Linkuri accesibilitate

„A fost primul scrutin în care chiar am avut cu cine vota” (Răzvan Chiruță/Newsweek)


Revista presei de la București.

Pe cât de anostă a fost campania electorală pentru prezidențiale, pe atât de comentat este rezultatul, care ar conține o serie de premiere semnificative: participarea masivă la vot a românilor din diasporă, grație măsurilor de organizare a votului pentru ei. În premieră, și alegerile din țară au fost bine organizate fără incidente. În țară însă, scrie Dan Tăpălagă pe G4Media, s-a înregistrat și recordul negativ al celei mai scăzute rate de participare la vot la scrutin prezidențial.


Altminteri, după cum scrie Răzvan Chiruță în Newsweek, „A fost primul scrutin în care chiar am avut cu cine vota și mulți dintre noi am votat pozitiv, nu am mai mers pe răul cel mai mic”. De asemenesa, a fost prima oară când televiziunile – „komentariatul”, cum le numește Sorin Ioniță pe site-ul Contributors – nu au mai influențat în niciun fel campania, pentru că practic nu au existat dezbateri electorale pe tv.

Practic nu au existat dezbateri electorale pe tv...


Dan Tăpălagă așază în fruntea câștigurilor de adunat la sfârșitul primului tur faptul că această campanie nu a înregistrat nicio manifestare extremistă și niciun succes pentru candidații cu nuanțe oricât de vag extremiste. Faptul a fost remarcat și de presa din Germania, unde, arată jurnalistul de la G4Media, se exprimă indirect speranța că această calitate se va păstra și în turul al doilea, ceea ce ar însemna desprinderea României din plutonul compact al statelor central și est-europene atinse grav de aceste probleme.

Același Dan Tăpălagă, care a avut destule critici la adresa președintelui Iohannis mai ales în ultima parte a mandatului acestuia, recunoaște că strategia aleasă a funcționat. „Cu tot comportamentul său nedemocratic de a fugi de dezbateri, de a evita confruntarea cu adversarii, cu toată lipsa de transparență și de respect până la urmă de alegători, strategia lui Klaus Iohannis s-a dovedit corectă. Față de primul tur al alegerilor din 2014, când a luat 2.881.406 de voturi, președintele Klaus Iohannis a luat cinci ani mai târziu câteva sute de mii de voturi în plus: 3.130.887 de voturi în țară și 335.712 în diaspora, potrivit rezultatelor parțiale după numărarea a 96% dintre voturile exprimate. Mare performanță pentru un președinte incapabil să transmită emoție, lipsit de empatie și foarte comod”.

Pentru PSD, adevăratul test vor fi alegerile locale...

Și Costin Ciobanu, publicat pe blogurile Adevărul, este de aceeași părere. „Chiar dacă unora nu ne place stilul lui Iohannis, el este foarte eficient. Preşedintele în funcţie, după o (non)campanie cum nu am mai văzut, este cu aproximativ opt puncte peste scorul din 2014”. Acest comentator crede că Iohannis va trebui însă să umple un al doilea mandat, ca și câștigat de altfel, cu conținutul aștepta: un proiect de țară, dar care să fie mai mult decât lupta cu Viorica Dăncilă.

Analiștii din presă prevăd tensiuni și reașezări în alianța dintre Uniunea Salvați România și PLUS. Dan Barna are contestatari chiar în propriul partid și deja a fost în situația de a preciza că nu demisionează din poziția de președinte, deși își asumă înfrângerea. Pentru Viorica Dăncilă, intrarea în turul al doilea i-a acordat o prelungire, prin contribuția aparatului de partid care i-a susținut campania. Cristian Pantazi subliniază însă că, pentru PSD, adevăratul test vor fi alegerile locale, iar deocamdată trendul partidului este descendent.

XS
SM
MD
LG