Săptămâna trecută, procurorii moldoveni au fost în Franța, unde au participat la perchiziționarea imobilelor lui Plahotniuc și la audierea unor martori care i-au „prestat servicii”. Este vorba de un apartament în care locuia „o rudă de gradul întâi” a lui Plahotniuc, o vilă de pe malul lacului Leman și o cabană în Munții Alpi.
„Scopul deplasării a fost acumularea unor probe incontestabile ce ar dovedi că aceste bunuri aparțin familiei Plahotniuc. Aceste bunuri erau înscrise pe companii înregistrate în Franța și Cipru. Aparent, nu exista nicio legătură între aceste companii și Vladimir Plahotniuc”, a spus șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi, la o conferință de presă.
Potrivit lui, oamenii legii au reușit să obțină probele necesare și au ridicat 92.000 de euro.
Șeful Direcției investigații financiare de la Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI), Vitalie Racu, a spus că oamenii legii moldoveni au participat în premieră la astfel de acțiuni peste hotare.
„Valoarea totală a bunurilor puse sub sechestru este de peste 110 milioane de lei. Atunci când am efectuat acea percheziție la cabana din Munții Alpi, am constatat că ea este complet amenajată cu mobilier de lux, ceea ce demonstrează un trai opulent al persoanelor care locuiesc acolo”, a spus Racu.
- Te-ar putea interesa și: Cum încearcă Plahotniuc să-și scoată averea de sub sechestru
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a anunțat că vila din Elveția a lui Plahotniuc a fost sechestrată. Imobilul a fost cumpărat în 2011, cu aproximativ 26 de milioane de euro. Dragalin a precizat că prima solicitare cu privire la aplicarea sechestrului a fost trimisă autorităților elvețiene încă în anul 2020.
Oamenii legii nu știu unde exact se află Vladimir Plahotniuc. „Nu am fost informați de niciun stat de faptul că Vladimir Plahotniuc s-ar afla pe teritoriul său suveran. Ultima informație pe care o deținem de la serviciile noastre este că el s-ar afla în Ciprul de Nord”, a spus Iachimovschi.
Fost lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc a părăsit R. Moldova în iunie 2019 după ce în Parlament a fost creată o coaliție între Partidul Socialiștilor și blocul ACUM, care a înlăturat de la putere Partidul Democrat. După dispariția lui, i-au fost deschise mai multe dosare penale, în care este acuzat de crearea și conducerea unui grup criminal organizat, de complicitate în „furtul miliardului” și escrocherie la întreprinderea de stat Metalferos.
Primul dosar a ajuns în instanță vara trecută și se află încă la etapa ședințelor preliminare.
Între timp, Plahotniuc a fost inclus în mai multe liste de sancțiuni internaționale pentru faptul că a încercat să destabilizeze situația politică din R. Moldova.