nu trebuie să se aștepte la o scădere a prețurilor, susțin experții economici.

Datele prezentate de Biroul Național de Statistică pe 11 ianuarie arată că prețurile medii de consum au crescut în decembrie 2022 cu 30,2% față de aceeași perioadă anului 2021, inclusiv cu 31,8% la produsele alimentare, cu 19,9% la cele nealimentare și cu 44% la serviciile prestate populației.

Dintre produsele alimentare, cel mai mult s-au scumpit ouăle, legumele, fructele, zahărul, produsele de panificație, laptele și carnea, creșterea prețurilor variind între 30% și 60%. De asemenea, se vând la preț dublu cărbunele, brichetele și pelete din biomasă, iar lemnele pentru foc și motorina s-au scumpit cu circa 36%.

În ceea ce ține de servicii, o creștere semnificativă a prețurilor s-a înregistrat la cele de furnizare a energiei electrice (de 2,7 ori), a gazelor naturale (de 1,8 ori), precum și cele privind transportul de pasageri (cu 63%).

Economistul Alexandru Fală de la Centrul analitic independent „Expert-Grup”, susține că dinamica inflației se pliază pe anticipările făcute de Banca Națională a Moldovei. Potrivit anticipărilor, nivelul maxim al inflației urma să fie atins în trimestrul IV al anului 2022, după care tendința se va inversa și inflația va scădea. Prognozele s-au adeverit și de câteva luni rata inflației este în scădere. „Când vorbim despre reducerea inflației, acest lucru nu înseamnă scăderea prețurilor, dar scăderea vitezei, tempoului de majorare a prețurilor”, a explicat Alexandru Fală pentru Radio Europa Liberă.

Potrivit economistului, nivelul inflației ar urma să scadă sub 10% în acest an, iar, în prima jumătate anului 2024, s-ar putea încadra în coridorul monitorizat de BNM, adică mai mic de 6,5%. „Dacă vor fi șocuri externe, am putea avea iarăși valuri mai mari de scumpiri. Trebuie să vedem cum evoluează și prețurile la gaz. Acum suntem într-o situație destul de interesantă. Practic, malul drept nu mai importă gaz din Federația Rusă, acesta fiind utilizat de malul stâng pentru a produce energia electrică pe care o procură malul drept. Urmează de văzut de unde se va cumpăra gazul și la ce preț”, a atenționat expertul.

Economistul Viorel Gârbu afirmă că o estimare privind evoluția inflației este destul de speculativă, fiindcă sunt anumite circumstanțe care ar putea să influențeze acest indicator. Este vorba de incertitudinile privind războiul din Ucraina, piața energetică, securitatea R. Moldova, care se confruntă cu o criză destul de pronunțată. Totuși, susține Viorel Gârbu, inflația va scădea.

„Și scade foarte simplu, pentru că este anuală. Cifra la care faceți referire, de 30%, este inflația anuală: în decembrie 2022 față de decembrie 2021. În ianuarie anul viitor, o să fie comparație între inflația anuală înregistrată în ianuarie 2023 față de ianuarie 2022. Ce avem în ianuarie 2022? Deja o inflație de peste 30%, fiind comparată cu o perioadă când era 3%-4%. Deja prețurile sunt foarte înalte și, din acest motiv, strict aritmetic, inflația ar trebui să fie mult mai moderată, să scadă, poate, chiar sub 10% spre finele anului”, a explicat expertul pentru Europa Liberă.

El a mai subliniat că nu contează atât creșterea prețurilor, cât puterea de cumpărare, adică pentru oameni este mai important să aibă un loc de muncă și salarii decente.

Și Banca Națională a Moldovei prognozează o scădere a inflației în acest an, iar din trimestrul II al anului 2024 nivelul ar putea să ajungă sub 6,5%.

România a înregistrat, în noiembrie 2022, o inflație de 15,9%, iar estimările Băncii Naționale din statul vecin pentru luna decembrie a anului trecut arată o creștere anuală a prețurilor medii de consum de 16,3%. În același timp, inflația în Ucraina, o țară aflată în plină război, a fost în decembrie 2022 de 26,6%.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

XS
SM
MD
LG