Linkuri accesibilitate

Andrei Năstase: „Regret că, odată ajunși la guvernare, n-am știut s-o păstrăm, n-am știut să mărim turațiile” (VIDEO)


Liderul PPDA, Andrei Năstase, consideră că a pierdut alegerile locale pentru că propaganda a jucat un rol decisiv, iar rezultatul scrutinului și-l asumă. Politicianul se arată convins că debarcarea executivului Sandu pune în pericol procesul de reformă aflat în curs de desfășurare, sugerând că Igor Dodon și-a coordonat acțiunile cu Vlad Plahotniuc. ​

Andrei Năstase: „Regret că, odată ajunși la guvernare, n-am știut s-o păstrăm, n-am știut să mărim turațiile”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:37:39 0:00
Link direct


Europa Liberă: Ați venit la Europa Liberă tocmai după ce ați pierdut două partide – ați pierdut în fața socialistului Ion Ceban, care a ajuns primar de Chișinău, și ați pierdut lupta cu Igor Dodon, pentru că a reușit să schimbe guvernul. V-ați resemnat cu aceste înfrângeri?

Andrei Năstase: „Eu vin după două scrutine, în care alături de Blocul ACUM am obținut o victorie, pentru că în condițiile în care s-a acționat în februarie 2019 părea practic imposibil să ajungem în Parlamentul Republicii Moldova cu 26 de mandate. Și iată că s-a produs un miracol și cu cele 26 de mandate noi am obținut guvernarea, în marea ei parte. Apoi, vin după acest scrutin, care s-a produs la distanță de patru luni și ceva de zile din momentul în care am preluat această guvernare și, bineînțeles, având în vedere circumstanțele în care s-a acționat, s-a activat, având în vedere propaganda, având în vedere războiul hibrid în care am fost în permanență ținta forțelor distructive din țară și din afara țării, am obținut acest rezultat la Chișinău, un rezultat care, în funcție de unghiul din care îl privești, îl accepți ca atare.

Chișinăul a avut de pierdut, a avut de pierdut țara noastră...

Spre exemplu, având în vedere mecanismele care s-au pus în funcțiune împotriva mea, împotriva colegilor mei din Blocul ACUM, putem spune că este un rezultat foarte bun, un rezultat care ne face încrezători că putem continua, putem să ne restructurăm partidul, să ne restructurăm relațiile din Blocul ACUM, să atragem alături de noi și mai multă lume bună și să urmărim și alte obiective. Dacă ne uităm pe de altă parte, bineînțeles, Chișinăul a avut de pierdut, a avut de pierdut țara noastră...”

Europa Liberă: Și în cadrul CMC veți fi liderul fracțiunii PPDA?

Andrei Năstase: „Indiferent pe ce poziții mă voi afla, voi sprijini toate eforturile de dezvoltare a Chișinăului, de modernizare a Chișinăului și atunci am spus că rămân la Consiliul municipal Chișinău, chiar dacă unii spuneau că nu ar fi cazul s-o fac, pentru că este cumva o funcție neremunerată, este o funcție cumva mai jos decât ceea ce ne-am dori cu toții – primar sau deputat, sau ministru. Nu, eu am considerat că este bine de pe orice poziție m-aș afla și zic că poziția de consilier municipal îți oferă niște oportunități, bineînțeles nu atâtea câte oferă unui primar să facă pentru orășeni, pentru oraș, dar aceste oportunități trebuie valorificate și am cerut transparență totală, am cerut legalitate, am cerut proporționalitate și respect pentru votul cetățenilor; am cerut să introducem votul electronic, pentru ca oamenii să vadă cine și ce face, cine și ce prezintă; am cerut, și colegii mei pregătesc acum mai multe acte pentru a promova înfrățirile cu comunitățile din România, mai apoi și din Europa.

Așa că printre primele obiective vom cere neapărat să se facă o inventariere exhaustivă a tot ce înseamnă patrimoniul orașului, pentru că este foarte important să acumulăm fonduri și din interior și, bineînțeles, să atragem fonduri din exterior pentru dezvoltare, pentru infrastructură, pentru drumuri, pentru transport bun, eficient, pentru mediu, pentru sănătate sau învățământ.”

A. Năstase: „Între un mincinos și un penal am ales să guvernăm cu mincinosul și trădătorul”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:54:10 0:00

Europa Liberă: Decizia de a forma două fracțiuni în cadrul Consiliului municipal Chișinău de unii e văzută cu ochi buni, alții o critică, spunând că de ce nu ați rămas împreună, că împreună sunteți o forță mai puternică. De ce ați decis până la urmă să existe două fracțiuni?

Andrei Năstase: „Eu cred că am obișnuit oamenii și nu trebuie să dau socoteală în fața absolut a nimănui. Eu am militat în permanență pentru unitatea forțelor pro-europene, pentru unitatea forțelor democratice, naționale și în cadrul parlamentului am insistat pe rămânerea cu un singur grup, cu o singură fracțiune a Blocului ACUM. Din păcate, colegii noștri de la PAS au considerat că trebuie să facă o fracțiune separată și atunci bineînțeles că ne-am conformat, pentru că nu exista altă soluție.”

Europa Liberă: Asta înseamnă că apar scântei în cadrul Blocului ACUM?

Am considerat în permanență că unitatea ne poate oferi mai multe oportunități pentru a crește, dar cu de-a sila nu poți să faci nimic...

Andrei Năstase: „Nu înseamnă asta. La Chișinău am făcut promisiuni, în cadrul alegerilor, că vom rămâne uniți, că nu vom face niciun fel de alianțe, niciun fel de coaliții politice cu socialiștii. La fel și în Consiliul municipal colegii noștri de la PAS au ales să-și facă o fracțiune separată. Respect decizia lor. Cei de la Platforma DA am considerat în permanență că unitatea ne poate oferi mai multe oportunități pentru a crește mai mult și mai mult, dar cu de-a sila nu poți să faci nimic.”

Europa Liberă: Dar pe viitor unitatea asta va rămâne bătută în cuie?

Andrei Năstase: „În viziunea noastră, da, dar depinde și de ceilalți actori. Mai mult decât atât, eu mi-am propus să fim într-o strânsă comunicare cu toate forțele europene, naționale, democratice din Republica Moldova pentru a face front comun împotriva oligarhiei. Și când vorbesc despre oligarhie, îi am în vedere și pe Plahotniuc, și pe Dodon, care iar nu vor să cedeze, nu vor să renunțe la vechile deprinderi, la mijloacele și pârghiile vechi de control asupra statului, de control asupra economiei, de control asupra justiției, de control asupra destinelor noastre în fond, pentru că, de fapt, asta se întâmplă. S-au găsit și pe la noi niște indivizi care nu au înțeles că democrația înseamnă altceva, libertatea înseamnă altceva, iar țara asta nu este o moșie a lor, nu este o feudă a lor.”

Europa Liberă: Recent, aici, în studioul Europei Libere a fost deputatul Blocului ACUM Octavian Țîcu și a spus că nu exclude că în viitorul apropiat vor fi trei componente ale acestui bloc – PPDA, PAS și s-ar putea să apară un grup de independenți care exprimă curentul unionist. El a calculat și a spus că în Parlament ar fi 15-16 unioniști și, dacă s-ar aduna, ar putea crea o a treia entitate în cadrul Blocului ACUM. Cum vedeți această intenție a dlui Țîcu?

Andrei Năstase: „Nu comentez declarațiile unor domni. Ceea ce vreau să vă spun este că acest curent, drag mie, este reprezentat în Parlamentul Republicii Moldova de mult mai mulți oameni decât consideră unii. Este reprezentat de oameni mult mai calitativi decât cei care strigă în fiecare zi despre acest curent. Când vorbim despre noi, vorbim abstract, cineva vine și-și pune o etichetă; noi nu ne punem etichete, noi muncim pentru creare de poduri, pentru realizare de proiecte comune între cele două maluri ale Prutului, noi muncim pentru atragerea de fonduri din România, noi muncim pentru înfrățirea dintre comunitățile noastre, pentru crearea de proiecte benefice pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului, cum ar fi SMURD-ul etc.”

Europa Liberă: Dar în ultimul timp, totuși sunt trei voci distincte în cadrul acestui Bloc ACUM. Mă refer la Țîcu, Carp și Reniță. Ei au păreri uneori...

Andrei Năstase: „Dvs. aveți posibilitatea să vorbiți cu ei și să-i întrebați pe fiecare în parte.”

Europa Liberă: Am vorbit.

Andrei Năstase: „Eu am să vorbesc acum mai puțin despre întreg Blocul ACUM. Voi vorbi despre Platforma Demnitate și Adevăr din care niciunul dintre ei nu face parte. Nici dl Țîcu, nici dl Reniță, nici dl Carp nu fac parte din Platforma Demnitate și Adevăr. Platforma Demnitate și Adevăr este un partid născut în stradă, în 2015, când mulți dintre cei care astăzi vociferează anumite lucruri erau pe alte părți ale baricadei. Eu vorbesc despre colegii mei din Platforma DA care atunci când în țara asta era rău, în țara asta era nedreptate, era corupție, când în țara asta se furau miliarde, când în țara asta se spălau zeci de miliarde ale mafiei rusești au ieșit în stradă. Iată acolo, în stradă, ne-am călit, acolo printre oameni am crescut și voința, determinarea pe care le-am însușit de-a lungul timpului ne sunt specifice și de acum încolo. Mai puțină vorbă și fapte adevărate!”

Europa Liberă: Regretați că ați fost la guvernare împreună cu socialiștii și că Igor Dodon a fost cel care a încercat să spună că el a reușit să-l dea jos pe Plahotniuc și să mergeți împreună?

Igor Dodon s-a dovedit a fi un mincinos...

Andrei Năstase: „Igor Dodon ne-a obișnuit cu minciunile, cu insinuările sale și la adresa blocului, și în general s-a dovedit a fi un mincinos.”

Europa Liberă: Dar ați mers cu el împreună...

Andrei Năstase: „Ei, atunci când am avut de ales între un mincinos și un criminal demonstrat, bineînțeles, în lipsă de alternativă, am ales un mincinos. Regretul meu mare este că hotărârea Parlamentului Republicii Moldova cu privire la starea de captivitate pe care am elaborat-o personal, am înregistrat-o la Parlament cu sprijinul colegilor mei din Platforma DA și din Blocul ACUM a rămas nevalorificată, pentru că, din păcate, în Parlament doar 10 deputați ai Platformei Demnitate și Adevăr aveam atunci, acum avem 11...”

Europa Liberă: Și care va fi soarta acestui document?

Andrei Năstase: „Slavă Domnului că este adoptat. Nu aduce anul ce aduce ziua. S-o luăm încetișor. Acum regret că odată ajunși la guvernare n-am știut s-o păstrăm, n-am știut să mărim turațiile, să mărim turațiile astfel încât să fi rezolvat problema în cadrul audiovizualului, pentru că propaganda din cadrul alegerilor locale a făcut așa încât forțele din afara țării să aibă întâietate; propaganda de la televiziuni, propaganda de la televiziunile din afara țării, de la televiziunile rusești – RTR, NTV, Prime – toate au fost împotriva mea. O serie de televiziuni controlate de Dodon de aici, din interior, și o serie de televiziuni controlate de Plahotniuc – toate și-au dat mâna, vorbesc despre cei doi, în fond, despre Plahotniuc și Dodon...”

Europa Liberă: Dar lucrul acesta s-a întâmplat în aceste cinci luni când ați fost împreună, dle Năstase.

Andrei Năstase: „Păi s-a întâmplat. De asta spun că regretul meu este că n-am mărit turațiile și să fi rezolvat problema audiovizualului, să fi făcut așa încât audiovizualul să intre în legalitate, să nu mai slujească, să nu mai execute comenzi politice, așa cum se întâmplă astăzi, să fi rezolvat problema în alte domenii de reglementare. Dar într-un termen atât de scurt bineînțeles că nu le poți reuși pe toate. S-au făcut anumite priorități, s-a prioritizat justiția și vedeți că o justiție dreaptă, o justiție corectă, un procuror independent nu au convenit lui Dodon și atunci a hotărât să răstoarne acest Guvern.”

Europa Liberă: El v-a învinuit că Dvs. ați fost cel care ați încercat să partajați politic cel puțin două funcții de magistrați la Curtea Constituțională.

La capătul celor cinci luni de zile am văzut cum această instituție a concursurilor a fost compromisă...

Andrei Năstase: „Care? E un fals! N-am partajat nimic, am respectat legea și am militat ca toți s-o respecte. Or, asta prevedea legea în acel moment și eu am spus s-o respectăm. Nimic mai mult. Am avut dreptate? Bineînțeles că am avut dreptate, pentru că la capătul celor cinci luni de zile am văzut cum această instituție a concursurilor a fost compromisă. De cine a fost compromisă? Exact de reprezentanții Partidului Socialiștilor. Nu mi s-a pus mie în cârcă că procurorul general ar fi procurorul meu? Acesta care este interimar. Câtă inepție este în această afirmație?”

Europa Liberă: Chiar v-au spus că aveți grade de rudenie.

Andrei Năstase: „Dar câtă inepție poate fi?”

Europa Liberă: Cine a promovat totuși candidatura dlui Robu?

Andrei Năstase: „Uitați-vă că a fost votat în Parlament de 60 și ceva de deputați, nu doar de Blocul ACUM.”

Europa Liberă: Dar cum a apărut numele lui?

Andrei Năstase: „E simplu de tot. Mai multe nume în acel moment în care trebuia numit un procuror interimar au fost puse pe tapet. N-am să dau numele acum. Preferința mea a fost cu totul alt nume, a fost numele procurorului care a îndrăznit în condiții foarte incerte să-i intenteze dosar penal lui Plahotniuc pentru uzurparea puterii în stat. Când l-am propus eu pe acesta, toată lumea a spus că nu...”

Europa Liberă: Toată lumea fiind care lume?

Andrei Năstase: „Și Dodon, și dna Sandu, și dna Greceanîi au spus „nu”. Și atunci, bineînțeles, am mai pus alte nume în discuție. Și a fost acceptat numele lui Robu. Acum acest nume – Robu – a fost votat în Parlamentului Republicii Moldova. Eu nu eram în Parlament.”

Europa Liberă: Câți l-au votat pe dl Robu?

Andrei Năstase: „Nu știu. Mai mult decât ceea ce însemna Blocul ACUM și socialiștii. Au votat pentru el și o parte din democrați. Întrebarea este de ce în toată această campanie electorală s-a făcut o linie de atac: Acesta-i procurorul lui Năstase? Dacă vreți acum o opinie cât se poate de sinceră, pentru mine nu contează numele procurorului, pentru mine contează faptele lui, iar dacă în momentul de față avem un dosar penal pe uzurparea puterii în stat, iar Plahotniuc este dat în căutare internațională, dacă în momentul de față cei care și-ai bătut joc de familiile celor șapte profesori turci sunt anchetați penal și dau cu subsemnatul, dacă cei care au achiziționat autobuzele la Primăria Chișinău dau cu subsemnatul acum, dacă cei care au delapidat bunurile publice, fondurile publice dau cu subsemnatul acum, și asta este datorită acestui procuror, nu mai contează, chiar nu mai contează care este numele lui. Este simplu.

Dacă nu vom reuși să combatem minciuna, manipularea, fake news-ul, propaganda, Republica Moldova nu are viitor...

Dar ceea ce vreau să spun oamenilor, dacă nu vom reuși să combatem minciuna, manipularea, fake news-ul, propaganda dacă nu vom reuși s-o batem, Republica Moldova nu are viitor. Anul trecut noi am spus, imediat ce am câștigat alegerile, că am învins propaganda. Anul acesta însă noi ne-am relaxat, am spus: „Dle, dar se poate, dacă s-a putut anul trecut...” Nu, dacă nu combatem propaganda, fake news-ul, minciuna, insinuările, manipulările la care se dedau cel mai bine Plahotniuc și Dodon, pentru că acestea sunt forțele distructive din Republica Moldova și, bineînțeles, și forțele din exterior, atunci nu avem viitor. Eu îndemn toată societatea, îndemn toată presa liberă din Moldova, societatea civilă să facă front comun împotriva propagandei și a războiului hibrid, a cărui țintă este țara noastră, Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dl Năstase, până la urmă, ați avut încredere unii în alții?

Andrei Năstase: „Unii în alții? În cine, doamnă? N-am avut niciodată...”

Europa Liberă: ACUM în PSRM, ACUM în Igor Dodon. Igor Dodon zicea că vă adună cu regularitate, că discutați problemele statului, problemele cu care se confruntă cetățenii. De ce această ruptură atât de bruscă?

Andrei Năstase: „Igor Dodon nu-mi face agenda, cel puțin în ceea ce mă privește pe mine și Platforma DA. Nu ne adună Igor Dodon. Am stabilit un format de discuții pe care Dodon a încercat să-l domine, pentru el nu mai conta nici premierul, nu mai conta niciun vicepremier, nu mai conta nimeni.”

Europa Liberă: Și Dvs. ați acceptat?

Nu am și nu voi avea niciodată în viața mea încredere în Dodon...

Andrei Năstase: „N-am acceptat, pentru că în momentul în care l-am depistat, l-am deconspirat, bineînțeles, a trecut pe platformă parlamentară de discuții. Iată la acea platformă parlamentară de discuții dânsul nu s-a mai simțit confortabil și atunci a zis că trebuie să dea Guvernul jos. M-ați întrebat despre încredere. Nu am avut, nu am și nu voi avea niciodată în viața mea încredere în Dodon. După trădarea lui Voronin, pentru că trădare a fost – nu-i așa? –, după trădarea lui Plahotniuc, trădarea principiilor pe care el...”

Europa Liberă: Dar Dvs. ați știut că el a trădat, dacă ziceți că e trădare?

Andrei Năstase: „Dna Valentina, după trădările pe care le-a făcut de-a lungul timpului, inclusiv trădările a ceea ce spunea el, la care el ține, astăzi era proeuropean, mâine era pro-rus, poate cea mai importantă pentru mine trădare a fost la 24 aprilie, atunci când a lăsat oamenii care protestau în stradă - noi am ieșit cu toții să protestăm, el s-a dus și s-a înțeles cu Plahotniuc. Ei, după aceste trădări, eu nu mai am cum avea încredere în el, doar că în anumite circumstanțe între un penal demonstrat și un mincinos alegi să rămâi o perioadă de timp alături de un mincinos și un trădător, crezând că acest mincinos și trădător va renunța la vechile deprinderi. N-a renunțat. Dimpotrivă a luat și deprinderile penalului. Iată cum stau lucrurile.”

Europa Liberă: Dar Dvs. totuși ați negociat cu fracțiunea PSRM sau cu liderul informal al socialiștilor, Igor Dodon?

Andrei Năstase: „Dvs. vorbiți despre momentul iunie 2019?”

Europa Liberă: Exact. Și continuitatea acestei majorități parlamentare...

Andrei Năstase: „Eu cred că toată lumea cunoaște cum s-au produs acele evenimente. Se știe foarte bine cum a fost luată decizia PAS să facă o majoritate cu Partidul Socialiștilor. La o zi distanță a urmat și decizia Platformei Demnitate și Adevăr, foarte bine condiționată, cu miniștri proeuropeni, cu șefi de comisii proeuropeni. Deci, acestea au fost condițiile Platformei Demnitate și Adevăr și eu îndemn toată lumea să vadă care a fost decizia de atunci a Platformei Demnitate și Adevăr. Și veți vedea că tot ce am condiționat s-a și realizat. Discuțiile s-au purtat între cele trei componente – Partidul Socialiștilor, PAS și noi, ca și elemente ale Blocului ACUM. S-a discutat, s-a convenit asupra unei garnituri guvernamentale, s-a convenit asupra unui caiet de sarcini, să spun așa...”

Europa Liberă: Cuvântul decisiv îl avea fracțiunea PSRM sau Igor Dodon?

Acest dezastru a fost cauzat anume de Igor Dodon și setea lui nesăbuită pentru cel de-al doilea mandat...

Andrei Năstase: „Din păcate, tot ce s-a întâmplat și acest dezastru a fost cauzat anume de Igor Dodon și setea lui nesăbuită pentru cel de-al doilea mandat. Pentru el nu mai contează nimic; nu contează nici țara, nu contează pământul, nu contează oamenii ăștia, pentru el e important al doilea mandat. Pentru acest al doilea mandat, el este în stare să dea foc și la partid, el este în stare să dea foc și la țară, el e în stare să-l aducă înapoi pe Plahotniuc, pentru că doar datorită lui Plahotniuc a ajuns președinte de țară.”

Europa Liberă: Dar partidul ascultă de el, fracțiunea cel puțin?

Andrei Năstase: „S-a demonstrat în momentul de față că încă rămâne ostaticul acestui personaj.”

Europa Liberă: Mai mulți fruntași ai Partidului Democrat spun că, așa cum au votat moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Sandu, ar putea să voteze și moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu, dacă Guvernul calcă greșit și dacă cumva ați accepta dvs., cei care reprezentați Blocul ACUM. E loc de bună ziua, e loc de înțelegere între Blocul ACUM și PD?

Andrei Năstase: „Ceea ce am să vă spun eu în momentul de față este că recent am avut o ședință lărgită a Consiliului Național al Platformei Demnitate și Adevăr, la care au participat și primarii noștri din țară, și consilierii noștri raionali. Mi-au spus cu toții că prioritar pentru noi în momentul de față este consolidarea structurilor teritoriale ale partidului, dezvoltarea partidului, atragerea a cât mai multă lume bună în cadrul partidului, a cât mai multă expertiză partinică, pentru că noi avem patru ani de zile de activitate, dar nu am avut prea multă experiență, așa că pe noi poți să ne învinuiești de ce vrei, numai nu de rele intenții. Iar aceste bune intenții ale noastre trebuie suplimentate cu expertiză, cu oameni, cu programe, cu strategii. Avem în momentul de față un Guvern desemnat așa cum au dorit Plahotniuc și Dodon...”

Europa Liberă: Guvern tehnocrat.


Andrei Năstase: „Iată și asta este o minciună, pentru că numai de tehnocrat nu putem vorbi. Vorbim despre oameni loiali lui Dodon, iar în fruntea Guvernului bineînțeles că s-a demonstrat că va veni un oportunist, doar profesionist nu-i pot spune, în condițiile în care cu două săptămâni în urmă ataca Uniunea Europeană, ataca funcționarii europeni, punându-le în cârcă furtul miliardului...”

Europa Liberă: Eu vă întrebam dacă împreună cu PD ați putea ajunge la o înțelegere, eventual să constituiți o majoritate parlamentară.

Andrei Năstase: „Cred că la fel cum noi vrem să consolidăm partidul, e necesar ca și alte forțe din Parlament, chiar și același PSRM ar trebui să se curețe de această dependență de Dodon, PD ar trebui să se curețe de dependența de Plahotniuc și de elementele nocive din cadrul partidului și din anturajul lui Plahotniuc. Și atunci, bineînțeles, discuții pot fi pe această platformă parlamentară cu toată lumea din Parlament. Deci, asta este opinia noastră, noi ne vedem în momentul de față de consolidarea partidului, avem onoarea ca vicepreședinte pe lângă Alexandru Slusari, pe lângă Dinu Plângău, pe lângă Liviu Vovc să-l avem astăzi vicepreședinte și pe Igor Munteanu, un om de bună calitate. Vor veni și alții, pentru că peste o lună vom lărgi această garnitură cu oameni profesioniști, integri și capabili să dea rezultate.”

Europa Liberă: Fruntașii PD spun că nu se mai identifică formațiunea lor cu Vladimir Plahotniuc. Astăzi, Vladimir Plahotniuc a avut o postare pe Facebook și v-a probozit pe dvs., cei din Blocul ACUM, că atunci, în mijloc de vară, ați acceptat războirea împotriva lui și să mergeți împreună cu Igor Dodon și socialiștii.

Andrei Năstase: „Foarte bine. Atâta timp cât voi fi atacat de Plahotniuc și Dodon, înseamnă că contez, înseamnă că contăm, așa că nu mă deranjează atacurile lui Plahotniuc și Dodon, niște oameni care și-au dat mână, care trec cu ușurință peste trădări, peste...”

Europa Liberă: Și Dvs. credeți că acum ei au discutat?

Andrei Năstase: „Bineînțeles, proiectul de răsturnare a Guvernului nostru le aparține la ambii.”

Europa Liberă: Dar cum au ei posibilitate să discute, dacă unul, cel puțin, se zice că nu-i în țară?

Andrei Năstase: „Trăim în sec. al XXI-lea, avem toate mijloacele la îndemână. Dvs. credeți că...”

Europa Liberă: Cunoașteți locația de unde scrie dl Plahotniuc aceste postări?

Andrei Năstase: „Dnă, nu mă preocupă locația lui. De locația lui trebuie să se ocupe în momentul de față instituțiile internaționale, pentru că la nivelul Ministerului de Interne pe care l-am condus o perioadă de timp am făcut toate demersurile și diligențele necesare pentru ca acest criminal, Vladimir Plahotniuc, să fie încătușat, adus acasă și deferit justiției. Asta am făcut noi și de pe orice poziție mă voi afla asta voi cere. Apropo și de el, și de Dodon voi continua demersurile de anulare a ordonanței pe care nu s-a dat curs urmăririi penale de investigare a lui Plahotniuc și Dodon pentru trădare de patrie, pentru acele finanțări ilegale ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Dar dacă ziceți că își dau mâna, acum e posibil ca Igor Dodon să lase justiția să continue urmărirea penală pe numele dlui Plahotniuc?

Andrei Năstase: „De datoria mea și a oricărui cetățean care respectă legea e să depună eforturi, să depună demersuri pentru ca cei vizați, penalii să fie anchetați. Asta am făcut cu Plahotniuc când am depus denunțul împotriva lui pentru uzurparea puterii în stat. Iată că acest dosar este în derulare și sunt sigur că într-o bună zi, indiferent de cine va fi procuror în această țară, vom avea un deznodământ bun. A, dacă va veni cineva să-și ia procurorul în buzunar și va dicta anumite decizii, o să mai treacă ceva timp și se vor relua acele lucruri. Aceste procese care au început nu pot fi oprite. Da, ele pot fi frânate, ele pot fi trenate, ele pot fi zădărnicite o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp, dar ele nu pot fi oprite totalmente. Oamenii au înțeles foarte bine diferența dintre ei și noi, au văzut că în scurta perioadă de timp în care m-am aflat la guvernare am rămas același, eu mi-am dorit o politică curată, o politică onestă, chiar dacă eram conștient de faptul că s-ar putea să pierd, dar eu am rămas cu ideea și cu un lucru împlinit: am venit și am demonstrat în Republica Moldova că se poate face politică și administrație curat, integru, fără ca să-ți murdărești mâinile, fără ca să te implici în tot felul de scheme, fără ca să iei bani obscuri, murdari de pe umărul cetățenilor acestui stat.”

Europa Liberă: Și dacă eventual Vladimir Plahotniuc revine de bunăvoie în Republica Moldova astăzi, ce se întâmplă?

Andrei Năstase: „Ar trebui arestat și deferit justiției, pentru că este dat în căutare internațională.”

Europa Liberă: Dar nu ați răspuns la întrebarea dacă admiteți că ați putea face o coaliție, o majoritate parlamentară cu PD-ul.

Andrei Năstase: „Eu cred că am răspuns la această întrebare. Politica în Republica Moldova cum s-a făcut înainte mie îmi displace, eu nu pot să fac politică cu cei care atacă principiile, valorile la care eu țin.

Politica în Republica Moldova cum s-a făcut înainte mie îmi displace...


Atâta timp cât această entitate de care vorbiți Dvs. va avea cu totul alte principii, alte valori, va fi în stare să facă alianțe ad-hoc împotriva țării, pentru că răsturnarea acestui Guvern a fost împotriva țării, împotriva oamenilor, împotriva proceselor democratice, împotriva proceselor de reformare a justiției, de reformare a procuraturii, atâta timp nu avem ce discuta. Iată în momentul în care niște forțe politice se vor asana, se vor purifica, se vor desprinde de trecutul păgubos, da, atunci se poate de discutat. Până atunci, mai e mult până departe.”

Europa Liberă: La nivel local aud diferite scenarii. Că, dacă până nu demult voiau cei din teritoriu să facă coaliții Blocul ACUM cu socialiștii, acum mai degrabă socialiștii preferă să facă aceste coaliții în consiliile locale cu PD-ul.

Andrei Năstase: „Pentru că același personaj, pe nume Dodon, a dat indicații la partid să se facă coaliții locale cu Partidul Democrat. În ceea ce privește Platforma DA și PAS, noi rămânem în raioane uniți, indiferent dacă sunt...”

Europa Liberă: Dumitru Diacov amintea că la Anenii Noi ați făcut cu socialiștii coaliție.

Andrei Năstase: „Dna Ursu, vă rog să mă scutiți de această ingrată misiune de a comenta ceea ce vorbește Dumitru Diacov. Dumitru Diacov este un oportunist pentru care țara asta nu contează, oamenii acestui stat nu contează, ceea ce contează pentru el e să-și ducă bătrânețile în liniște, indiferent că-i cu Estul, că-i cu Vestul, că-i cu dracu’, că-i cu tat-su, el să aibă liniște, să-și ducă bătrânețile așa cum știe el mai bine. Și a reușit de-a lungul timpului. Ceea ce vreau să spun este că cei din Blocul ACUM și-au dorit să facă niște majorități pe plan local în interesul cetățenilor, în interesul comunităților noastre, astfel încât vechile deprinderi pe care le-au instituit acolo Partidul Democrat, Plahotniuc și anturajul lor...”


Europa Liberă: Dar în funcție de împrejurări încă mai admiteți că ar putea să fie și majorități ACUM-PSRM sau ACUM-PD?

Andrei Năstase: „Oamenii se regrupează așa cum consideră ei necesar. Regretul meu cel mare este că această răsturnare de Guvern a determinat și anumite regrupări pe plan local, rămân însă încrezător pe ceea ce am reușit la Chișinău și am convins colegii mei din Platforma DA să nu facem nici un fel de coaliții, nici un fel de alianțe cu socialiștii. Este foarte important!”

Europa Liberă: Și cum va activa Consiliul municipal Chișinău?

Andrei Năstase: „Iarăși pe bază de majorități construite în jurul proiectelor benefice pentru oameni. Spre exemplu, vom propune la ședințele următoare ale Consiliului municipal înfrățirea Chișinăului cu județul Cluj, acolo unde deja există o hotărâre a Consiliului județean Cluj de înfrățire cu Chișinăul.”

Europa Liberă: Veți avea un viceprimar din partea Dvs.?

Andrei Năstase: „Din partea Platformei DA, nu.”

Europa Liberă: Dar din partea PAS?

Andrei Năstase: „Îi veți întreba pe colegii noștri de la PAS.”

Europa Liberă: Dar nu cunoașteți încă?

Andrei Năstase: „Eu vă pot răspunde în numele Platformei Demnitate și Adevăr.”

Europa Liberă: Dvs. sunteți categoric că nu trebuie să aveți nicio funcție în CMC?

Andrei Năstase: „Eu sunt consecvent în ceea ce am spus oamenilor și respect mandatul pe care mi l-au dat oamenii, pentru că oamenii când au venit la vot – și au venit într-un număr foarte și foarte mare, având în vedere condițiile în care am activat – mi-au dat votul pentru ceea ce am spus și ceea ce am promis. Or, eu am promis că, ajunși la primărie, avem garnitura noastră de management, avem experții noștri, avem consilierii noștri și avem, bineînțeles, partenerii noștri din afară, din România și din Europa. Cu ei am fi făcut din orașul nostru o capitală europeană.

Respect mandatul pe care mi l-au dat oamenii...


Acum în ceea ce privește oponenții noștri, în perioada campaniei electorale au spus că au toată garnitura, pot face un miracol, pot face din orașul nostru un oraș modern. Le-am spus: „Poftiți! Să-l faceți!”. Noi vom sprijini toate proiectele benefice pentru oameni, dar noi nu ne asumăm împreună cu socialiștii managementul primăriei. Ei și l-au asumat, iar noi vom veghea ca acest management să nu fie în detrimentul cetățenilor, iar toate proiectele benefice pentru oameni vor fi susținute, inclusiv cele cu privire la mărirea alocațiilor sociale despre care vorbea în campania electorală și Ceban, și toată propaganda care l-a susținut că noi ne-am fi dorit să le micșorăm. S-a făcut și pe asta o campanie mincinoasă la adresa mea și a colegilor mei din bloc. Adevărul este cu totul altul și noi o să-l demonstrăm.”

Europa Liberă: Dl Năstase, scenariul alegerilor parlamentare anticipate e exclus?

Andrei Năstase: „Niciun fel de scenariu nu este exclus și nu putem noi cu o prezență în Parlamentul Republicii Moldova de 11 mandate, nu noi suntem cei care putem determina acest lucru.”

Europa Liberă: Guvernul Chicu va fi un Guvern pro-occidental?

Andrei Năstase: „Mă îndoiesc. Guvernul Chicu va fi un Guvern oportunist, sunt niște oportuniști, sunt niște oameni care vor încerca să mintă în continuare Occidentul, așa cum o făcea pe vremuri Plahotniuc și așa cum o face Dodon. În realitate va face agenda lui Igor Dodon pentru următorul mandat prezidențial.”

Europa Liberă: Dar acum cine depinde mai mult unul de altul – PD de acest Guvern sau Guvernul de fracțiunea PD?

Andrei Năstase: „Cred că înțelegerile dintre Plahotniuc și Dodon sunt cele care determină și dependențele.”

Europa Liberă: Și Igor Dodon vrea putere, cu orice preț să acumuleze cât mai mult și să stăpânească el totul? El zicea că în niciun caz nu și-ar dori să semene cu Vladimir Plahotniuc.

Andrei Năstase: „Exact același lucru zicea și Plahotniuc. Nu-i așa?”

Europa Liberă: Dar din observațiile Dvs., el chiar vrea puterea toată?

Andrei Năstase: „Mai puțin contează observațiile mele. Faptele lui contează foarte mult, nu? Oamenii sunt sigur că deja l-au înțeles ce prezintă, și-au dat seama cu cine au de-a face. Este un mincinos, este un oportunist și urmărește cu orice preț cel de-al doilea mandat. Acum e de datoria noastră, a tuturor, să ne revedem strategiile și să facem tot ce ne stă în puteri ca țara asta să nu ajungă din nou stăpânită de un om, așa cum s-a întâmplat pe timpul lui Plahotniuc și acum își dorește și Dodon același lucru. Țara asta nu aparține unui om, aparține cetățenilor Republicii Moldova și noi ar trebui să luptăm așa încât lucrul acesta să rămână valabil.”

Europa Liberă: V-ați gândit dacă o să participați sau nu la cursa prezidențială?

Andrei Năstase: „E prematur să discutăm acest subiect. Cel mai important în momentul de față este să strângem rândurile, să comunicăm cu cât mai multă lume, dar adevărați proeuropeni, adevărați unioniști, adevărați oameni care își doresc libertate, democrație, doresc bunăstare pentru oameni, dreptate pentru oameni și după asta putem să discutăm și despre alte exerciții electorale sau politice. Până atunci însă trebuie să muncim, să muncim, să muncim. Și eu asta fac la Consiliul municipal și la Platforma Demnitate și Adevăr.”

Europa Liberă: Cu Igor Dodon n-ați mai discutat de când a căzut Guvernul?

Andrei Năstase: „N-am mai discutat de foarte mult timp, dinainte de alegerile locale n-am discutat. Și chiar nu am niciun fel de dorință.”

Europa Liberă: Cu Maia Sandu când ați discutat?

Andrei Năstase: „Cred că sâmbătă.”

Europa Liberă: Ce viitor are Moldova, ținând cont de această situație?

Andrei Năstase: „Depinde de dorința sinceră a noastră, a tuturor cetățenilor, care va fi viitorul acestui stat. Dacă ne dorim sincer cu toții libertate, democrație, stat de drept, economie funcțională, dacă ne dorim bunăstare și dreptate pe acest pământ le vom avea. Bineînțeles, e nevoie de muncă, e nevoie de luptă. Dacă însă vom accepta lucrurile așa cum sunt, dacă vom dori ca situația să se conserve, bineînțeles va fi un viitor destul de sinistru.”

Europa Liberă: Reproșul adversarilor Dvs. politici e că nu ați încercat prea mult să arătați cum se scapă de schemele despre care ați vorbit atât de mult că cei din Partidul Democrat când au fost la guvernare le-ar fi făcut...

Andrei Năstase: „Ați văzut rapoartele colegilor noștri de peste Prut? Nu ceea ce spun adversarii mei despre mine, pentru că adversarii mei despre mine au lansat în spațiul public tot felul de insinuări. Uitați-vă în Parlamentul Republicii Moldova ce minciuni, ci insinuări lansa acest domn Țîrdea, toți socialiștii...”


Europa Liberă: Schemele au început să fie demontate?

Andrei Năstase: „În marea lor parte, schemele care funcționau la frontieră sunt demantelate, contrabanda cu țigări a devenit mai mică decât era înainte și asta o demonstrează rapoartele colegilor noștri și din România. Cu Ucraina schemele de contrabandă cu spirt, bineînțeles nu definitiv, nu în totalitate, pentru că în toată lumea există contrabandă, există asemenea scheme, dar au fost diminuate la maximum. Sau schemele ilegale cu droguri, iată oponenții mei nu văd asta, dna Ursu.”

Europa Liberă: A apărut în spațiul public Gheorghe Cavcaliuc și a spus că Dvs. i-ați fi propus încă din start să rămână în echipă Dvs...

Andrei Năstase: „Dna Ursu, dar Dvs. chiar credeți așa ceva?”

Europa Liberă: Eu vreau să aflu răspunsul de la Dvs.

Andrei Năstase: „Eu care am trimis documentele la procuratură, ca să-l văd la pușcărie, credeți că mi l-aș fi dorit într-o echipă de-a mea? Păi, falsuri la adresa mea se vor spune. Iată, Igor Dodon, bunăoară, umblă pe la toți ambasadorii și le spune tot felul de porcării la adresa mea. Dânsul, Igor Dodon știe, pentru că l-au învățat niște consilieri, specialiști în propagandă, specialiști în fake news, în mizerie, în manipulare, în intoxicarea populației, în războiul hibrid. Și ei știu cum se procedează.

Îi ceream lui Igor Dodon să se ocupe de tragerea la răspundere a celor din Transnistria pentru ilegalitățile pe care le-au comis...

Am să vă spun cum se procedează și am să vă rog chiar să întrebați unul dintre ambasadori să vedeți cum funcționează acest lucru. Bunăoară, Igor Dodon a lansat minciuna la ambasadori că eu m-aș fi întâlnit cu așa-zisul ministru de interne din Transnistria și cu reprezentanții Sheriff-ului. Asta în condițiile în care eu îi ceream lui Igor Dodon să se ocupe de tragerea la răspundere a celor din Transnistria pentru ilegalitățile pe care le-au comis.”

Europa Liberă: Dar nu el trebuie să-i tragă la răspundere.

Andrei Năstase: „Nu, nu, nu, el trebuie să se ocupe de asta, pentru că ne reprezintă pe noi și în străinătate... Atunci când era la ONU, eu asta chiar îi ceream. Ei bine, el a lansat această minciună la nivelul ambasadorilor. Bineînțeles, ambasadorii nu cred, dar își pun problema: dar dacă e așa? O a doua minciună pe care o lansează acest numit Dodon pe la ambasadori, pe la elitele noastre, la oameni de cultură, la scriitori: „Dle, acesta a preluat schemele lui Plahotniuc de contrabandă”. Un fals, o minciună. Și iată le lansează acolo, iar apoi, după ce ele circulă printre oamenii de bună calitate, apar și la televizor. Iaca așa lucrează propaganda. De asta repet: dacă nu învingem propaganda, vom rămâne în mizerie, în mocirlă, în sărăcie, în corupție, vom avea conducători ca Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc și vor mai apărea și alții ca și ei. De asta lupta noastră prioritară în momentul de față este cu propaganda și cu minciuna, cu manipularea, cu intoxicarea populației prin intermediul televizorului, prin intermediul Facebook-ului și al rețelelor de socializare. Eu la Chișinău am fost învins nu de Ion Ceban, la Chișinău am fost învins de propagandă, am fost învins de minciună, de neadevăr, am fost învins de polit-tehnologii veniți din Est, care l-au instruit. În toată campania, Ivan Ceban venea la dezbateri și-mi spunea o chestie: „Te-ai întâlnit cu acel de la Sheriff, te-ai întâlnit cu așa-zisul ministru”. Și eu îi spun: „Măi om de Dumnezeu, nu lansa minciuni. Hai să avem o dispută corectă”. Știți ce-mi spunea el? „Eu am fotografia”. Cum să spui despre mine că ai fotografia, dacă niciodată nu s-a întâmplat așa ceva? Iaca așa funcționează în Republica Moldova minciuna. Sau o chestie foarte importantă. A ieșit și ați văzut că a fost dezavuat de către specialiștii în materie. Țîrdea când a prezentat atacurile la adresa Maiei Sandu a emis acolo tot felul de mizerii...”

Europa Liberă: Da, și după asta s-a arătat totuși care sunt cifrele reale.

Andrei Năstase: „S-a demonstrat că este un fals, da? Doar că propaganda lui Dodon și a lui Plahotniuc au diseminat aceste minciuni în tot spațiul mediatic. Du-te pe urmă și demonstrează că nu-i așa.”

Europa Liberă: Dar unii spun că înfrângerea Dvs. s-a datorat și votului pe care l-ați dat la APCE.

Andrei Năstase: „Cine sunt unii?”


Europa Liberă: Și din tabăra unioniștilor, și din tabăra democraților, și din alte cercuri. Regretați acel vot de la APCE?

Andrei Năstase: „Puține sunt momentele în viață pe care eu le regret. Acel vot a fost dat și de Germania, a fost dat și de deputații francezi, a fost o majoritate, eu m-am raliat unei majorități paneuropene. Cel mai mare for paneuropean este Consiliul Europei. Or, ceea ce am făcut eu, am făcut așa încât Rusia să fie responsabilă în fața celui mai mare for paneuropean pentru încălcarea drepturilor omului, pentru că, dacă scoți Rusia din Consiliul Europei, nu mai răspunde în fața Curții Europene a Drepturilor Omului, iar cetățenii din Transnistria atâta mijloc mai au să-și apere drepturile acolo, să se ducă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. S-a făcut și din asta o campanie, s-a făcut o linie de atac împotriva mea în condițiile în care eu sunt un om asumat. Eu am votat alături de deputații români, eu am votat alături de deputații germani...”

Europa Liberă: Dar nu alături de cei din Ucraina...

Andrei Năstase: „Știți care-i marea diferență dintre mine și mulți din această țară? Eu prioritar văd interesele cetățenilor Republicii Moldova și apoi ale altor state. Mie îmi este dragă Ucraina, eu respect integritatea teritorială a Ucrainei, am condamnat atunci când integritatea teritorială a Ucrainei a fost afectată de intervențiile rusești, eu am condamnat doborârea acelui avion, eu de fiecare dată am fost alături de poporul ucrainean, dar atunci când am de luat o decizie în conformitate cu principiile, cu valorile la care țin, cu interesele cetățenilor Republicii Moldova o iau prin prisma acestor lucruri, a valorilor, principiilor și a intereselor cetățenilor Republicii Moldova.

Am pierdut în fața propagandei, dar de acum încolo va trebui să ne luăm măsuri de precauție...


Eu mă bucur foarte și foarte mult că în condițiile în care am activat în această campanie aproape de unul singur am obținut un scor foarte bun. Le mulțumesc foarte și foarte mult locuitorilor Chișinăului și ai suburbiilor pentru acest vot și sunt încrezător că vom putea obține victorii importante în viitor. Am pierdut o luptă, am pierdut în fața propagandei, dar de acum încolo va trebui să ne luăm măsuri de precauție, va trebui să fim mai vigilenți, să fim mai buni și eu sunt sigur că vom câștiga.”

Europa Liberă: Dacă ați discuta cu Igor Dodon astăzi, ce i-ați spune?

Andrei Năstase: „Chiar nu-mi doresc să discut cu el, dar, indiferent ce i-aș spune eu, el tot așa o să rămână. Un om care nu se poate desprinde de vechile deprinderi, deprinderi de a minți, deprinderi de a trăda, deprinderi de a pune mai presus decât interesul național, interesul public propriul interes. Igor Dodon este o nenorocire pentru Republica Moldova, la fel cum Plahotniuc a fost o nenorocire și noi cumva am înțeles la un anumit moment că două nenorociri e mai greu să le elimini sau să te bați cu două nenorociri și atunci am ales să ne batem cu o nenorocire, având alături o altă nenorocire. Noi cu toți, toți cetățenii Republicii Moldova trebuie să conștientizeze că Igor Dodon trebuie eliminat din putere, pentru că dacă nu-l vom elimina, având sprijinul forțelor distructive din afara țării – și aici mă refer și la Plahotniuc –, va pune stăpânire pe această țară, iar tot mai multă și mai multă lume de calitate bună va alege să plece peste hotare și să lase această bucată de pământ să fie stăpânită de niște oameni care îi doresc răul și nimic mai mult.”


Europa Liberă: Protestele mai pot fi reluate?

Andrei Năstase: „Protestele nu se fac de dragul unor lideri, protestul este unul dintre cele mai eficiente mijloace într-o democrație. Pur și simplu trebuie făcute mai eficiente și produse atunci când asta o impun realitățile. Cred că s-a putut și aici. Eu chiar am așteptat o anumită reacție din partea societății. Probabil a fost surprinsă sau a fost pe neașteptate acest deznodământ. Graba cu care s-a răsturnat acest Guvern și s-a instalat un alt Guvern demonstrează din nou o lovitură de stat venită din partea lui Dodon și a complicelui său Plahotniuc. Acum trebuie să fim foarte și foarte atenți, să ne regrupăm, să ne revizuim aptitudinile și eu sunt sigur că vom reuși să ne debarasăm de rău.”

XS
SM
MD
LG