Linkuri accesibilitate

Bucureștiul trebuie să își schimbe profund strategia de comunicare despre investițiile în R. Moldova (A. Grămadă/jurnaliștii.ro)


Brexit ca la o „operă tragicomică” în trei acte (Cristian Unteanu/Adevărul).

Bucureștiul trebuie să își schimbe profund strategia de comunicare despre investițiile pe care le face în Republica Moldova. Unele dintre proiectele implementate în ultimii ani au fost folosite în campaniile electorale, a declarat într-un interviu acordat pentru Jurnaliştii.ro, Angela Grămadă, preşedinta Asociaţiei Expert for Security and Global Affairs. Ea comentează posibilele evoluții din Republica Moldova după alegerile parlamentare. Nu crede că vor fi alegeri anticipate, socialiștii nu-și permit să meargă singuri în alegeri, așa că, spune Angela Grămadă, vor încerca să le evite.

O soluție ar putea fi negocierea între Partidul Democrat și socialiști: un număr de deputați socialiști ar putea completa majoritatea de care are nevoie PDM fără să dezerteze din PSRM, dar este încă o simplă ipoteză. Invitata lui Sebastian Rusu e de acord că Rusia e foarte interesată de conjunctura actuală, care îi permite să forțeze federalizarea Moldovei, ca soluție la problema transnistreană.

Prin precedentul creat, Moscova ar obține un avantaj în controlul asupra Ucrainei. Interesat este și Igor Dodon, dornic să-și lege numele de rezolvarea acestui dosar. Interviul atinge și alegerile prezidențiale ucrainene, unde Angela Grămadă nu crede că cineva ar putea da în acest moment vreun prognostic. Deocamdată actorul Volodimir Zelenski se clasează pe primul loc, potrivit celui mai recent sondaj, dar are dezavantajul că susținătorii lui sunt cu precădere tineri, activi pe internet, dar prea puțin disciplinați ca să și voteze.

„Regatul Britanic traversează unul dintre cele mai enigmatice și tulburi episoade din istorie”, scrie pe blogul personal Stelian Tănase. Câteva lucruri i se par clare: „După votul catastrofal de la referendum (rodul unei stări de spirit de moment și a unei campanii mincinoase) și-au dat seama de costuri și mai ales de riscuri. Brexit este o aventură. Or fi britanicii aventuroși, dar nici chiar așa. Imperiul a dispărut, resursele sunt limitate, insula e insulă. UK are nevoie de prieteni pentru a supraviețui în secolul XXl. Cel mai sigur aranjament posibil azi este apartenența la UE”, scrie Tănase.

Aventură va fi și pentru Uniunea Europeană, care, fără Mare Britanie, nu ar mai fi Europa. „Brexit a apărut ca o țâfna a lui David Cameron, președintele Partidului Conservator, care – ca să-și asigure încă un mandat la șefia Partidului Conservator – a organizat acest referendum (…), convins că răspunsul electoratului britanic va fi NU. S-a înșelat, s-a întâmplat pe dos și Londra a intrat în ceață”.

Pe blogurile Adevărul, Cristian Unteanu se referă la Brexit ca la o „operă tragicomică” în trei acte. Două se vor fi consumat deja azi, când la Londra se votează varianta Brexit fără acord, adică Brexit dur, și ar putea urma un al treilea vot, privind eventuala amânare a ieșirii din Uniune. Fără să vrea, scrie Cristian Unteanu, „britanicii au oferit o lecţie extraordinară asupra a ceea ce înseamnă inserţia câştigătoare a politicienilor populişti şi ultra-naţionalişti şi unde se poate ajunge pe drumul deschis de ei. Pe drumul pe care se aliniază probleme enorme, despre care spuneau că sunt invenţia propagandei progresiste şi neomarxiste – pentru a folosi termenii vehiculaţi chiar de ei – fără vreo bază economică, promiţând orice, tocmai pentru că asta n-a costat niciodată nimic”.

XS
SM
MD
LG