Linkuri accesibilitate

A treia doză de vaccin anti-COVID este tot mai aproape


Administrația Biden intenționează să recomande americanilor să-și facă o nouă doză de vaccin anti COVID-19 la opt luni după doza precedentă, relatează presa din Statele Unite. Anunțul oficial este așteptat chiar săptămâna aceasta.

Autoritățile din domeniul sănătății au ajuns la concluzia că doza nouă de vaccin este necesară pentru protejarea contra variantei delta, extrem de contagioase, a virusului, dar și din cauza dovezilor tot mai solide despre faptul că eficacitatea vaccinului scade în timp.

Companiile Pfizer și BioNTech tocmai au prezentat Agenției americane pentru medicamente (FDA) datele studiilor de fază 1 în sprijinul argumentului că o a treia doză a vaccinului lor, administrată în decurs de 6 până la 12 luni după schema de vaccinare primară, ajută la menținerea unui nivel ridicat de protecție împotriva COVID-19.

Autoritățile americane au aprobat deja o a treia doză pentru persoanele cu imunitate compromisă.

Dacă administrarea dozei noi este aprobată și pentru populația generală, primele, poate chiar din luna septembrie, urmează a fi vaccinate din nou persoanele din grupurile de risc ca lucrătorii din domeniul sănătății și oamenii în etate.

Israelul a fost unul dintre liderii mondiali în vaccinarea populației sale la începutul acestui an, folosind vaccinul Pfizer-BioNTech. Dar a înregistrat o creștere a cazurilor de COVID-19 în ultimele săptămâni cauzată în mare parte de răspândirea variantei delta.

Date israeliene recente arată că Pfizer-BioNTech mai păstrează o eficiență de doar 55% în prevenirea îmbolnăvirii severe și a spitalizării persoanelor în vârstă, care au fost vaccinate complet în luna ianuarie.

Un alt studiu al Clinicii Mayo din Statele Unite a constatat că vaccinul Moderna mai are o eficiență de 73% în prevenirea infecției, iar Pfizer-BioNTech - de 42%. Cu toate acestea, studiul a constatat că ambele vaccinuri rămân foarte eficiente în prevenirea cazurilor severe și a decesului.

Discuțiile despre administrarea dozei a treia au loc pe fundalul intensificării pandemiei din cauza variantei delta, dar și a faptului că mulți oameni încă nu sunt vaccinați.

În Statele Unite, deși au fost vaccinate deja aproape 60% din populație, virusul face ravagii în restul de 40%. Există dovezi că varianta delta duce și la îmbolnăvirea unora din cei care și-au făcut vaccinul, dar absoluta majoritate a cazurilor severe și a deceselor revin populației nevaccinate.

Desigur, se pune întrebarea: cum să le administrezi o a treia doză celor care nu au vrut să și le facă nici pe primele?

O altă chestiune asupra căreia atrag mereu atenția activiștii și Organizația Mondială a Sănătății este aceea că, în timp ce țările mai bogate trec la a treia doză, multe țări ale lumii nu și le pot permite pe primele.

Statele Unite nu vor fi totuși prima țară care administrează doza a treia la scară largă.

Serbia a autorizat deja, săptămâna aceasta, administrarea unei a treia doze pentru persoanele cu sistem imunitar slab, pentru lucrătorii din sănătate și pentru oricine s-a vaccinat cu mai mult de șase luni în urmă.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG