Linkuri accesibilitate

Autoritățile moldovene mulțumesc României pentru ajutor


Medicii români la Chișinău, 30 aprilie 2020
Medicii români la Chișinău, 30 aprilie 2020

Ajutorul românesc pentru combaterea pandemiei de coronavirus din Republica Moldova a ajuns la Chișinău.

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat la începutul săptămânii că țara lui – ca partener strategic, „poate cel mai important” al R. Moldova – va trimite la Chișinău medici și materiale medicale pentru a ajuta la stăvilirea epidemiei de coronavirus.

Autoritatile moldovene multumesc Romaniei pentru ajutor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:55 0:00
Link direct



Șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, a ajuns la Chișinău împreună cu două autocamioane cu echipament medical, cinci autospeciale și 51 de reprezentanți ai autorităților române, dintre care 42 de medici având misiunea internațională de sprijin a cadrelor medicale naționale în lupta cu noul tip de coronavirus.

Bogdan Aurescu a declarat că sprijinul oferit este pe mai multe direcții și a precizat că autoritățile române sunt solidare cu toți cetățenii Republicii Moldova:

Sunt onorat să însoțesc astăzi la Chișinău misiunea medicală a României...

„Suntem deplin solidari cu toți cetățenii Republicii Moldova în fața acestei încercări foarte dificile. Tocmai de aceea sunt onorat să însoțesc astăzi la Chișinău misiunea medicală a României care se va alătura pentru următoarele două săptămâni colegilor din Republica Moldova, urmând să lucreze alături de aceștia în spitalele de aici. În egală măsură vreau să transmit sincere felicitări reprezentanților personalului medical din Republica Moldova pentru eforturile susținute depuse într-un context atât de dificil pentru combaterea pandemiei. Suntem alături de dumneavoastră atât cu sufletul, cât și, iată, fizic, în modul cel mai concret. De asemenea vreau să evidențiez, așa cum a spus-o deja prim-ministrul dl Ludovic Orban în această dimineață la Iași, un sprijin substanțial pentru Republica Moldova, constând în echipamente medicale necesare pentru combaterea pandemiei de COVID-19 – 500 de mii de măști, 50 de mii de combinezoane, medicamente și desigur se vor alătura acestui efort și alt fel de echipamente. Era vorba despre o valoare de aproximativ 3,5 milioane de euro. Vom continua să urmărim cu prioritate interesele cetățenilor, fără să avem în vedere un câștig anume, așa cum o facem și astăzi prin prezența noastră la Chișinău. Reiterez angajamentul ferm al României de a continua să susțină obiectivul fundamental reprezentat de integrarea europeană a Republicii Moldova, singura în măsură să asigure dezvoltarea economică și socială în beneficiul direct al cetățenilor.”

La rândul său, ministrul de Externe moldovean, Oleg Țulea, a spus că gestul de astăzi făcut de statul român este apreciabil și de o înaltă valoare:

„Acest suport generos, inclusiv lotul de materiale sanitare oferit de autoritățile române, este foarte important pentru spitalele noastre. El vine să sprijine anume eforturile Guvernului Republicii Moldova în lupta cu pandemia COVID-19. Această decizie demonstrează o dată în plus solidaritatea României cu Republica Moldova și este încă un exemplu elocvent al importanței deosebite a parteneriatului strategic care există între țările noastre și pe care l-am sărbătorit trei zile în urmă, dar mai simplu spus al relațiilor temeinice și trainice care ne leagă.”

L-am întrebat pe Andrei Popov, fost viceministru la Externe, dacă prin această vizită efectuată de șeful diplomației de la București la Chișinău se poate întrezări o dezghețare a dialogului moldo-român:

„Poziția Bucureștiului pe care am auzit-o pe parcursul acestor patru luni de zile a fost reconfirmată, inclusiv în câteva pasaje din alocuțiunea ministrului de Externe Bogdan Aurescu la ceremonia de prezentare a ajutorului medical din partea României. Dl ministru Bogdan Aurescu la ora actuală este cel mai experimentat ministru în materie de Republica Moldova din întreaga Uniune Europeană. Deci cu siguranță nu există un alt șef de diplomație din statele membre UE care să cunoască atât de bine, în cele mai mici nuanțe, situația din Republica Moldova și principalii actori politici și cred că această vizită va fi folosită de ministrul Aurescu pentru consultări neoficiale cu factori de decizie atât din arcul guvernamental, cât și cu alți actori politici din Republica Moldova.


În funcție de concluziile pe care le va extrage dl Aurescu din aceste întrevederi, probabil, în primul rând, cu conducerea Partidului Democrat, va depinde și posibilitatea unor nuanțări și ajustări de poziție la București. Mă refer foarte simplu la întrebarea care probabil este fundamentală pentru București: în ce măsură cooptarea Partidului Democrat la guvernare pe data de 16 martie și faptul că PDM-ul deține cinci poziții guvernamentale cheie – Reintegrare, Apărare, Externe, Economie, Educație și Cultură – reprezintă o echilibrare de forțe, posibil o garanție în ce măsură PDM-ul va putea juca rolul de echilibrator nu doar declarativ, dar și să probeze niște reforme prin fapte ori, dimpotrivă, Partidul Democrat este folosit de președintele Dodon pentru a încerca spargerea izolării pe plan european, o anumită legitimizare, fără a schimba substanța demersului de reforme și de modernizări? Asta este, probabil, întrebarea fundamentală, răspuns la care va căuta ministrul Aurescu în discuțiile de la Chișinău și răspunsul la care va influența și poziția Bucureștiului. Cu prilejul celor zece ani de la instituirea parteneriatului strategic, noi am putut să trecem în revistă schimbările fundamentale care au survenit în relația României cu Chișinăul, multitudinea de proiecte concrete pe plan economic, investițional, cultural, umanitar și în ceea ce privește susținerea parcursului european de către București. Cred că oricine care judecă cu discernământ nu mai poate să pună la îndoială demersul sincer și eficient al Bucureștiului ca principalul susținător al Moldovei în planul integrării europene și realizării agendei europene, modernizării...”

Previous Next

XS
SM
MD
LG