Linkuri accesibilitate

Barometrul Opiniei Publice: distanța dintre PAS și PSRM se mărește


Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri anticipate, patru formațiuni politice ar putea intra în parlamentul de la Chișinău, arată rezultatele Barometrului Opiniei Publice (BOP), realizat de compania CBS Research, la comanda Institutului de Politici Publice.

Partidul Acțiune și Solidaritate ar acumula 48,6%, Partidul Socialiștilor – 26,6%, Partidul Șor – 8,7% şi Partidul Nostru - 6,2% din respondenții care se declară decişi. Sondajul mai arată că preşedinta Maia Sandu se bucură de cea mai mare încredere, urmată la distanță de predecesorul său, Igor Dodon. Cercetarea a fost realizată pe un eșantion de 1108 respondenți, în perioada 28 ianuarie - 14 februarie, cu o marjă de eroare de 3%.

Barometrul Opiniei Publice: distanța dintre PAS și PSRM se mărește
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:31 0:00
Link direct

Barometrul Opiniei Publice este un sondaj bianual realizat de peste două decenii la inițiativa Institutului de Politici Publice. Deşi trezeşte mereu comentarii critice din diferite tabere, este considerat de mai mulți analiști ca fiind printre cele mai credibile instrumente de dimensionare a opiniei publice.

Igor Boțan
Igor Boțan

Anticipând un posibil val de critici directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă, Igor Boţan, care este şi membru al juriului ce avizează rezultatele sondajelor pe care se bazează Barometrul, a îndemnat publicul să procedeze la o analiză critică a datelor. El a amintit că de-a lungul anilor cercetările realizate în cadrul Barometrului au prezis cu o mai mare precizie rezultatele obţinute de partide şi politicieni în alegeri, inclusiv în recentul scrutin prezidențial.

Comparativ cu alte câteva sondaje de apariţie recentă, ediția din februarie a Barometrului Opiniei Publice prezintă un decalaj mai mare între potențialele scoruri pe care le-ar obţine, într-un eventual scrutin anticipat, cele două formațiuni care continuă să domine scena politică: PAS şi PSRM. După alegerile prezidențiale câștigate de Maia Sandu formațiunea pe care aceasta a condus-o a obținut întâietate în toate sondajele de până acum. Iar distanța dintre PAS şi PSRM se mărește, potrivit Barometrului, şi constituie 22 de procente, faţă de doar câteva procente prezentate de alte cercetări. În rândul respondenților decişi, PAS înregistrează o creştere de aproape 20 la sută faţă de ediţia din octombrie anul trecut a Barometrului, iar PSRM o scădere de peste 8 la sută.

Numărul indecișilor rămâne aproape constant de peste 23 la sută. Iar unul din 10 respondenți nu ar vota pentru nici un partid din cele existente. Din opţiunile celor decişi rezultă că în următorul Parlament ar accede PAS cu peste 48 la sută, PSRM cu aproape 27, Partidul Şor cu 8,7 la sută şi Partidul Nostru cu 6,2 la sută. Acest tablou reflectă doar situaţia la moment, a subliniat sociologul Vasile Cantarji de la compania CBS Research care a colectat şi sistematizat datele:

Opţiunile de vot trebuie să le privim nu ca pe ceva static

„Opţiunile de vot trebuie să le privim nu ca pe ceva static, este un proces cu mulţi factori care le influențează şi absolut nu e neapărat că distribuția răspunsurilor la această întrebare astăzi este raţional să o comparăm cu ce vom obţine la alegeri în condiţiile în care acționează foarte mulți factori şi de notorietate, şi de recunoaştere. Modelele de prezicere a rezultatelor alegerilor se bazează în mică măsură pe rezultatele sondajelor.”

Sondajul mai arată că președinta Maia Sandu se bucură de cea mai mare încredere din partea cetățenilor , fiind urmată la distanță de predecesorul său, Igor Dodon. Aproape fiecare al doilea respondent spune însă că nu are încredere în nici un politician. De la ediția precedentă a Barometrului din octombrie, încrederea în instituția prezidențială este în creștere cu aproape 15 la sută, iar cea în Guvern şi în Parlament este în scădere. Iar cei mai mulţi dintre respondenţi cred că politicienii sunt în marea lor parte corupţi. Aceste percepții sugerează, potrivit analistului Victor Ciobanu, membru al juriului ce avizează rezultatele Baromentrului, căile de depășire a actualului impas politic:

„Rezultatele din aceste diagrame demonstrează univoc că doar alegerile anticipate pot schimba situași actuală din acest parlament şi respectiv dacă se schimbă parlamentul se vine şi cu un guvern nou. Iar dacă analizăm opţiunile de vot, constatăm că trei din şase din formaţiuni prezente acum în Parlament nu vor mai accede în legislativ. Iată cum cetăţenii apreciază situaţia actuală.”

Singura formaţiune parlamentară care şi-ar dori cu adevărat un scrutin anticipat, este potrivit analiştilor politici, PAS, cel care este în ascensiune în sondaje şi se declară decis să-i asigure fostei sale lidere, președintei Maia Sandu, sprijin din partea legislativului şi executivului. Socialiştii care iniţial au insistat şi ei pe alegeri anticipate, după care au format o majoritate în Legislativ pentru a sprijini votarea unui guvern numit de tranziție, au avertizat-o din nou luni pe Maia Sandu că insistând pe dizolvarea parlamentului, în condițiile când deputații sunt gata să voteze un guvern, riscă să încalce Constituția. Anterior Maia Sandu a spus în repetate rânduri că angajamentele sale electorale, confirmate de voturile a circa un milion de cetățeni, nu au cum să fie puse în practică dacă parlamentul actual le va boicota prin diverse tertipuri.

Previous Next

XS
SM
MD
LG