Linkuri accesibilitate

Ce va urma după amalgamarea voluntară a primăriilor?


Prima tentativă de amalgamare voluntară a localităților: satul Floreni, din raionul Anenii Noi, își dorește fuziunea cu orașul Sângera, din municipiul Chișinău.
Prima tentativă de amalgamare voluntară a localităților: satul Floreni, din raionul Anenii Noi, își dorește fuziunea cu orașul Sângera, din municipiul Chișinău.

Procesul de amalgamare voluntară a primăriilor va dura până în 2026. Acum nu este clar ce va urma după asta, în situația în care acest proces este „un test” pentru o viitoare reformă de nivelul I, a precizat la Europa Liberă Andrei Strah, secretar general adjunct al Guvernului.

„Că ea [amalgamarea] va fi voluntară, că va fi normativă, că va fi și normativă și voluntară, că va fi cu stimulente mai mici sau mai mari... asta este o decizie care se va lua atunci”, a spus Strah în podcastul „În esență...”

Peste doi ani, autorii procesului de amalgamare voluntară urmează să evalueze rezultatele acesteia și vor constata care sunt atuurile și neajunsurile.

Cât despre o viitoare reformă a raioanelor, spune invitatul podcastului, acum nu există o decizie, dar „se lucrează în această direcție, la câteva scenarii care pot fi puse pe masă și supuse consultărilor.”

Amalgamarea obligatorie, un șantaj?

Întrebat dacă după amalgamarea voluntară ar putea urma „amalgamarea obligatorie”, noțiune vehiculată în spațiul public, Andrei Strah a spus: „nu cred că trebuie să șantajăm primăriile mici.” Potrivit secretarului general adjunct al Guvernului, amalgamarea voluntară este un instrument pentru cei care văd o oportunitate și care știu clar ce au de făcut.

„Dacă noi șantajăm primăriile mici să facă asta, atunci evident că o să fie nevoie de o ghidare mult mai intensă în perioada de post amalgamare”, a specificat Strah.

Când va da roade amalgamarea

Andrei Strah, unul dintre coordonatorii procesului de amalgamare voluntară în R. Moldova, a spus în podcast că estimările autorităților arată că primăriile amalgamate vor putea culege „roadele” acestui proces „aproape instantaneu”.

„Este vorba despre o deschidere mai mare, despre o capacitate mai mare de absorbție [...] a fondurilor europene și este foarte important ca primăriile să fie gata să le absoarbă”, a spus invitatul podcastului.

Andrei Strah a explicat că practicile arată că puterea de absorbție a fondurilor pentru proiecte de dezvoltare e mai puternică cu cât primăria e mai mare.

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube. Ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”.
  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

XS
SM
MD
LG