Linkuri accesibilitate

„Dacă spui cuiva, îți fac electroșocuri”


Un prestigios psihiatru ceh, acuzat de numeroase abuzuri sexuale asupra pacientelor.

Poliția cehă a deschis o anchetă asupra cunoscutului psihiatru ceh Jan Cimicky, după ce televiziunea publică a transmis un reportaj în care foste paciente ale sale îl acuză de hărțuire sexuală.

Cazul ar putea redeschide în Cehia discuția despre impactul relativ mic în fosta țară comunistă a mișcării #metoo, luată mai degrabă în derâdere de liderii de opinie patriarhali, în ciuda eforturilor și așteptărilor activiștilor pentru drepturile femeilor.

Dezvăluirile despre Cimicky vin tocmai înainte ca el să fie decorat de președintele țării cu ocazia zilei naționale.

Premierul la capăt de mandat Andrej Babis, care ar urma să înmâneze medaliile în locul președintelui spitalizat, a spus că dezvăluirile „par” șocante și decorarea lui Cimicky va fi suspendată, până ce doctorul își va „curăți” numele.

Femeile care au acceptat să vorbească despre cum au fost „tratate” de Cimicky, pe vremea când era medic primar la principalul institut psihiatric, de la Praga, s-au plâns de evenimente petrecute în anii 80 și prima jumătate a anilor 90 din secolul trecut. Una dintre ele a spus că Cimicky a amenințat-o că dacă va spune cuiva ceva despre abuzurile lui sexuale, o va supune la șocuri electrice, cu mâna lui.

„Pe toată perioada spitalizării am fost silită să-i fiu la dispoziție, ori de câte ori mă chema la el ca să-l satisfac”, a spus una din femei.

Una din victime a spus că „tratamentul” la care a supus-o Cimicky, de fapt o serie de violuri, nu a reușit să ajungă la esența problemelor ei – anume că era lesbiană.

Radioul public ceh a relatat că informațiile despre abuzurile prestigiosului psihiatru ceh circulau în societate de multă vreme. Potrivit unor foști colegi de-ai lui, plecarea lui Cimicky de la clinica psihiatrică Bohnice, cea mai imprtantă din Cehia, în 1996, a fost tocmai rezultatul unor asemenea episoade.

O cântăreață, Jana Fabianova, a vorbit în urmă cu mai mulți ani despre experiențele ei triste cu Cimicky, fără ca însă să-i precizeze la vremea aceea numele.

După 1996, Cimicky a deschis o clinică privată de „sănătate psihică”, „Laguna albastră”, unde activează în prezent.

În ciuda neclarităților etice despre trecutul său, el a fost cultivat de presă ca un fel de legendă vie a psihiatriei, având rubrici, inclusiv la radioul public – aceasta din urmă fiind însă „anulată” în mod discret după ultimele dezvăluiri.

Solicitat de televiziunea publică să comenteze mărturiile femeilor intervievate, Cimicky a spus doar că avocatul i-a recomandat să nu vorbească cu presa.

În Cehia, unde abuzarea sexuală a femeilor este un fenomen larg-răspândit, ca peste tot în lume, denunțarea unor asemenea abuzuri este rară și puțin sprijinită de instituțiile statului.

Campania de emancipare a victimelor abuzurilor sexuale #metoo, începută în Statele Unite, a fost mai degrabă ridiculizată sau cel puțin ignorată de presa de mainstream, dominată de personalități patriarhale.

O recentă carte de dezvăluiri despre apucăturile misogine ale unor foști dizidenți anti-comuniști, care vedeau în colegele sau partenerele lor un fel de geișe datoare să asigure liniștea și confortul marilor luptători politici, a stârnit furie în rândul criticilor fostului regim totalitar, fiind aplaudată, dimpotrivă, în puținele publicații progresiste, cu agendă deschis feministă.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG