Linkuri accesibilitate

Cifra săptămânii: 6


În ultimii 25 de ani, Occidentul a făcut șase încercări eșuate de a pune în scenă o „revoluție colorată” în Bielorusia pentru a-l da jos de la putere pe longevivul președinte Aliaksandr Lukașenka.

Sau cel puțin asta pretinde analistul politic bielorus Aliaksandr Șpakouski, colaborator frecvent al versiuni bieloruse a lui Sputnik.

Șpakouski , care nu a adus nici o dovadă în sprijinul afirmației sale, a făcut această acuzațieîntr-un interviu pentru agenția de știri RIA FAN, care e un proiect al fabricii de troll de la St.Petersburg cunoscută sub numele de Internet Research Agency St. Petersburg.

El a explicat că o rețea de „colaboratori locali” ar fi participat activ în încercările de a provoca o răscoală,deși nu a dat detalii despre identatea lor.

Aceste încercări ar fi eșuat din cauza a ceea ce Șpakouski descrie drept un puternic sprijin dat autorităților de populația din Bielorusia și din cauza „unui mecanism de lucru eficient al organelor care apără legea”.

Potrivit lui Șpakouski, după asta Occidentul și-ar fi sschimbat strategia și acum s-ar concentra pe influențarea opiniei publice bieloruseprin intermediiul presei, al ONG-urilor și agenților, și al infiltrării statului.

Soluția pentru Belarus?

Șpakouski este în favoarea „integrării eurasiatice”, adică revenire Bielorusiei sub pulpana Moscovei, fapt despre care spune că va ajuta la înfrîngerea „ propagandei destructive a concurenței”.

În mod ironic, Șpakouski face de asemenea apel la o mai bună „igienă informațioală”, și la mai puține „minciuni”.

Sîntem întrutotul de acord.

Articol publicat pe site-ul EU vs Disinfo tradus de Lucian Ștefănescu.

XS
SM
MD
LG