Linkuri accesibilitate

Ce s-a ales din promisiunea de a promova meritocrația și profesionalismul? Cazul numirii judecătorilor constituționali


Sediul Curții Constituționale
Sediul Curții Constituționale

Așa cum arată astăzi lista judecătorilor la Curtea Constituțională, cel puțin trei din cei șase magistrați au în spate o vizibilă afiliere politică.

Parlamentul i-a numit în funcția de judecători ai Curții Constituționale pe deputatul PSRM Vladimir Țurcan și pe fosta candidată la parlamentare a Blocului ACUM Domnica Manole. Majoritatea PSRM-ACUM care i-a votat spune că cei doi, odată cu depunerea jurământului de membri ai Curții, vor uita de simpatiile partinice. Astfel de asigurări a dat joi și prim-ministra Maia Sandu, când un membru al propriului său partid (PAS), Nicolae Roșca, a fost numit și el judecător al instanței. Noua putere a spus mereu că vrea o Curte Constituțională profesionistă și independentă, nu ca cea care a făcut jocul puterii vechi, s-a compromis în timpul crizei din iunie și și-a dat demisia in corpore. Dar prin numirile de săptămâna aceasta, guvernarea PSRM-ACUM a ignorat și rezultatele propriilor concursuri pe care le-a organizat pentru selectarea celor mai buni magistrați.

Ce s-a ales din promisiunea de a promova meritocrația și profesionalismul? Cazul numirii judecătorilor constituționali
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:59 0:00
Link direct

Guvernul, Parlamentul și Consiliul Superior al Magistraturii au cote egale la desemnarea componenței Curții Constituționale, delegând câte doi judecători de la fiecare dintre aceste trei entități. Legea nu le obligă să organizeze concursuri de selectare a celor mai buni candidați. Totuși, Guvernul, cât și Parlamentul - așa cum preciza într-un interviu pentru postul nostru de radio deputatul Sergiu Litvinenco, președinte al Comisiei juridice numiri și imunități - au insistat să selecteze viitorii magistrați pentru ca „în aceste funcții să acceadă persoanele care merită cel mai mult acest lucru”.

Doar că ambele instituții și-au atras critici privind modul în care au gestionat selecțiile. Guvernul - pentru că de rând cu lectorul universitar Liuba Șova, candidata care a obținut cel mai mare punctaj la concurs, l-a selectat și pe avocatul Nicolae Roșca, pe care membrii juriului l-au plasat pe locul al patrulea în urma concursului din 8 august. Șefa cabinetului de miniștri, Maia Sandu, a precizat că executivul și-a oprit atenția pe cele două candidaturi pentru că „a pornit de la ideea că vrea să aducă oameni noi, care nu au mai fost în sistem”.

Vladimir Țurcan
Vladimir Țurcan

În ce privește Parlamentul, Comisia juridică, numiri și imunități a renunțat la candidații desemnați prin concurs și i-a propus vineri, 16 august, în afara selecției, pe fosta judecătoare Domnica Manole și pe deputatul socialist Vladimir Țurcan, prilej pentru fostul speaker democrat Andrian Candu să le reproșeze deputaților ACUM-PSRM, într-un ping-pong verbal cu socialistul Vlad Bătrîncea, că și-ar încălca propriile angajamente și anume de a reforma Curtea Constituțională:

„Partidul Democrat a fost acuzat că a numit, deși profesioniști în funcție, oameni care au avut o anumită afiliere politică, iar partidul din care faceți Dvs. parte, inclusiv alte componente ale actualei majorități parlamentare, au spus că vor acționa diferit și nu vor mai fi ca PD, și nu vor mai numi oameni pe baza unei afilieri politice, ci doar în bază de transparență, meritocrație și profesionalism. Se pare că continuați aceleași proceduri care există în Republica Moldova de zeci de ani de zile”.

Domnica Manole
Domnica Manole

Vlad Bătrâncea: „Adică acele proceduri care au avut loc când Partidul Democrat era la guvernare, da?”

Într-un mesaj adresat parcă partenerilor de coaliție, președintele Igor Dodon le-a imputat deputaților din ACUM-PSRM că și-au asumat din start numirea judecătorilor la Curtea Constituțională și au recurs la un „concurs de ochii lumii”:

Schimbarea regulilor de joc în timpul jocului e urât...

„Dacă respectăm legile, ne respectăm pe noi ca funcționari de stat, atunci când începem un proces trebuie să-l ducem până la capăt. Schimbarea regulilor de joc în timpul jocului e urât. De aceea nu era obligatoriu concurs din start. Trebuia să își asume angajamentul majoritatea parlamentară și să înainteze doi judecători, ceea ce a și făcut la etapa finală”.

Așa cum arată astăzi lista judecătorilor la Curtea Constituțională, cel puțin trei din cei șase magistrați au în spate o vizibilă afiliere politică. Vladimir Țurcanu este deputat din partea PSRM, Domnica Manole a candidat la alegerile parlamentare pe listele Blocului ACUM, înaintată de PPDA, iar Nicolae Roșca, numit joi de către Guvern, este membru al biroului permanent al Partidului Acțiune și Solidaritate al premierului Maia Sandu.

Ștefan Gligor
Ștefan Gligor

În ce privește judecătorii propuși de Consiliul Superior al Magistraturii, juristul Ștefan Gligor, expert în politici publice, crede că ar exista suficiente motive pentru ca independența acestora de politică să fie pusă la îndoială:

„Consider că CSM nu a avut dreptul juridic și etic să numească judecători la Curtea Constituțională, or, CSM este vizat direct în declarația Parlamentului cu privire la caracterul capturat al statului. Din păcate, ministrul justiției a avut o poziție extrem de evazivă când a spus că acest CSM dă semne că ar putea contribui la reformă.

Asta a dat de înțeles că această majoritate îi lasă în pace pe membrii CSM și, până la urmă, avem două numiri care, probabil, sunt pregătite din punct de vedere academic, dar întrebarea este cât de legitimă și îndreptățită este decizia acestui CSM care a fost format de Partidul Democrat și sub influența directă a Partidului Democrat.”

Înlocuirea judecătorilor la Curtea Constituțională a devenit necesară după demisia in corpore a foștilor magistrați, cu Mihai Poalelungi în funcția de președinte. Ei au fost acuzați că ar fi activat în interesul Partidului Democrat când, în iunie, au cauzat o criză politică și constituțională, fiind aspru criticați și de Comisia de la Veneția.

Previous Next

XS
SM
MD
LG