Linkuri accesibilitate

Cum vom călători vara asta în Europa?


Odată cu apropierea verii, Uniunea Europeană își propune să lanseze un set de reguli valabile atât pentru cetățenii UE care călătoresc în interiorul blocului, cât și pentru cetățenii țărilor terțe care doresc să-și viziteze prietenii și rudele din UE sau doar să petreacă o vacanță în Alpi sau la Mediterană. Cum vom călători la vară în UE, are sau nu rost să ne facem planuri de vacanță în acest sezon estival, vor asigura oare vaccinuri precum Sputnik și Sinopharm accesul în spațiul comunitar și la ce alte condiții ne putem aștepta? O analiză REL despre cum promovează Bruxellesul pașapoartele de vaccinare, așa-zisele „digital green certificate”.

Cum se formează regulile de circulație în UE?

Odată cu apropierea verii, Uniunea Europeană își propune să lanseze un set de reguli valabile atât pentru cetățenii UE care călătoresc în interiorul blocului, cât și pentru cetățenii țărilor terțe care doresc să-și viziteze prietenii și rudele din UE sau doar să petreacă o vacanță în Alpi sau la Mediterană.

Unde suntem acum?

Când vine vorba de pașaportul de vaccinare pentru UE, supranumit „certificatul digital verde”, lucrurile evoluează, deși oarecum încet. Propunerea lansată la începutul acestei primăveri de Comisia Europeană a fost susținută atât de Parlamentul European, cât și Consiliul European, reprezentând toate cele 27 de state membre ale UE. A venit timpul ca cele trei instituții să se „încaiere” în așa-numitele trialoguri pentru aprobarea textului legislativ final. Discuțiile au și început pe 3 mai, urmând să continue în zilele și săptămânile apropiate. Propunerea de a reduce restricțiile de circulație și a redeschide pentru cetățenii statelor terțe granițele UE (nu și în cazul unor țări ca Irlanda, Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția) a și răsunat deja, urmând ca ambasadorii statelor membre UE să o analizeze mai întâi în cursul acestei săptămâni.

Comisia Europeană sugerează încurajarea persoanelor care au luat ultima doză recomandată din oricare dintre cele patru vaccinuri autorizate de UE - AstraZeneca, BioNTech / Pfizer, Johnson & Johnson și Moderna - cu cel puțin 14 zile înainte de călătorie.

De asemenea, CE propune relaxarea metodologiei UE de calculare a gradului de „siguranță” a țărilor care sunt vizitate, majorând semnificativ incidența cazurilor noi de COVID-19 înregistrate timp de două săptămâni - de la 25 la 100.000 de persoane la 100 per 100.000 de persoane.

Care sunt principalele puncte comune?

În ceea ce privește pașapoartele de vaccinare, ideea unui set unic de norme, care ar fi valabil în tot spațiul UE și ar asigura din nou libera circulație în spațiul Schengen, a fost susținută de toate instituțiile. Dar există încă câteva mari probleme nerezolvate.

Parlamentul, de exemplu, dorește asigurarea unor teste Covid gratuite pentru cei care nu vor să se vaccineze sau nu s-au vaccinat deocamdată - punct care nu se este tocmai susținut de statele membre, afectate de crizele economice declanșate de pandemie.

Dar cea mai mare problemă ar putea fi faptul că deputații europeni ar insista asupra faptului că aprobarea unui pașaport de vaccinare ar putea înseamnă că statele membre nu mai pot impune alte restricții - teste suplimentare sau starea de carantină. În caz contrar, spun mulți europarlamentari MEPS, valoarea certificatului ar fi redusă la „o bucată de hârtie și încă un pachet de legi” în interiorul UE.

Temându-se de noile variante Covid, guvernele multor state membre ale UE cred că ar trebui să fie la latitudinea lor să decidă dacă folosesc certificatul pentru a ridica restricțiile. Totul se rezumă la sănătate, care este o competență exclusivă a statelor membre, față de libertatea de circulație, care este o competență a uniunii.

În problema deschiderii frontierelor externe ale Uniunii Europene, multe depind de faptul câți turiști doresc să viziteze statele comunității și de unde provin aceștia. Unele state ar putea insista asupra măsurilor de reciprocitate, mai ales atunci când vine vorba de China, Statele Unite și Marea Britanie. Ar putea apărea însă și alte criterii, precum modalitățile de testare sau grade de pozitivitate. Statele membre UE ar putea, de asemenea, să-și rezerve dreptul de a impune carantină sau teste suplimentare. Comisia Europeană a adăugat, de asemenea, o opțiune nucleară - o așa-zisă pauză de urgență care permite unui stat membru să suspende în regim de urgență toate călătoriile cetățenilor non-UE provenind dintr-o țară în care situația epidemiologică s-a agravat rapid sau apare oricare altă variantă de îngrijorare.

Cât timp vor dura pregătirile?

Lucrările de pregătire sunt în plină desfășurare. Se așteaptă ca ambele propuneri să fie finalizate și să devină complet operaționale până la sfârșitul lunii iunie. Indiferent dacă va apărea sau nu o confruntare legislativă între Parlament și Consiliu, din punct de vedere tehnic, sistemul va fi pregătit deja până la 1 iunie, cele 27 de state urmând să încheie toate procedurile până la sfârșitul acelei luni.

Certificatele de vaccinare, care pot fi utilizate atât pe un smartphone, cât și pe hârtie, vor include trei moduri de a demonstra că sunteți liber să călătoriți în spațiul Schengen. Acestea sunt: vaccinarea, testul negativ sau o dovadă a recuperării după coronavirus. Plus, elemente esențiale precum: numele, data nașterii, țara de eliberare și tipul de vaccin.

Ideea este că informațiile din certificatele de vaccinare eliberate în țările terțe pot fi încărcate în sistemul UE, lucru care, potrivit oficialilor UE, nu e câtuși de puțin dificil din punct de vedere tehnic, chiar dacă problemele legate de confidențialitate ar putea să le complice.

Dar ce se întâmplă în cazul Sputnik și Sinopharm?

În timp ce pentru Parlamentul European pare o certitudine faptul că în schema pașapoartelor de vaccinare ar trebui să fie acceptate numai vaccinuri aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), statele membre au insistat să fie lăsată deschisă ușa și pentru vaccinurile provenind din alte țări, în încercarea de a pacifica Ungaria, care folosește și vaccinuri rusești, și chinezești. În acest caz, este posibil ca Parlamentul European să fie nevoit să revină, deoarece Consiliul are o marjă redusă de manevră și va insista, probabil, asupra faptului ca problema să fie rezolvată înainte de debutul sezonului de vacanțe.

Cu toate acestea, în conformitate cu recomandarea Comisiei, în cazul cetățenilor țărilor terțe, generozitatea nu este la fel de mare. În acest caz, este necesară fie aprobarea EMA, fie un vaccin care a primit autorizarea de urgență a OMS.

Sinopharm, de exemplu, așteaptă statutul de evaluare finală, în timp ce Sputnik este încă în curs de verificare. Evident, statele membre ale Consiliului pot încerca să schimbe lucrurile, însă, în condițiile unei majorități calificate necesare pentru a trece textul, pentru Budapesta ar putea fi dificil să-și impună voința.

Astfel, cetățenilor din țările terțe care s-au vaccinat cu vaccinuri non-occidentale nu le rămâne decât să spere fie că EMA sau OMS vor grăbi procesele de aprobare a respectivelor vaccinuri, fie că situația epidemiologică din țările lor se va îmbunătăți semnificativ și va rămâne pe o traiectorie pozitivă. Evident, mai există o posibilitate și anume aceea ca unele state UE să încheie separat acorduri, cum a procedat recent Grecia, acceptând turiști ruși.

Iar în cazul copiilor?

Copiii din UE nu sunt încă vaccinați, astfel încât pentru a obține un certificat de vaccinare, în vara curentă, părinții trebuie pur și simplu să recurgă la un test PCR pentru cei mici, pentru a-i putea lua în călătorie prin Europa.

Același lucru este valabil și pentru minorii non-vaccinați din afara UE, luând însă în considerare faptul că statele membre, probabil, vor cere teste suplimentare, la sosire.

(D.B.)

XS
SM
MD
LG