Linkuri accesibilitate

China: Xi obține al treilea mandat de președinte și devine cel mai puternic lider de la Mao


Xi Jinping, reales pentru un al treilea mandat de președinte al Chinei, depune jurământul în cursul sesiunii anuale a Congresului Național al Poporului, Beijing, China, 10 martie 2023.
Xi Jinping, reales pentru un al treilea mandat de președinte al Chinei, depune jurământul în cursul sesiunii anuale a Congresului Național al Poporului, Beijing, China, 10 martie 2023.

Xi Jinping și-a asigurat vineri un al treilea mandat ca președinte al Chinei, ceea ce îl face unul din cei mai puternici lideri chinezi din ultimele decenii, relatează AFP, în timp ce agenția Reuters comentează că noul mandat vine pe fundalul unui declin economic serios, combinat cu provocări diplomatice cum ar fi degradarea relațiilor cu SUA și invazia Rusiei în Ucraina.

Cei aproape trei mii de membri ai parlamentului, Congresul Național al Poporului, au votat în unanimitate pentru Xi Jinping (69 de ani), într-un scrutin fără contracandidat.

Xi a fost reales și la conducerea Comisiei Militare Centrale, după ce recent a obținut și un nou mandat de cinci ani la conducerea Partidului Comunist.

Terenul pentru acest nou mandat a fost pregătit din 2018 când a fost eliminată limita pentru mandatele prezidențiale.

Președinția este în mare parte o poziție ceremonială, dar Xi și-a asigurat puterea politică reală în octombrie anul trecut, când a fost reconfirmat, pentru încă cinci ani, în funcția de secretar general al Comitetului Central al Partidului Comunist, devenind astfel cel mai puternic lider al Chinei de la Mao Zedong, fondatorul Republicii Populare.

Economia, cea mai mare problemă internă

În plan intern, economia Chinei, a doua cea mai mare din lume, își revine încet după trei ani de politică „zero Covid”, impusă de Xi, care a redus cererea internă dar și exporturile, subminând totodată încrederea consumatorilor și întreprinderilor.

Economia a crescut cu doar 3% anul trecut, cel mai slab rezultat din ultimele decenii. În ședința parlamentului de vineri, guvernul a stabilit un obiectiv de creștere modestă pentru acest an de doar 5%, precizează Reuters.

„În al treilea mandat, Xi va trebui să se concentreze pe relansarea economiei”, a declarat Willy Lam, analist la Fundația americană Jamestown, citat de Reuters.

„Șansele de succes sunt însă reduse, dacă va continua cu ceea ce a făcut până acum: să mărească controlul partidului și al statului asupra sectorului privat și să escaladeze tensiunile cu Occidentul”, în primul rând cu Statele Unite.

„Neutralitate pro-rusă”

Președintele rus Vladimir Putin a fost printre primii lideri străini care l-au felicitat pe Xi pentru al treilea mandat. Cei doi au încheiat un parteneriat „fără limite” între China și Rusia în februarie anul trecut, cu câteva zile înainte ca Rusia să-și lanseze invazia în Ucraina.

Până acum China s-a abținut să condamne invazia rusă din Ucraina sau să se alăture sancțiunilor impuse Rusiei de Occident. Recent, a venit cu un plan în 12 puncte pentru încetarea războiului, primit cu mult scepticism de Ucraina și Occident.

„Declarativ, China sprijină Rusia, o sprijină de multe ori – nu mereu – și diplomatic, dar nu s-a angajat până acum activ în războiul din Ucraina de partea Moscovei”, observa recent și jurnalistul german Felix Lee, ani de zile corespondent la Beijing pentru cotidianul TAZ. De aici, noul termen de „neutralitate pro-rusă”, folosit de mulți analiști pentru a descrie poziție Chinei, mai spune Lee.

„Interesul Chinei în acest moment este ca războiul să se încheie cât mai repede, nu numai din motive economice. Războiul subminează poziția de lider a președintelui rus Vladimir Putin , pe termen mediu și lung, iar Beijing-ul se teme de o schimbare de putere la Kremlin care ar putea aduce fie o conducere pro-occidentală, fie una de tip mafiotă, autoritară dar mai corupta decât actualul regim. De aceea nu ar fi în interesul Chinei să înceapă să livreze acum arme Rusiei, ca să prelungească războiul”, așa cum par să implice Statele Unite, mai spune Felix Lee.

La începutul lunii martie, purtătorul de cuvânt al Consiliului SUA pentru Securitate Națională, John Kirby a spus că din informațiile avute la dispoziție, China nu exclude posibilitatea de a vinde armament Rusiei, dar nu pare să o facă încă. La rândul său, directorul CIA, William Burns a spus că „secretarul de stat [american Antony] Blinken și președintele [american Joe Biden] cred că este important să comunice cu claritate care ar fi consecințele unei astfel de decizii”.

Agenția Reuters relata, citând surse diplomatice americane sub anonimat, că Statele Unite au început să se consulte cu aliații cei mai apropiați, între care Germania, privind posibilitatea de a impuse sancțiuni Chinei dacă aceasta decide totuși să livreze arme Rusiei pentru războiul din Ucraina.

Sesiunea anuală a Congresului Național al Poporului se încheie luni. Până atunci vor fi numiți încă o serie de oficiali aprobați de Xi în posturi guvernamentale, inclusiv vicepremieri, un guvernator al băncii centrale și mulți alți miniștri și șefi de departamente. În ultima zi a sesiunii anuale, Xi Jinping va ține un discurs.

XS
SM
MD
LG