„Este o zi istorică pentru R. Moldova, este ziua în care, din partea BNM, avem o declarație clară și neechivocă a dorinței de a fi parte a sistemelor europene”, a spus Anca Dragu la ceremonie.
Potrivit ei, atunci când R. Moldova va fi inclusă în această zonă, cetățenii și companiile vor putea face plăți rapide, transparente, sigure și la costuri reduse.
„Cu acest sistem, o plată ar putea fi făcută în circa 24 de ore și, în loc să plătim 20-30-50 de euro pentru o tranzacție, să plătim numai 1-2-3 euro. Este un pas uriaș pentru cei care participă la sistemul economic, persoane fizice sau companii. Este o veste foarte bună pentru moldovenii care trăiesc și muncesc peste hotare și trimit remitențe rudelor din țară”, a explicat Dragu.
- Te-ar putea interesa și: Guvernatoarea BNM: ne propunem să facem un sistem bancar compatibil cu cel european
La eveniment au participat și reprezentanților băncilor comerciale. Președintele Asociației Băncilor din Moldova, Dorel Noroc, a spus că, după aderarea la SEPA), plățile internaționale „vor ajunge la un alt nivel”, iar cetățenii și companiile din R. Moldova „vor simți pe propria piele beneficiile integrării în această piață europeană”.
SEPA urmează să evalueze cererea depusă de R. Moldova și conecteze țara la sistemul unic. Guvernatoarea BNM estimează că evaluarea va dura în jur de un an, iar conectarea – încă jumătate.
Zona Unică de Plăți în Euro (Single Euro Payments Area – SEPA) este o zonă geografică în care plățile fără numerar în euro sunt efectuate prin intermediul unor instrumente de plată standardizate.
Zona include în prezent cele 27 statele membre ale Uniunii Europene plus Marea Britanie, Islanda, Norvegia, Liechtenstein, Elveția, Monaco, San Marino, Andorra și Vatican.
În SEPA este posibilă efectuarea de plăți în euro între orice conturi deschise la bănci din această zonă geografică, cu aceeași ușurință și la același nivel de servicii și securitate cu care acest lucru se poate face în cadrul granițelor naționale.