Linkuri accesibilitate

Consiliul Audiovizualului și moștenirea lui Igor Dodon (N.Negru/Ziarul Național)


Revista matinală a presei la radio Europa Liberă.

Revista matinală a presei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:01 0:00
Link direct

Analistului politic Nicolae Negru observă într-un comentariu pentru „Ziarul Național” că săptămâna trecută, Consiliul Audiovizualului a selectat, prin concurs public, trei membri noi ai Consiliului de Supraveghere al Companiei „Teleradio-Moldova”. Din întâmplare, doi dintre cei trei aleși au făcut parte din componența „Consiliului societății civile” de pe lângă președinția lui Igor Dodon, au fost decorați de Dodon și l-au susținut public în campania prezidențială din anul trecut. E un deja-vu, spune Nicolae Negru, și asta pentru că situația se aseamănă întrucâtva cu cea din 2019, de după formarea Alianței ACUM-PSRM, când instituțiile statului nimereau, una după alta, parcă din întâmplare, sub controlul lui Igor Dodon.

Producția agricolă în Republica Moldova s-a redus cu 27 la sută anul trecut în comparație cu 2019, arată ultimul raport al Biroului Național de Statistică, iar cel mai afectat a fost sectorul producției agricole vegetale, scrie Radio Chișinău. În timp ce experții susțin că situația nu este motiv de îngrijorare și o criză alimentară va fi evitată, agricultorii mărturisesc că anul trecut a fost unul păgubos pentru ei. După ce au făcut investiții serioase, la final s-au ales doar cu datorii și cu suport lipsit de consistență din partea statului, spune Petru Cibuc, un agricultor din raionul Dubăsari, care deține optzeci de hectare de pământ, și care spune că s-a ales cu o recoltă foarte mica. În pofida greutăților, Petru Cibuc consideră că mai există o speranță, după precipitațiile din toamnă și din această iarnă.

„În luna ianuarie în Moldova au fost înregistrate în mediu 483 cazuri noi pe zi de infectări cu COVID-19. E vorba de o scădere bruscă de 2,5 ori față de luna decembrie 2020, când a fost stabilit recordul absolut de 1.208 cazuri noi pe zi”, observă economistul Veaceslav Ioniță, citat de Tribuna.md. Pe de altă parte, analizând statistica, expertul observă că este îmbucurător faptul că și numărul cazurilor de deces din urma COVID-19 a înregistrat o scădere semnificativă de la 681 decese în decembrie anul trecut la 453 decese în ianuarie 2021.

Sănătateinfo.md scrie că în Republica Moldova, îngrijirile paliative sunt subdezvoltate, iar în unele cazuri sunt confundate cu asistența medicală primară clasică ori cu asigurarea unui pat într-o secție de spital. În ultimii 10 ani, sectorul non-guvernamental s-a implicat dezvoltând servicii bazate pe demnitate, reducerea durerilor fizice și psihologice, în cadrul echipelor specializate. În paralel, și sectorul spitalicesc a încercat să integreze acest tip de servicii în activitatea sa. Studiile disponibile arată însă discrepanțe în calitatea tratamentului și starea de siguranță a beneficiarilor.

Portalul Moldova.org scrie că aproape 2700 de copii și adulți cu dizabilități severe locuiesc în raionul Cantemir, ceea ce reprezintă aproximativ 5% din populația totală a raionului. Datorită Serviciului Social „Echipa mobilă Cantemir”, aceste persoane au parte de îngrijirile necesare în propria locuință: de la ședințe de kinetoterapie – la consiliere psihologică, terapie ocupațională și informare privind drepturile și oportunitățile lor. În prezent, de serviciile Echipei mobile Cantemir beneficiază 30 de persoane din 19 sate ale raionului. Printre acestea se numără Nicolae, un băiat de 8 ani cu care a stat de vorbă reportera Doina Stimpovschi. Nicolae are o soră geamănă, Nicoleta, dar și alți patru frați. Mama copiilor este văduvă și încearcă să se ocupe de gospodăria lor din s. Porumbești de una singură.

XS
SM
MD
LG