Linkuri accesibilitate

Cum Erdoğan dansează cu lupii și dacă Inteligența Artificială va schimba cultura pentru totdeauna


Fotograful german Boris Eldagsen la o expoziție de artă din Berlin alături de lucrarea sa „Pseudomnesia: The Electrician”, pe care a creat-o folosind inteligența artificială, câștigând „Sony World Photography Award”.
Fotograful german Boris Eldagsen la o expoziție de artă din Berlin alături de lucrarea sa „Pseudomnesia: The Electrician”, pe care a creat-o folosind inteligența artificială, câștigând „Sony World Photography Award”.

Presa de astăzi continuă să analizeze sub toate unghiurile urmările victoriei electorale recente a lui Recep Tayyip Erdoğan, care, la sfârșitul noului mandat ce abia începe, se va fi aflat la putere de un sfert de secol, un mandat mai lung si decât cel al fondatorului republicii turce, Kemal Atatürk.

Erdoğan dansează cu lupii

În Franța, săptămânalul politico-satiric Le Canard enchainé descrie astăzi (doar în ediția pe hârtie) victoria lui Erdoğan dintr-un cu totul alt unghi decât cel cunoscut îndeobște.

Le Canard atrage atenția asupra faptului că Erdoğan a încheiat o alianță cu… Lupii Gri, sau Lupii Cenușii, formațiunea paramilitară (fascistă, ar spune unii) a grupării ultranaționaliste MHP (Milliyetçi Hareket Partisi). La unele reuniuni publice, scrie Le Canard, Erdoğan face chiar semnul cu degetele prin care se recunosc “Lupii gri”.

Erdoğan își mai datorează victoria și unui disident din MHP, ultranaționalistul Sinan Ogan, care i-a adus 5% din voturi (Erdoğan a câștigat cu o majoritate de doar puțin peste 52%).

Sigur, comentează Le Canard, victoria lui Erdoğan îl aranjează cu totul pe Putin. Rusia construiește o centrală nucleară în Turcia, precum si gazoductul TurkStream, prin Marea Neagră, pentru a-i aduce “sultanului” indispensabilul gaz.

In schimb, Erdoğan, care nu demult a cumpărat rachete de la Putin, amenințând Grecia și supărând-și aliații din NATO, refuză să aplice sancțiunile occidentale împotriva Rusiei… dar vinde în același timp nestingherit drone Kievului. Tot Erdoğan a mijlocit anul trecut, cu Rusia, reluarea exportului de grâne ucrainene. În concluzie, încheie Le Canard: «Naționalist si practicând un soi de realpolitik în permanență, exact precum Putin… Așa funcționează internaționala liberală a liderilor autoritari.»

Parlamentul UE vs. Ungaria lui Viktor Orbán

Presa mai scrie si despre un alt lider “iliberal”: Parlamentul european va discuta astăzi în plenară propunerea neobișnuită de a găsi modalități legale pentru a suprima temporar — sau a amâna — președinția maghiară a UE, prevăzută a avea loc în a doua jumătate a anului viitor, 2024.

Într-adevăr, după Spania (iulie-decembrie 2023) și Belgia (ianuarie-iunie 2024), țările prevăzute a prelua, una după alta, președinția rotativă de șase luni a UE sunt Ungaria (a doua jumătate a anului 2024) și Polonia (prima parte din 2025), altfel zis cele două “democrații iliberale” ale UE, sau cele două “democraturi”.

Parlamentarii europeni vor vota joi 1 iunie o rezoluție prin care îndeamnă țările UE să împiedice Ungaria să preia președinția – avertizând că, dacă Consiliul nu acționează, Parlamentul va lua „măsuri adecvate”, cum a notat-o site-ul Politico.

Dar ce opțiuni are UE? Comitetul Meijers, un grup de juriști și experți olandezi, a publicat deja un studiu in care expune opțiunile pentru a preveni conflictele de interes și problemele juridice din timpul președințiilor succesive ale Ungariei și Poloniei.

Opțiunea 1: Ungariei și Poloniei să li se ia dosarele sensibile, printr-un acord cu celelalte președinții cu care formează câte un „trio”. Ungaria și Polonia își vor duce la capăt președințiile, dar celelalte țări ar conduce întâlnirile și negocierile în care altminteri ar putea apărea conflicte de interese. (Partenerii în trio ai Ungariei sunt Spania și Belgia; cei ai Poloniei sunt Cipru și Danemarca.)

Opțiunea 2: Amânarea președințiilor Ungariei și/sau Poloniei printr-o decizie a Consiliului, fără a modifica regulile actuale. Studiul susține că țările UE ar putea decide să schimbe ordinea președințiilor, având în vedere că există un precedent (ordinea a fost schimbată de șase ori până acum, mai ales după ce noi țări au aderat la UE).

Opțiunea 3: excluderea de la președinție a celor două țări prin adoptarea unei noi legi pentru a le împiedica să preia președinția, atâta timp cât o procedură privind statul de drept este în curs împotriva lor. O asemenea legislație ar putea fi adoptată cu o majoritate calificată de voturi în Consiliu, susțin autorii.

„Mesaj către Kremlin”: Moldova găzduiește un summit european

Chișinăul este astăzi, 1 iunie, centrul diplomatic al Europei, găzduind cea de-a doua reuniune a Comunității Politice Europene, inițiativă lansată de Emmanuel Macron în octombrie 2022, în urma invadării Ucrainei de către Rusia.

Un eveniment care rezumă „ ambițiile acestei țărișoare de a se apropia de Occident și de a rupe cu trecutul său dominat de Rusia, în contextul războiului din vecina sa Ucraina”, cum o rezumă la Londra The Independent.

(Am scris aici în detaliu despre Comunitatea Politică Europeană și summitul de la Chișinău: mod de întrebuințare și dificultăți logistice.)

Pentru ocazie, „s-au refăcut drumurile, s-au vopsit trecerile de pietoni și s-au atârnat steagurile UE” pe la ferestre, relatează The Independent, ziar online de stânga, care nu uită să amintească cum Moldova rămâne cea mai săracă țară din Europa.

Va schimba oare Inteligența Artificială (AI) cultura pentru totdeauna?

În sfârșit, tot la Londra, The Daily Telegraph se întreabă, dat fiind că AI îl poate clona pe Kanye West și e în stare să obțină un premiu pentru fotografie, este oare prea târziu să fie oprită? Ar trebui să ne fie frică?

De fapt, situația artei și percepția ei sunt pe cale de a se modifica radical, scrie The Daily Telegraph. Luna trecută, premiul Sony World Photography a fost câștigat de o fotografie… care nu era una. Pe cât de frumos, pe atât de ciudat, Pseudomnesia: The Electrician este un portret sepia al două femei care n-au existat niciodată. Boris Eldagsen, un fotograf german în vârstă de 53 de ani, a realizat-o folosind DALL-E 2, un instrument AI lansat în urmă cu un an care creează imagini ca răspuns la solicitările verbale; un cuvânt pictează o mie de imagini.

Concluzia este simplă: atunci când ne vom da seama cât de multă poezie mediocră, dar de succes, ar putea fi imitată în mod convingător de mașini, vom avea „o criză a autorului”. Deodată, conchide The Telegraph, vor veni întrebările reale: “unde se află valoarea? se găsește ea in autenticitate? Dacă nu e acolo, ci în talent, înseamnă asta că anumite talente pot fi ușor de imitat? La urma urmei, talentul creativ este „treapta ultimă a structurii umane. Dacă și asta devine imitabil, atunci trebuie să ne îngrijorăm - este ca și cum sufletele ne-ar fi furate. Și, într-un fel, ele vor fi.”

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG