Linkuri accesibilitate

Ştiri

Alegeri în SUA. Trump conduce în fața lui Harris, dar statele-cheie nu și-au spus încă cuvântul

Suporteri ai Kamalei Harris așteaptă rezultatele votului într-un local din Atlanta, Georgia.
Suporteri ai Kamalei Harris așteaptă rezultatele votului într-un local din Atlanta, Georgia.

Vicepreședinta democrată Kamala Harris și fostul președinte republican Donald Trump se luptă pentru Casa Albă. Secțiile de votare se închid treptat în Statele Unite marți, iar oamenii așteaptă cu înfrigurare rezultatele, fără să știe când va fi limpede cine a câștigat.

Numărătoarea voturilor este în plină desfășurare, presa americană preconizând victorii pentru Trump până în prezent în 20 de state, inclusiv în Texas și Ohio, precum și în alte state cu orientare republicană.

Harris a câștigat până acum opt state - Colorado, Delaware, Illinois, Maryland, Massachusetts, New York, Rhode Island și Vermont - precum și capitala Washington.

Până în prezent, Trump are 201 voturi electorale, iar Harris 91.

Numărul „magic” pentru câștigarea președinției este de 270 voturi electorale. Deocamdată nu sunt surprize mari - toată lumea aștepta asemenea rezultate. Observatorii se așteaptă ca această cursă extrem de disputată pentru Casa Albă să se rezume, ca și în alte dăți, la o mână de state-cheie.

Iată o listă a statelor câștigate de fiecare candidat și a numărului corespunzător de voturi electorale, sintetizată de AFP pe baza proiecțiilor presei americane (CNN, Fox News, MSNBC/NBC News, ABC și CBS.)

- KAMALA HARRIS (91) -

Colorado (10)

Delaware (3)

Districtul Columbia (3)

Illinois (19)

Maryland (10)

Massachusetts (11)

New York (28)

Rhode Island (4)

Vermont (3)

- DONALD TRUMP (201) -

Alabama (9)

Arkansas (6)

Florida (30)

Indiana (11)

Kansas (6)

Kentucky (8)

Louisiana (8)

Mississippi (6)

Missouri (10)

Montana (4)

Dakota de Nord (3)

Ohio (17)

Oklahoma (7)

Carolina de Sud (9)

Dakota de Sud (3)

Tennessee (11)

Texas (40)

Utah (6)

Virginia de Vest (4)

Wyoming (3)

Vezi ultimele știri

Liderii internaționali îl felicită pe Trump pentru victoria în alegerile prezidențiale

Trump proclamându-și victoria la un miting, în Florida.
Trump proclamându-și victoria la un miting, în Florida.

Liderii internaționali au început miercuri dimineață să-l felicite pentru victorie pe Donald Trump, chiar dacă presa americană încă nu i-a atribuit definitiv victoria.

Primii au fost doi conservatori naționaliști central-europeni, premierul maghiar, Viktor Orban, și cancelarul austriac, Karl Nehammer.

Tot repede au venit felicitări de la premierul israelian conservator Benjamin Netanyahu.

Pe republican îl felicită însă și lideri aflați mai spre centrul spectrului politic, de la președintele francez, Emmanuel Macron, până la premierul ceh, Petr Fiala.

Pe de altă parte, un purtător de cuvânt guvernamental de la Paris este citat cu o declarație îngrijorată și cu apelul ca Europa să-și ia soarta în mâini în domenii cheie de acum înainte, inclusiv în apărare.

La Berlin s-a confirmat că Macron și cancelarul german, Olaf Scholz, s-au consultat despre „coordonare” după alegerile din SUA.

O reacție așteptată cu interes de ziariști a fost a președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski.

Liderul de la Kiev l-a felicitat pe X pe Trump, amintind că avut o întâlnire „mare” cu el în septembrie, când a fost în vizită în Statele Unite.

„Apreciez angajamentul președintelui Trump față de abordarea „păcii prin forță” în afacerile globale. Acesta este exact principiul care poate aduce practic pacea justă în Ucraina mai aproape. Am speranța că îl vom pune în aplicare împreună”, a scris Zelenski.

Rusia nu a reacționat imediat la știrile din SUA.

Premierul român, Marcel Ciolacu, ca mulți alții, a numit victoria lui Trump „istorică”.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

În SUA ca în Moldova? Alerte false de bombă în ziua alegerilor

Amenințări cu bombă au fost raportate pe tot parcursul zilei votării la secții de votare din statele Arizona, Georgia și Pennsylvania.
Amenințări cu bombă au fost raportate pe tot parcursul zilei votării la secții de votare din statele Arizona, Georgia și Pennsylvania.

În Statele Unite, o zi a alegerilor în general liniștită la nivel național a fost marcată marți, în mai multe state, de o serie de amenințări cu bombă.

Amenințările cu bombă de marți din Arizona, Georgia și Pennsylvania s-au dovedit a fi doar farse, dar au făcut necesară evacuarea și prelungirea programului unor secții de votare și au întârziat numărarea unor buletine de vot.

Amenințările au fost raportate pe tot parcursul zilei la secțiile de votare din trei comitate din zona metropolitană Atlanta, toate cu un număr mare de alegători democrați, și până seara la secțiile de votare și birourile electorale din Pennsylvania, unde se numărau buletinele de vot. De asemenea, au fost raportate amenințări cu bombă la mai multe secții de votare din trei comitate din Arizona, potrivit biroului secretarului de stat.

În timpul alegerilor prezidențiale din Moldova, în turul al doilea s-au înregistrat alerte cu bombă la mai multe secții de votare pentru diasporă din Germania, Anglia și România, dar și pe unul din podurile peste Nistru folosite de alegătorii transnistreni să vină la vot pe malul stâng.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Beniamin Netanyahu l-a demis pe ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant

Premierul israelian Beniamin Netanyahu (stânga) și Yoav Gallant, ministrul remaniat al Apărării.
Premierul israelian Beniamin Netanyahu (stânga) și Yoav Gallant, ministrul remaniat al Apărării.

Premierul israelian Beniamin Netanyahu l-a demis marți seară pe ministrul Apărării, Yoav Gallant, într-un anunț surprinzător ținând cont de popularitatea acestuia. Demiterea sa a venit în contextul în care țara este implicată în războaie pe mai multe fronturi: în Gaza și în Liban.

Premierul Netanyahu a invocat lipsa de încredere în Yoav Gallant și „lacunele semnificative” în ceea ce privește gestionarea operațiunilor militare în curs ale Israelului.

Netanyahu l-a numit pe ministrul de externe Israel Katz, un apropiat de-al său, pentru a-i succeda lui Gallant în funcția de ministru al apărării. În același timp Gideon Saar, un fost rival al lui Netanyahu, devine noul ministru de externe.

„În mijlocul unui război, mai mult ca niciodată, este nevoie de încredere deplină între prim-ministru și ministrul apărării”, a declarat Netanyahu.

„Din păcate, deși în primele luni ale campaniei a existat o astfel de încredere și a existat o muncă foarte fructuoasă, în ultimele luni această încredere s-a fisurat între mine și ministrul apărării”, a mai spus el, potrivit comunicatului.

În primele zile ale războiului, ca urmare a atacului Hamas din 7 octombrie 2023, conducerea Israelului a prezentat un front unitar. Pe măsură ce războiul s-a prelungit și s-a extins în Liban, au apărut diferențe politice esențiale.

Netanyahu și Gallant au fost în mod repetat în dezacord cu privire la războiul din Gaza, însă, până acum, premierul israelian a evitat să-și concedieze rivalul politic.

În timp ce Netanyahu a solicitat continuarea presiunii militare asupra Hamas, Gallant a adoptat o abordare mai pragmatică, afirmând că forța militară a creat condițiile necesare pentru un acord diplomatic care ar putea aduce acasă ostaticii deținuți de grupul militant.

Gallant, un fost general care a câștigat respectul opiniei publice cu o personalitate dură, a afirmat că „securitatea statului Israel a fost întotdeauna, și va rămâne întotdeauna, misiunea vieții mele”.

O încercare anterioară a lui Netanyahu de a-l demite pe Gallant în martie 2023 a declanșat ample proteste de stradă împotriva sa. De asemenea, premierul israelian a cochetat cu ideea de a-l demite pe Gallant în cursul verii.

Știre preluată de la Europa Liberă România.

Alegeri SUA: Republicanii câștigă Senatul

Suporterii David McCormick, candidat republican pentru Senat, la Pittsburgh (Pennsylvania), la petrecerea din noaptea alegerilor.
Suporterii David McCormick, candidat republican pentru Senat, la Pittsburgh (Pennsylvania), la petrecerea din noaptea alegerilor.

Partidul Republican pare pe punctul să preia controlul asupra Senatului Statelor Unite, obținând două locuri cruciale în Ohio și Virginia de Vest, în timp ce majoritatea în cealaltă cameră a Congresului, Camera Reprezentanților, rămâne de decis.

Alături de alegerile prezidențiale viu disputate, controlul Congresului a fost, de asemenea, în joc la alegerile din 5 noiembrie, ambele camere strâns divizate reflectând natura extrem de polarizată a politicii americane.

Înaintea votului, democrații controlau Senatul cu 51 de locuri în camera de 100 de membri, dacă includem patru independenți care fac parte din grupul lor.

Republicanii dețin o mică majoritate în Camera Reprezentanților, cu 220 de locuri față de 213 ale democraților și trei locuri vacante. Un partid are nevoie de 218 locuri pentru a controla camera. Componența noii Camere era încă „în aer” pe măsură ce voturile erau numărate.

Toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanților sunt supuse alegerilor pentru mandate de doi ani. O treime din cele 100 de locuri din Senat - cu mandate de șase ani - sunt disponibile pentru alegeri la fiecare doi ani. Un nou Congres intră în funcție în noul an.

Dacă un partid obține controlul asupra ambelor camere, acesta poate exercita o mare putere legislativă și poate sprijini sau bloca agenda președintelui. Un Congres divizat conduce adesea la blocaj politic, cu excepția cazului în care compromisuri semnificative conduc la o legislație bipartizană.

A murit Nestor Ratesh, fondatorul redacției pentru R. Moldova a Europei Libere

Nestor Ratesh (1933-2024)
Nestor Ratesh (1933-2024)

Nestor Ratesh, ziaristul american de origine română care a înființat redacția Europei Libere pentru Republica Moldova, a murit la vârsta de 91 de ani, fiind înmormântat la 4 noiembrie la Rockville (Maryland), în Statele Unite.

Potrivit ferparului publicat pe net, Nestor Ratesh (7 aprilie 1933 - 31 octombrie 2024) a dus o luptă îndelungată cu boala Alzheimer.

Născut la Moinești, în Moldova românească, Nestor Ratesh a emigrat în Statele Unite cu familia în 1973, după ce lucrase la agenția de presă Agerpres. A fost corespondentul la Washington al serviciului românesc al Europei Libere, căreia i-a devenit apoi director.

În anii 1990, a stat la baza extinderii serviciului de limbă română al Europei Libere spre R. Moldova, fiind apreciat de colegi și publicul larg pentru standardele jurnalistice înalte, dar și pentru înțelegerea și omenia de care a dat dovadă în împrejurări dificile, în anii tranziției spre democrație în România și R. Moldova.

Tot în acei ani a publicat cartea „România. Revoluția încâlcită”, despre evenimentele din decembrie 1989, soldate cu căderea regimului totalitar al lui Nicolae Ceaușescu. Ea a apărut și în engleză.

Robert Gillette, președintele Europei Libere în acei ani, a scris că Nestor Ratesh a fost „un prieten drag și un coleg”. „L-am cunoscut ca pe un om de mare integritate, cu judecată jurnalistică solidă, umor de bună calitate și curaj neclintit”.

Neculai Constantin Munteanu, unul din cei mai cunoscuți dintre cei care au transmis de la Europa Liberă din München spre România în anii comunismului, a scris la moartea lui Ratesh: „A fost un ziarist bun. Și, înainte de toate, a fost un om bun!”

Nestor Ratesh îi lasă în urmă pe soția Ioana „Hansi", fiica Gabriela Miller, nepoata Becky Miller, nepotul Ethan (Rachel) Miller și pe strănepoata Gemma. (MȚ)

Kirkorov rămâne fără drept de intrare în Moldova. Curtea de Apel dă dreptate Poliției de Frontieră

Kirkorov a primit refuzul de a intra în R. Moldova pe 28 iulie 2022.
Kirkorov a primit refuzul de a intra în R. Moldova pe 28 iulie 2022.

Cântărețul rus Filip Kirkorov a pierdut la Curtea de Apel Chișinău procesul deschis contra Poliției de Frontieră, care, la 28 iulie 2022, i-a interzis intrarea în R. Moldova.

Prin decizia de marți, 5 noiembrie, magistrații Curții de Apel Chișinău au admis apelurile Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și de Sectorul Poliției de Frontieră „Aeroportul Internațional Chișinău”.

Astfel, a fost anulată decizia Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani din 30 mai 2024 prin care Kirkorov a obținut inițial câștig de cauză.

Hotărârea Curții de Apel Chișinău este definitivă, dar poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție.

Kirkorov a primit refuzul de a intra în R. Moldova pe 28 iulie 2022, în timp ce venea cu o cursă aeriană de la Istanbul. Atunci, Poliția de Frontieră justifica decizia de a-i interzice accesul în țară pentru că „nu au fost întrunite condițiile pentru autorizarea trecerii frontierei de stat”.

La rândul lor, avocații deputatei Marinei Tauber l-au numit drept „martor-cheie” într-un dosar în care era vizată deputata neafiliată.

Ulterior, procurorul general interimar, Dumitru Robu, afirmase că Partidul Șor, declarat neconstituțional, ar fi plătit onorarii în sumă de 260.000 de dolari artiștilor ruși Filip Kirkorov și Morgenstern pentru a evolua la un concert în Piața Marii Adunări Naționale.

De cealaltă parte, artistul rus susținea că nu are nicio legătură cu Partidul Șor și acuza autoritățile de la Chișinău că i-au interzis să intre în R. Moldova pentru că „nu au vrut să audă adevărul”.

În ianuarie 2021, Filip Kirkorov a fost interzis și în Lituania, pe motiv că ar fi „un instrument al propagandei ruse” în statele din fosta URSS.

Decizia autorităților țării baltice de a-i refuza intrarea în țară a fost menținută, în aprilie, de judecătorii Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), care i-au respins plângerea, afirmând că hotărârea instanțelor lituaniene s-a bazat pe informații obiective și rezonabile.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Număr dublu de burse pentru elevii romi

Frații Samir și Samira Păstramă din Drochia erau printre cei 49 de beneficiari ai bursei de merit în anul de studii 2023-2024.
Frații Samir și Samira Păstramă din Drochia erau printre cei 49 de beneficiari ai bursei de merit în anul de studii 2023-2024.

93 de elevi și studenți de etnie romă vor beneficia de burse de merit cu valoarea de 1.200 lei. Banii vor fi acordați lunar de Ministerul Educației și Cercetării, cu scopul de a reduce discrepanțele educaționale și de a încuraja tinerii romi să obțină performanțe academice.

Astfel, 42 de burse vor fi acordate pentru elevii din învățământul liceal, 24 pentru cei din învățământul tehnic postsecundar, 20 pentru studenți și 7 - pentru cei din învățământul tehnic secundar.

„Dacă în 2023 am avut 49 de beneficiari ai burselor de merit, anul acesta numărul este de aproape două ori mai mare, ceea ce demonstrează că această inițiativă este o oportunitate valoroasă pentru a sprijini tinerii de etnie romă care doresc să-și continue studiile”, a spus Ivan Duminica, șef al Serviciului politici în domeniul relațiilor interetnice.

Bursierii au fost selectați în urma unui concurs organizat de Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Relații Interetnice. Beneficiarii burselor de merit studiază în domenii variate, precum economie, tehnică, agricultură, pedagogie, jurnalism, psihologie, relații internaționale și drept.

Pentru a obține această bursă de merit, tinerii trebuie să-și depună dosarele la Agenția Relații Interetnice. Acestea trebuie să conțină media notelor, o scrisoare de intenție și o scrisoare de recomandare. Candidații trebuie să aibă între 16 și 25 de ani și să nu primească alte burse de la stat.

Bursierii vor primi banii până la finalizarea programului de studii, cu excepția perioadei vacanței de vară.

Achitarea burselor va fi întreruptă dacă elevul sau studentul va acumula mai mult de 40 de absențe nemotivate într-un semestru, va avea restanțe la sfârșit de semestru sau de an sau va fi exmatriculat.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Șapte localități din R. Moldova își vor alege din nou primarii

Pentru funcția de primar s-au înscris în cursa electorală 38 de candidați.
Pentru funcția de primar s-au înscris în cursa electorală 38 de candidați.

În data de 17 noiembrie 2024, vor avea loc alegeri locale pentru funcția de primar, în orașul Căușeni și în unele localități din raioanele Florești, Criuleni, Dondușeni, Cantemir, Ocnița și Drochia.

Pentru alegerile locale noi vor fi deschise 15 secții de votare. 38 de candidați s-au înscris în cursa electorală, dintre care 11 sunt femei și 27 sunt bărbați.

10 dintre aceștia candidează independent, iar 28 sunt desemnați de partide politice.

Cele mai multe secții de votare vor fi deschise în orașul Căușeni – 7 secții. În comuna Antonești, raionul Cantemir și comuna Iliciovca, raionul Florești vor fi deschise câte 2 secții de votare. În celelalte 4 localități - Arionești, Popeștii de Jos, Clocușna și Boșcana vor fi disponibile câte o secție de votare.

Ultimele alegeri locale generale în R. Moldova au avut loc la data de 5 noiembrie 2023.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Criză de personal în penitenciare

La Penitenciarul nr. 13 din Chișinău, 47 din 287 de funcții sunt vacante. Fotografie din septembrie 2022.
La Penitenciarul nr. 13 din Chișinău, 47 din 287 de funcții sunt vacante. Fotografie din septembrie 2022.

Sistemul penitenciar din R. Moldova se confruntă cu un deficit acut de personal. Un angajat poate să supravegheze pe timp de noapte și peste 50 de deținuți, ceea ce pune în pericol atât securitatea condamnaților, cât și a celor care lucrează cu ei.

Potrivit Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), în Penitenciarul nr. 4 din Cricova, de exemplu, doar 12 angajați supraveghează 658 de deținuți noaptea, rezultând un raport alarmant de 1 la 55.

Situația este similară în alte instituții: în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău, doar 23 din 240 de angajați sunt activi noaptea pentru 770 de deținuți, raportul fiind de 1 la 33, iar în Penitenciarul nr. 1 din Taraclia, 18 angajați se ocupă de 331 de deținuți (1 la 18).

Apărătorii drepturilor omului spun că aceste dezechilibre cresc riscurile de incidente, mediile penitenciare fiind cunoscute pentru rata înaltă de agresiuni și subcultura criminală. În prima jumătate a anului, au fost raportate zece atacuri asupra personalului.

O celulă din Penitenciarul nr. 2 din Lipcani în care stau 15 deținuți. Intervenția personalului în asemenea spații aglomerate este întârziată
O celulă din Penitenciarul nr. 2 din Lipcani în care stau 15 deținuți. Intervenția personalului în asemenea spații aglomerate este întârziată

Numărul posturilor neacoperite în instituțiile penitenciare este mare. La Penitenciarul nr. 13 din Chișinău, 47 din 287 de funcții sunt vacante. La Penitenciarul nr. 1 din Taraclia, în anul 2024, au fost angajați 14 oameni, dar tot atâția au demisionat. La Penitenciarul nr. 5 din Cahul, 13 angajați au plecat din funcții în acest an.

ANP subliniază salariile nemotivante și lipsa candidaților calificați, ceea ce duce la epuizarea angajaților și la fluctuația mare de cadre. Pentru a le reține, standardele de selecție au fost relaxate, permițând angajarea persoanelor cu doar nouă clase absolvite.

Vladislava Balan, care a fost psihologă la Centrul de detenție pentru minori și tineri din Goian, spune că fluctuația de personal este cauzată de „condițiile de muncă inadecvate, salariile mici, lipsa recunoașterii eforturilor angajaților și a posibilității de avansare în carieră”.

Blocul sanitar din Penitenciarul nr. 2 din Lipcani. Deținuții fac duș o dată pe săptămână și nu au parte de intimitate.
Blocul sanitar din Penitenciarul nr. 2 din Lipcani. Deținuții fac duș o dată pe săptămână și nu au parte de intimitate.

La penitenciarul din Goian, doi psihologi sunt responsabili pentru aproximativ 60 de deținuți. Aceștia pot realiza, în medie, patru intervenții pe zi, oferind astfel fiecărui deținut doar 15 minute de atenție săptămânal.

În R. Moldova sunt 17 instituții penitenciare, iar condițiile de trai pentru deținuți și cele de muncă pentru angajați sunt constant criticate. Comitetul European pentru Prevenirea Torturii (CPT) a venit în mod repetat cu recomandări referitoare la condițiile de detenție, agresiuni și lipsa asistenței medicale.

De asemenea, R. Moldova a fost condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în zeci de dosare pentru condiții inumane de detenție și a plătit despăgubiri în valoare de milioane de euro.

Știre realizată de Diana Mazniuc, studentă a Școlii de Jurnalism din Moldova

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Viktor Orban către opoziție: „Mutați-vă în România dacă credeți că ne-a depășit!”

Viktor Orban în parlament, la Budapesta (imagine de arhivă).
Viktor Orban în parlament, la Budapesta (imagine de arhivă).

Premierul de la Budapesta, Viktor Orban, le-a spus criticilor să se mute în România, dacă sunt de părere că vecina de la est a depășit Ungaria, cum a observat un parlamentar socialist.

În remarci consemnate de Politico, liderul naționalist maghiar a pus sub semnul îndoielii relevanța datelor care arată că în ultimii ani România, văzută mereu de unii unguri ca simbol al înapoierii, a depășit Ungaria și alte țări din regiune la unii indicatori economici.

Luni, 4 noiembrie, când Orban a mers în Parlamentul de la Budapesta, parlamentarul socialist Imre Komjathi l-a întrebat cum se face că Ungaria rămâne în urmă pe plan economic, astfel că ar putea fi depășită de toți vecinii, mai ales de România și Slovacia. „Toți o să o ducă mai bine decât noi”, a avertizat socialistul.

Komjathi i-a mai spus lui Orban să nu mai facă atâtea valuri în străinătate, că nu este ministru de Externe, și să devină în sfârșit prim-ministru, muncind în țară.

În replică, premierul a spus că oricine crede că în România se trăiește mai bine, nu are decât să meargă să trăiască acolo, iar la întoarcere să „mai stăm de vorbă”.

Cum stau lucrurile de fapt?

Cele mai recente date ale agenției de statistică UE, Eurostat, din vară, arată că România este într-adevăr înaintea Ungariei în ce privește Produsul Intern Brut pe cap de locuitor (PIB) ajustat la puterea de cumpărare (PPP).

După acest indicator, România se situează la 80% din media UE, în vreme ce Ungaria, doar la 76%.

Decenii de-a rândul, România a fost alături de Bulgaria cea mai săracă țară din UE, potrivit PIB-ului ajustat la puterea de cumpărare. Dar creșterea economică puternică din România, printre cele mai mari din UE, a făcut ca ea să depășească nu doar Bulgaria vecină, ci și țări ca Grecia, Croația, Ungaria, Slovacia sau Letonia, ajungând în 2023 cam la nivelul Poloniei și Portugaliei.

Pe de altă parte, mai mulți indici referitori la calitatea vieții și la distribuirea bogăției în societate (de pildă proporția celor amenințați de sărăcie sau Indicele Dezvoltării Umane), la care a părut să se refere în primul rând opozantul din parlamentul de la Budapesta, tot plasează Ungaria ceva mai bine decât România.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Lituania dă vina pe Rusia pentru coletele explozive care au provocat incendii

Mai multe țări europene au informat în ultimele luni despre incendii suspecte, inclusiv în depouri de transport public sau în centre de triere a coletelor.
Mai multe țări europene au informat în ultimele luni despre incendii suspecte, inclusiv în depouri de transport public sau în centre de triere a coletelor.

Rusia se află în spatele coletelor explozive trimise din Lituania către țările europene, a declarat marți un consilier prezidențial lituanian, pe fondul îngrijorării țărilor NATO că sabotajul organizat de Moscova aproape a provocat o catastrofă aeriană, informează agenția Reuters.

Guvernele occidentale și serviciile de informații din Europa au indicat anterior Moscova ca fiind la originea unei serii de incendii și acte de sabotaj în Europa, menite să destabilizeze aliații Ucrainei.

Cotidianul polonez Gazeta Wyborcza a relatat în octombrie că tocmai din Lituania au fost expediate coletele explozive care au provocat incendii în depozite de curierat din Marea Britanie, Germania și Polonia.

Marea Britanie și Germania au investigat colete care au luat foc la depozite din Birmingham și Leipzig, Berlinul declarând că un accident aviatic a fost evitat la limită când un colet transportat aerian a luat foc.

„Vrem să le spunem aliaților noștri că nu este întâmplător, ci face parte din operațiunile militare [ruse]”, a declarat marți Kestutis Budrys, un consilier al președintelui lituanian Gitanas Nauseda, la radio Ziniu.

„Trebuie să neutralizăm [sabotajul] chiar de la origine, iar originea este serviciul de informații militare al Rusiei”, a mai spus el.

Este prima dată când un oficial lituanian acuză direct serviciile de informații militare ruse pentru un act specific de sabotaj.

Reuters scrie că nu a reușit să îl contacteze telefonic pe Budrys pentru comentarii, iar Guvernul rus nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.

Gazeta Wyborcza a relatat că un colet a provocat un incendiu într-un camion într-un depozit aparținând unei firme de curierat de lângă Varșovia.

Polonia a declarat în octombrie că a reținut patru persoane în cadrul unei anchete privind colete explozive trimise prin curierat către țări din Uniunea Europeană și Marea Britanie, ca parte a unui complot care urmărea în cele din urmă să trimită astfel de colete și pest ocean, în Statele Unite și Canada.

De asemenea, Polonia a închis consulatul rus din orașul Poznan, în vestul țării, din cauza unor suspiciuni de tentative de sabotaj din partea Rusiei.

Directorul general al Serviciului britanic de securitate (MI5), Ken McCallum, a declarat în octombrie că serviciul rus de informații militare GRU încearcă să provoace „haos” în Marea Britanie și Europa, amintește Reuters.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

update

Spania: Mii de soldați și polițiști, desfășurați în zonele sinistrate. Căutările continuă, oamenii sunt furioși

Bărci ale Gărzii Civile din El Palmar, în parcul național Albufera, regiunea Valencia, în căutare de persoane date dispărute, la 5 noiembrie.
Bărci ale Gărzii Civile din El Palmar, în parcul național Albufera, regiunea Valencia, în căutare de persoane date dispărute, la 5 noiembrie.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a spus marți că 14.900 de polițiști și membri ai forțelor armate au fost desfășurați în sud-estul țării, în zonele afectate de viiturile care au ucis în urmă cu o săptămână cel puțin 218 persoane. Anunțul vine pe fondul reproșurilor frecvente că statul nu face destul.

Tot marți, după o ședință specială de guvern, premierul socialist de la Madrid a anunțat că zonele sinistrate vor fi declarate oficial „grav afectate” pentru a putea fi ajutate mai rapid.

Decizia survine după ce Sanchez, regele Felipe al VI-lea, soția lui Letizia și alți oficiali au fost împroșcați cu noroi când au vizitat duminică zonele afectate din apropierea Valenciei.

Chiar dacă autoritățile au pus gestul pe seama unor activiști de extremă-dreapta infiltrați, toată lumea știe că populația locală este nemulțumită de reacția statului spaniol la cele mai ucigătoare inundații din Europa ultimelor decenii.

„Doar oamenii se ajută între ei... Iar politicienii, unde sunt? De ce nu au dat alarma? Criminalii!”, a declarat pentru AFP Matilde Gregori, în vârstă de 57 de ani, în orașul Sedavi, marți.

Regele Felipe al VI-lea în mijlocul mulțimii furioase la Paiporta, unul din orașele cele mai greu lovite de viitură, duminică, 3 noiembrie.
Regele Felipe al VI-lea în mijlocul mulțimii furioase la Paiporta, unul din orașele cele mai greu lovite de viitură, duminică, 3 noiembrie.

Salvatorii și-au reluat marți căutările sumbre ale cadavrelor dispărute.

Pompierii au scotocit minuțios printre mormanele de vehicule avariate și au pompat apa din garajele și parcările inundate, unde ar putea fi descoperite mai multe victime, au relatat jurnaliștii AFP.

Costuri enorme (asiguratorii)

Distrugerile provocate într-unul dintre „motoarele economice” spaniole, regiunea valenciană, vor lăsa o factură uriașă pentru stat și sectorul asigurărilor, notează AFP.

Catastrofa de săptămâna trecută a distrus clădiri, a măturat mașini, a inundat câmpuri și a distrus infrastructura de transport și de energie electrică.

Spania se confruntă acum cu „cel mai mare dezastru cauzat de un eveniment climatic”, a declarat Mirenchu del Valle Schaan, președintele federației spaniole a asigurătorilor UNESPA.

Este prea devreme pentru a estima costurile totale, dar acestea vor fi, fără îndoială, „extrem de ridicate”, a declarat pentru postul public de televiziune spaniol TVE Celedonio Villamayor, directorul consorțiului responsabil cu plata despăgubirilor în urma dezastrelor naturale.

Președintele Camerei de Comerț din Valencia, Jose Vicente Morata, a declarat pentru același canal că factura finală va fi mult mai mare de 10 miliarde de euro.

Pentru comparație, inundațiile devastatoare din iulie 2021, care au făcut peste 200 de victime în Germania, Belgia, Franța, Austria și Olanda, au costat aproape 43 de miliarde de dolari, potrivit reasigurătorului Swiss Re, notează AFP.

Ajutoare de peste 10 miliarde euro

După ședința de guvern de marți, s-a anunțat că statul spaniol va aloca 10,6 miliarde de euro (11,55 miliarde de dolari) în împrumuturi și subvenții pentru a ajuta victimele inundațiilor.

Premierul Sanchez a declarat că guvernul intenționează să cheltuiască până la 838 de milioane de euro în ajutoare directe, în numerar, pentru persoanele afectate.

Agenția guvernamentală de creditare ICO va garanta până la 5 miliarde de euro în împrumuturi acordate întreprinderilor mici și mijlocii, lucrătorilor independenți și familiilor pentru finanțarea eforturilor de reconstrucție.

Alte fonduri vor fi alocate pentru a le oferi celor afectați scutiri de la plata impozitelor și a prestațiilor, precum și plăților pentru înlocuirea proprietăților și repararea drumurilor și căilor ferate.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Încă o persoană reținută pentru că ar fi urmat să incendieze mașini și instituții publice în preajma alegerilor

Bărbatul, în vârstă de 31 de ani, a fost văzut de mai multe ori în preajma sediilor instituțiilor publice, în special a parcărilor, în timp ce examina teritoriile pentru a interveni la timpul potrivit.
Bărbatul, în vârstă de 31 de ani, a fost văzut de mai multe ori în preajma sediilor instituțiilor publice, în special a parcărilor, în timp ce examina teritoriile pentru a interveni la timpul potrivit.

Un bărbat în vârstă de 31 de ani a fost reținut la 4 noiembrie de polițiști, fiind bănuit că planifica să incendieze mai multe mașini ale Poliției, Comisiei Electorale Centrale și Curții de Apel, dar și sedii ale instituțiilor publice.

Poliția spune că planul urma să fie aplicat în contextul destabilizărilor în campania electorală din octombrie 2024. La domiciliul bărbatului, reținut în sectorul Ciocana al capitalei, au fost efectuate percheziții, fiind ridicat telefonul mobil al acestuia care conține „probe concludente” pentru cauza penală.

Bărbatul, care face parte dintr-un grup infracțional, a fost identificat prin prezența sa de mai multe ori în preajma sediilor instituțiilor publice, în special a parcărilor, în timp ce examina teritoriile pentru a interveni la timpul potrivit, atunci când nu erau păzite de forțele abilitate, iar mașinile conducătorilor instituțiilor publice erau prezente.

Inspectoratul General al Poliției spune în comunicatul de marți, 5 noiembrie, că un automobil de serviciu al poliției a fost incendiat chiar în ziua alegerilor prezidențiale de duminică, 3 noiembrie.

La 31 octombrie, Poliția a reținut cinci persoane din regiunea transnistreană care ar fi încercat să incendieze sediul Comisiei Electorale Centrale și mai multe autospeciale ale forțelor de ordine.

Grupul ar fi fost coordonat din Rusia, iar o parte din suspecți au fost reținuți în noaptea de 30 spre 31 octombrie, după o tentativă de incendiere a unor automobile din parcarea IGP. Ceilalți au fost prinși în jurul orei 6 dimineața, în timp ce încercau să incendieze ușa de la intrarea în CEC.

La finele lunii septembrie, patru clădiri ale instituțiilor de stat din R. Moldova, între care și cea a Guvernului, au fost vandalizate în ultimele două nopți, anunță Poliția moldoveană. Polițiștii au reținut câteva persoane suspecte, care ar fi fost instruite la Moscova pentru „atacul asupra mai multor edificii ale statului”.

Cu o zi mai devreme, au fost vandalizate clădirile ministerului Muncii și Protecției Sociale și a Guvernului, iar poliția a reținut atunci doi tineri. Ei au declarat, potrivit poliției moldovene, că au fost recrutați pentru a vandaliza instituțiile statului din Republica Moldova „cu scop de destabilizare”.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Compensațiile pentru sezonul rece: plăți în bani și verificări riguroase prin 11 baze de date

Din acest an compensațiile vor fi oferite în bani, pe card sau la oficiul poștal.
Din acest an compensațiile vor fi oferite în bani, pe card sau la oficiul poștal.

Peste 50 de mii de cetățeni au depus cereri pentru compensații la resursele energetice în sezonul rece 2024 - 2025, potrivit datelor oferite de autorități la o zi de la lansarea înregistrărilor pe platforma compensatii.gov.md. Cererile sunt analizate cu ajutorul mai multor baze de date.

În cadrul unei conferințe de presă din 5 noiembrie, secretarul de stat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Corina Ajder, a spus că din 29 noiembrie, datele introduse în cereri vor fi analizate prin prisma a 11 baze de date, care aparțin atât autorităților publice, cum ar fi Casa Națională de Asigurări Sociale sau Poliția de Frontieră, cât și private, cum este cazul birourilor de credit sa furnizorii de energie.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a spus că valoarea compensației va fi stabilită la finele lunii noiembrie - începutul lunii decembrie, când vor fi făcute și primele plăți. Spre deosebire de anii precedenți, când compensația era direct în factură, din acest an compensațiile vor fi oferite în bani, pe card sau la oficiul poștal.

„Trecem la un model clasic, în care Guvernul oferă suport monetar, iar gospodăriile utilizează acest suport pentru a achita facturile sau alte necesități în familie”, menționând totodată că este metoda cea mai eficientă și mai simplu de administrat, din perspectiva Ministerului.

Buzu a explicat că o mare parte din categoriile de beneficiari sunt pensionarii, care în linii mari își achită mereu și la timp facturile. În ce privește mediul rural, ministrul a spus că și în anii anteriori, majoritatea populației a primit compensațiile sub formă monetară, deoarece a apelat la încălzirea cu lemne.

Valoarea compensației va fi stabilită în funcție de veniturile pe 6 luni premergătoare programului de compensație. Principiul de bază este declararea tuturor veniturilor. Vor fi verificate inclusiv creditele ipotecare.

Finanțarea programului „Ajutor la contor” este asigurată din bugetul de stat, dar și din fondurile oferite de partenerii de dezvoltare.

Anul trecut, bugetul destinat compensațiilor la energie a fost în valoare de 2,6 miliarde de lei. 40% din sumă a mers pentru plata compensațiilor sub formă monetară, a precizat ministrul Buzu.

Înscrierile pentru luna noiembrie se încheie pe data de 28 noiembrie și vor continua în lunile decembrie și ianuarie. Cetățenii se pot înscrie pe compensatii.gov.md, sau pot solicita ajutorul asistenților sociali, în cazul în care nu au acces la internet.

Programul „Ajutor la contor” a fost creat în 2022 pentru a ajuta consumatorii casnici să facă față facturilor, în contextul tarifelor care au crescut din cauza crizei energetice.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Björn Ulvaeus, din ABBA:  „Trump nu a ascultat cu atenție despre ce cântăm”

Björn Ulvaeus a compus împreună cu Benny Andersson toate marile hituri ale celei mai celebre trupe pop din anii 1970-1980. (Fotografie de arhivă din 2017, într-un studiou din Londra)
Björn Ulvaeus a compus împreună cu Benny Andersson toate marile hituri ale celei mai celebre trupe pop din anii 1970-1980. (Fotografie de arhivă din 2017, într-un studiou din Londra)

Muzicianul suedez Björn Ulvaeus a repetat marți, în ziua alegerilor americane, că grupul ABBA nu acceptă folosirea cântecelor și videourilor sale în campania electorală a republicanului Donald Trump.

„Sunt absolut în dezacord cu el!”, a exclamat artistul de 79 de ani într-un interviu publicat de televiziunea publică suedeză STV marți.

„Noi nu ne-am dat niciodată acordul ca muzica noastră să fie folosită în context politic. E oribil”, a mai spus Ulvaeus.

Pe de altă parte, starul suedez a notat cât de ironic este că Trump a ales cântecul The Winner Takes It All, un hit ABBA din anii 1980, pentru titlul aparent „victorios”, când de fapt în el este vorba despre pierdere – despre o femeie care își pierde partenerul.

„Este limpede că Trump nu a ascultat versurile”, a spus Ulvaeus, zâmbind.

Lady Gaga cântă pentru candidata democrată Kamala Harris la Philadelphia, în ultima zi de campanie - 4 noiembrie.
Lady Gaga cântă pentru candidata democrată Kamala Harris la Philadelphia, în ultima zi de campanie - 4 noiembrie.

În campania dinaintea alegerilor de la 5 noiembrie, la mitingurile lui Trump s-au folosit adesea cântece și imagini video cu ABBA, care a protestat, ca și casa de discuri Universal. Echipa lui Trump a insistat că are dreptul de a folosi muzica, iar Ulvaeus și-a repetat dubiile despre acest „drept” în interviul cu televiziunea suedeză.

Nu doar ABBA, ci și alți muzicieni au protestat când au aflat că Trump le folosește muzica la mitinguri. În general, lumea artelor și a show-businessului este mai favorabilă candidaților democrați la președinția SUA - iar vicepreședinta Kamala Harris a primit în ultima zi de campanie sprijinul explicit al unor celebrități, inclusiv din acest domeniu - de pildă moderatoarea Oprah sau cântăreața și actrița Lady Gaga.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

update

Percheziții într-un dosar de delapidare a fondurilor europene. Peste 10 milioane de lei ar fi fost gestionați fraudulos

Potrivit CNA, la Slobozia Mare, raionul Cahul, persoane cu funcții de răspundere ar fi gestionat fraudulos peste 10 milioane de lei în procesul reconstrucției mai multor imobile din cadrul Rezervației Biosferei „Prutul de Jos” din această localitate.
Potrivit CNA, la Slobozia Mare, raionul Cahul, persoane cu funcții de răspundere ar fi gestionat fraudulos peste 10 milioane de lei în procesul reconstrucției mai multor imobile din cadrul Rezervației Biosferei „Prutul de Jos” din această localitate.

Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii au descins cu percheziții într-o cauză penală pornită pe faptul delapidării fondurilor europene. Ancheta vizează foști responsabili ai Unității pentru implementare a „Moldsilva”, care ar fi delapidat peste patru milioane de lei.

În comunicatul publicat la 5 noiembrie, CNA spune că persoane cu funcții de răspundere din cadrul Unității pentru Implementare, instituite pe lângă Agenția „Moldsilva” ar fi gestionat fraudulos peste 10 milioane de lei în procesul reconstrucției mai multor imobile din cadrul Rezervației Biosferei „Prutul de Jos” din satul Slobozia Mare, raionul Cahul.

Mai exact, investigațiile preliminare relevă că la reconstrucția unui imobil existent și proiectarea unui garaj, din suma totală de 7,4 milioane de lei prevăzută în acest scop, agentul economic ar fi utilizat doar 3,7 milioane de lei, iar diferența de circa 4 milioane de lei ar fi fost delapidată.

Pentru a acumula probe, ofițerii CNA și procurorii din cadrul Procuraturii mun. Chișinău au descins cu percheziții la domiciliile a cinci persoane, printre care: ex-conducătorul Unității de Implementare a proiectului, reprezentantul agentului economic și reprezentantul companiei de proiectare.

Într-o reacție publicată la câteva ore, Ministerul Mediului a precizat că faptele investigate de CNA au avut loc între 2014 - 2016 și că Agenția „Moldsilva” acordă tot suportul necesar organelor de drept.

Trei persoane urmează a fi recunoscute în calitate de bănuit și cercetate în stare de libertate.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Fosta bașcană Irina Vlah își face partid. Vrea să bată PAS-ul în 2025

Irina Vlah a anunțat crearea unui nou partid la o scurtă conferință de presă, pe 5 noiembrie.
Irina Vlah a anunțat crearea unui nou partid la o scurtă conferință de presă, pe 5 noiembrie.

Fosta bașcană a autonomiei găgăuze, Irina Vlah, a anunțat crearea unui nou partid politic cu care vrea să participe la alegerile parlamentare din 2025 pentru a „salva” Republica Moldova de „regimul odios al Maiei Sandu”.

Vlah a spus, pe 5 noiembrie, că a început procedura de înregistrare a „Partidului Republica Inima Moldovei” (PRIM) după „consultări cu cetățenii” în campania pentru prezidențialele din 20 octombrie. Ea a luat 5.38% (peste 83.000 de voturi) în primul tur, acesta fiind cel mai bun rezultat printre candidați independenți.

În campania pentru prezidențiale Vlah a avut o puternică retorică anti-Maia Sandu, căreia îi reproșează că ar fi distrus „democrația, economia și justiția”. În turul doi ea și-a îndemnat simpatizanții să voteze împotriva Maiei Sandu, adică să opteze pentru candidatul susținut de PSRM, Alexandr Stoianoglo.

Nereușind să o învingă pe președinta care tocmai a fost realeasă, Vlah țintește spre parlamentarele din 2025, despre care spune că „oferă o șansă reală de a scăpa” de partidul de guvernare (Acțiune și Solidaritate - PAS), fondat de președinta Maia Sandu.

Fosta guvernatoare a UTA Găgăuzia (2015 - 2023) s-a bucurat în trecut de suportul comuniștilor și ulterior al socialiștilor, fără a fi membră de partid.

Acum, Vlah spune că „salvarea Republicii Moldova de regimul odios al Maia Sandu” trebuie făcută de un partid nou, construit pe altfel de principii decât majoritatea partidelor existente.

Alegerile parlamentare următoare vor avea loc în vara anului 2025. La scrutinul similar trecut (2021), PAS a obținut peste 50% din voturile moldovenilor, ceea ce a oferit partidului 63 de mandate în Parlament. Socialiștii ex-președintelui pro-rus Igor Dodon a acumulat peste 27% (32 mandate), iar Partidul „Șor” (care între timp a fost declarat neconstituțional) a obținut 6 mandate. Pragul electoral pentru a accede în parlament este de 5%.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Atacurile aeriene israeliene au ucis cel puțin 30 de palestinieni în Gaza, spun medicii

Palestinieni cuprinși de jale după moartea unor rude în bombardamente israeliene, la spitalul Martirii Al Aqsa din Deir el-Balah, în Gaza centrală, la 5 noiembrie 2024.
Palestinieni cuprinși de jale după moartea unor rude în bombardamente israeliene, la spitalul Martirii Al Aqsa din Deir el-Balah, în Gaza centrală, la 5 noiembrie 2024.

Loviturile israeliene din Fâșia Gaza au ucis cel puțin 30 de palestinieni începând de luni seara, au declarat marți mass-media și medicii palestinieni citați de Reuters, în timp ce armata israeliană și-a consolidat asediul asupra zonelor de nord ale enclavei.

O lovitură aeriană a avariat două case în orașul Beit Lahiya, din nordul Fâșiei Gaza, unde armata israeliană (IDF) a desfășurat noi operațiuni începând cu 5 octombrie, și a ucis cel puțin 20 de persoane luni seara, au declarat agenția de presă oficială palestiniană WAFA și mass-media controlată de Hamas.

Ministerul Sănătății din Gaza nu a confirmat imediat bilanțul. Alte patru persoane au fost ucise în orașul Al-Zawayda, din centrul Gazei, în jurul miezului nopții, luni spre marți, au spus medicii.

Oficiali palestinieni din domeniul sănătății au declarat că alte șase persoane au fost ucise în două atacuri aeriene israeliene separate în Gaza City și la Deir Al-Balah, în zona centrală a enclavei.

A fost vorba, potrivit palestinienilor, de oameni care deja fuseseră alungați de la casele lor de la începutul războiului din Gaza în urmă cu 13 luni.

Armata israeliană a declarat, fără a oferi detalii, că forțele sale au „eliminat teroriști” în centrul Fâșiei Gaza și în zona Jabalia. De asemenea, trupele israeliene spun că au găsit arme și explozibili în ultimele 24 de ore în sudul regiunii Rafah, unde au fost eliminate „obiective de infrastructură teroristă”, a precizat IDF.

Palestinienii au declarat că noile atacuri și ordinele israeliene de evacuare a populației urmăresc golirea a două orașe din nordul Fâșiei Gaza și a unei tabere de refugiați, pentru a crea zone tampon.

Israelul susține că forțele sale au ucis sute de palestinieni înarmați și au dezmembrat infrastructura militară Hamas din Jabalia în ultima lună.

Marți seară, avioanele israeliene au lansat pliante deasupra Beit Lahiya, ordonând locuitorilor care nu și-au părăsit încă casele și adăposturile să părăsească complet orașul.

„Toți cei care ați rămas în case și adăposturi, vă riscați viața. Pentru siguranța voastră, trebuie să vă îndreptați spre sud”, se arată pe pliantul scris în arabă.

Raid în Cisiordania

Peste 43.300 de palestinieni au fost uciși în mai bine de un an de război în Gaza, spun autoritățile din enclavă, iar o mare parte a teritoriului a fost transformată în ruine.

Războiul a început după ce militanții conduși de Hamas au atacat Israelul pe 7 octombrie 2023, ucigând aproximativ 1.200 de persoane și luând 251 de ostatici în Gaza, potrivit numărătorii israeliene.

În Cisiordania ocupată de Israel, ministerul palestinian al sănătății a declarat că cel puțin patru persoane au fost ucise marți în timpul unui raid militar israelian și al unor lovituri aeriene.

Violența a crescut în Cisiordania de la începutul războiului din Gaza, cu raiduri aproape zilnice ale forțelor israeliene care au făcut mii de arestări. Tot acolo au loc schimburi de focuri frecvente între forțele de securitate și luptătorii palestinieni.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Obiectivul aderării R. Moldova la UE, introdus oficial în Constituție

Votând „Da” la referendumul din 20 octombrie, alegătorii moldoveni au optat pentru introducerea obiectivului eurointegrării în Legea Supremă a R. Moldova.
Votând „Da” la referendumul din 20 octombrie, alegătorii moldoveni au optat pentru introducerea obiectivului eurointegrării în Legea Supremă a R. Moldova.

Modificările Constituției pentru care au votat moldovenii la referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) din 20 octombrie au intrat în vigoare pe 4 noiembrie, după ce au fost publicate în Monitorul Oficial.

Aderarea la UE a devenit oficial „obiectivul strategic” al R. Moldova, stipulat în preambulul Constituției, care menționează și faptul că identitatea poporului R. Moldova este „europeană”.

Preambulul servește la interpretarea tuturor legilor țării. Introducerea valorilor europene acolo înseamnă pentru autorități, indiferent de culoarea lor politică, o obligație de a promova politici care să corespundă valorilor europene. Mai exact, în preambul va fi introdus următorul text:

„RECONFIRMÂND identitatea europeană a poporului Republicii Moldova și ireversibilitatea parcursului european al Republicii Moldova,
DECLARÂND integrarea în Uniunea Europeană drept obiectiv strategic al Republicii Moldova”.

De asemenea, în Constituție este introdus un nou titlu numit „Integrarea în Uniunea Europeană”. Acest capitol oferă Parlamentului moldovean, indiferent de componența lui, un mecanism pentru ratificarea acordurilor constitutive ale Uniunii Europene, doar cu ajutorul unei majorități de 51 de deputați. Capitolul are următorul conținut:

(1) Aderarea Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, precum și la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, se stabilește de Parlament prin lege organică.
(2) Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum și celelalte acte juridice cu caracter obligatoriu ale Uniunii Europene au prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare”.

Referendumul din 20 octombrie a trecut cu o majoritate fragilă, după ce 50,38% din alegători a spus „Da” modificării Constituției în vederea aderării R. Moldova la UE, diferența față de opțiunea „Nu” fiind de doar 11.400 de voturi.

În cele 231 de secții de votare deschise în străinătate, la referendum au votat aproape 240.000 de moldoveni, care au înclinat balanța în favoarea opțiunii pozitive. Marea majoritate (76,96%) au spus „Da”, în timp ce aproape un sfert (23.04%) au votat „Nu”.

Referendumul a fost validat de Curtea Constituțională (CC), pe 31 octombrie.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Nu numai în Moldova: alegerile din SUA încep cu temeri de amestec rusesc

Sediul FBI din Washington, SUA.
Sediul FBI din Washington, SUA.

Oficiali de top ai serviciilor de informații ale guvernului american și-au intensificat avertismentele cu privire la interferența străină în alegeri - în special din partea Rusiei.

Îngrijorarea venită din partea Biroului Directorului Serviciului Național de Informații (ODNI), a Biroului Federal de Investigații (FBI) și a Agenției de Securitate Cibernetică și de Securitate a Infrastructurii (CISA), urmează avertismentelor de vineri cu privire la interferențe, notează dpa.

Cele trei agenții au declarat că „au observat adversari străini, în special Rusia, desfășurând operațiuni de influență suplimentare menite să submineze încrederea publică în integritatea alegerilor din SUA și să alimenteze diviziunile dintre americani”.

Serviciile au declarat că aceste eforturi se vor intensifica pe parcursul zilei de marți - ziua alegerilor - și după aceea, adăugând că se vor concentra asupra celor șapte state-cheie de care ar putea depinde rezultatul: Arizona, Nevada, Michigan, Wisconsin, Pennsylvania, Georgia și Carolina de Nord.

Alegătorii americani decid dacă să trimită la Casa Albă pe fostul președinte republican Donald Trump sau pe vicepreședinta democrată Kamala Harris.

„Rusia este cea mai activă amenințare”, se arată în declarația comună a serviciilor de informații.

„Actorii de influență” despre care ele au afirmat că sunt afiliați Rusiei creează videoclipuri și povești false pentru a submina legitimitatea alegerilor, pentru a-i face pe alegători să se teamă de procesul electoral și pentru a sugera că persoane cu opinii politice opuse folosesc violența unele împotriva altora.

„Aceste eforturi riscă să instige la violență, inclusiv împotriva funcționarilor electorali”, au declarat serviciile. „Anticipăm că actorii ruși vor lansa conținut suplimentar pe aceste teme în ziua alegerilor și în zilele și săptămânile de după închiderea urnelor.”

Oficialii serviciilor de informații au declarat că „actori” influențați de Rusia au postat recent articole false care afirmau că oficialii americani încearcă să influențeze alegerile prin manipularea buletinelor de vot și atacuri cibernetice.

Autorii dezinformării „au fabricat și amplificat, de asemenea, un videoclip recent care prezenta în mod fals un interviu cu o persoană care pretindea că are detalii despre fraudarea alegerilor din Arizona... pentru a o favoriza pe vicepreședinta Kamala Harris”, se arată în declarație.

„Secretarul de stat din Arizona a respins deja teza din video ca fiind falsă”, a adăugat acesta.

Iranul este, de asemenea, o amenințare pentru alegerile americane.

El a lansat - spun serviciile americane - „activități cibernetice malițioase” pentru a-l afecta negativ pe Trump, continuă declarația. Guvernul de la Teheran încearcă, de asemenea, să influențeze alegerile prin videoclipuri false și postări menite să alimenteze violența.

Iranul rămâne hotărât să răzbune moartea lui Qassem Soleimani, general care a fost ucis în Irak într-o lovitură aeriană americană în ianuarie 2020 ordonată de Trump, au declarat oficialii serviciilor de informații.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Joe Biden: Moldovenii au ales viziunea Maiei Sandu

Pentru președintele Biden și alți lideri occidentali, victoria Maiei Sandu a fost o știre bună pe fondul mai multor semne de destabilizare sprijnită de ruși în fostul spațiu sovietic.
Pentru președintele Biden și alți lideri occidentali, victoria Maiei Sandu a fost o știre bună pe fondul mai multor semne de destabilizare sprijnită de ruși în fostul spațiu sovietic.

Președintele SUA, Joe Biden, s-a adăugat luni liderilor lumii democratice care o felicită pe Maia Sandu pentru realegerea „istorică” în postul de președintă a Moldovei la 3 noiembrie, într-un scrutin dominat de temerile de interferență rusească și o prezență masivă la vot în străinătate.

„Duminică, poporul moldovean a mers la urne și a votat în favoarea viziunii președintelui Sandu pentru o Moldovă sigură, prosperă și democratică”, a spus într-o declarație de presă Biden, amintind că realegerea președintei vine la două săptămâni de la referendumul privind integrarea țării în Uniunea Europeană.

Președintele SUA amintește, ca și alți lideri occidentali care au felicitat-o pe Sandu, informațiile despre eforturile rusești de influențare a alegerilor moldovene.

„Timp de luni de zile, Rusia a încercat să submineze instituțiile democratice și procesele electorale din Moldova. Dar Rusia a eșuat. Poporul moldovean și-a exercitat dreptul democratic de a-și alege propriul viitor și a ales să urmeze o cale aliniată cu Europa și cu democrațiile de pretutindeni”, se spune în declarația de la Casa Albă.

Maia Sandu a fost felicitată luni de liderii multor democrații occidentale, ai UE și ai unor state post-sovietice ca Ucraina sau Armenia. Din Rusia, în schimb, au venit mai ales critici ale unor demnitari de rang secund care pretind că alegerile ar fi fost manipulate prin sprijinirea votului în diaspora occidentală, care s-a dovedit decisiv pentru victoria președintei în exercițiu.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Socialiștii spun că nu recunosc rezultatele alegerilor prezidențiale din diasporă

Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) spune că nu recunoaște rezultatul votului din diasporă, care a contribuit la victoria Maiei Sandu, despre care afirmă că este „președintele diasporei”. Formațiunea insistă că „adevăratul învingător” este Alexandr Stoianoglo.

În declarația emisă la 4 noiembrie, PSRM susține că voturile din secțiile de votare din străinătate și din cele constituie pentru cetățenii din stânga Nistrului „nu pot fi considerate o exprimare liberă și democratică a voinței poporului”.

„Ne-am confruntat cu reducerea nejustificată a secțiilor de vot, blocarea accesului alegătorilor, agitație electorală în ziua tăcerii și în ziua alegerilor și alte nereguli în mai multe țări, inclusiv sute de cazuri de falsificare intenționată, dispariția urnelor de vot”, se arată în comunicat.

Membrii PSRM spun că toate aceste situații au dus la faptul că „sute de mii de cetățeni ai țării” nu au putut vota, ceea ce „explică diferența finală de voturi”. Totuși, formațiunea nu a precizat dacă va contesta rezultatele prezidențialelor.

Reprezentanții partidului spun că fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, care a fost sprijinit de formațiune la prezidențiale, a obținut „adevărata victorie”, făcând referire la scorul de 51,19% din voturi la secțiile din R. Moldova.

  • Alegeri prezidențiale, turul 2. Urmărește evenimentele din ziua votării, prezența la vot și rezultatele pe Live Blog-ul Europei Libere.

La scurt timp după închiderea urnelor de vot, Stoianoglo și-a îndemnat simpatizanții să-și păstreze calmul indiferent de datele rezultatelor preliminare ale turului doi al alegerilor prezidențiale.

„Democrația înseamnă, în primul rând - maturitate în fața rezultatului”, a spus candidatul socialiștilor.

Anterior, PSRM a spus că nu va recunoaște nici rezultatele referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană și a cerut partidului de guvernare PAS să renunțe la modificarea legii supreme. Cu toate acestea, formațiunea nu a depus contestații privind rezultatele plebiscitului la Curtea Constituțională.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Ambii Mitropoliți au felicitat-o pe Maia Sandu pentru realegere. Unul a pomenit „tradițiile”, celălalt - Europa

Colaj din fotografii în care apare Maia Sandu alături de Mitropolitul Moldovei Vladimir (stânga) și Mitropolitul Basarabiei Petru, atunci când s-a întâlnit separat cu aceștia la președinție în preajma sărbătorilor de Paști, aprilie 2022.
Colaj din fotografii în care apare Maia Sandu alături de Mitropolitul Moldovei Vladimir (stânga) și Mitropolitul Basarabiei Petru, atunci când s-a întâlnit separat cu aceștia la președinție în preajma sărbătorilor de Paști, aprilie 2022.

Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove și Mitropolitul Basarabiei au felicitat-o pe președinta Maia Sandu pentru victoria obținută la turul al doilea al prezidențialelor, din 3 noiembrie.

În mesajul său de felicitare, Înaltpreasfințitul Vladimir i-a transmis șefei statului „binecuvântare și înțelepciune” în îndeplinirea noului mandat, despre care a spus că speră să fie caracterizat de „un spirit de unitate, demnitate și respect” față de „valorile spirituale și tradițiile strămoșești ale acestui neam”.

„Dorim să avem credința că noile etape de guvernare vor contribui la pacea, stabilitatea și prosperitatea țării noastre”, se arată în mesajul capului bisericii ortodoxe care ascultă de Patriarhia de la Moscova.

Cu un mesaj de felicitare a venit și mitropolitul Basarabiei, Înaltpreasfințitul Petru, care a mulțumit și cetățenilor pentru prezența masivă la vot „dând dovadă de dragoste de țară și neam”.

„În acest duh de comuniune și iubire, Vă asigurăm de rugăciunile noastre pentru împlinirea unui viitor mai luminos, drept și european pentru Republica Moldova”, se menționează în mesaj.

Ierarhul din fruntea bisericii subordonate Patriarhiei Române mai spune că realegerea Maiei Sandu „reprezintă un semn de încredere și speranță”.

Vezi și reportajul realizat în timpul campaniei electorale în care unii preoți fac agitație chiar în biserici împotriva sau pentru aderarea la UE, deși legea le interzice să facă politică.
Biserica (a)politică
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:10:39 0:00

Potrivit rezultatelor preliminare, președinta Maia Sandu, sprijinită de PAS, a obținut duminică peste 930 de mii de voturi sau 55,41% din sufragii.

Pentru candidatul susținut de PSRM, ex-procurorul general, Alexandr Stoianoglo, au votat peste 748 de mii de cetățeni sau 44,59% din numărul alegătorilor care au ieșit la vot.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

China și Rusia nu o felicită deocamdată pe Maia Sandu. Dinspre Moscova vin critici

Mao Ning, purtătoare de cuvânt la „externele” de la Beijing.
Mao Ning, purtătoare de cuvânt la „externele” de la Beijing.

China și Rusia nu au s-au numărat printre țările care au felicitat-o de îndată pe Maia Sandu după victoria ei la alegerile prezidențiale, în dauna lui Alexandr Stoianoglo.

Subiectul a apărut, totuși, la briefingul zilnic al purtătoarei de cuvânt a Ministerului de Externe de la Beijing, Mao Ning, care a spus, potrivit transcrierii în engleză de pe pagina de web a instituției: „Moldova este partenera și prietena Chinei. China a respectat mereu alegerile poporului moldovean și speră sincer că țara va rămâne stabilă și se va bucura de prosperitate. China este dispusă să colaboreze cu Moldova pentru a promova creșterea susținută a relațiilor bilaterale”.

Ning a făcut declarația ca răspuns la o întrebare a agenției rusești de știri TASS. Aceasta a consemnat luni mai multe declarații de demnitari ruși de rang înalt, în general critice la adresa puterii de la Chișinău.

Un exemplu: Konstantin Kosaciov, vicepreședintele Consiliului Federației (camera superioară a parlamentului rus) a numit organizarea alegerilor moldovene „rușinoasă”.

„Rezultatul final este determinat nu în țara însăși, ci din afară. Este determinat de voturile din străinătate, unde organizatorii au creat cu bună știință și în mod deliberat oportunități exclusive pentru cei care au susținut un candidat și i-au privat pe cei care l-au susținut pe celălalt de posibilitatea de a vota”, a scris senatorul pe canalul său de Telegram.

Declarația vine după ce autoritățile moldovene au semnalat înaintea alegerilor prezidențiale și chiar în cursul lor încercări de influențare a rezultatului prin cumpărare de voturi sau transporturi organizate de votanți, inclusiv dinspre F. Rusă spre țări ca Belarus, Turcia și Azerbaidjan.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG