Pe 11 decembrie, transportatorii din Ungaria vor protesta la punctul de trecere Záhony-Chop, de la granița cu Ucraina, cerând abolirea acordului dintre Uniunea Europeană (UE), Ucraina și Moldova cu privire la transportul rutier de mărfuri, a anunțat Asociația maghiară de transport rutier (MKFE).
Probleme similare a invocat și Asociația transportatorilor auto din Slovacia (UNAS), care a spus că din 11 decembrie, va bloca din nou circulația camioanelor de marfă la granița cu Ucraina, prin punctul de trecere a frontierei slovace Vyšné Nemecké – Ujgorod, „până la noi ordine”.
Transportatorii unguri nu au precizat nici ei cât va dura protestul, dar potrivit unor surse citate de Reuters blocajul ar putea dura până la sfârșitul lunii decembrie.
Firmele de transport poloneze, slovace și ungurești cer reintroducerea restricțiilor la accesul camioanelor din Ucraina în Uniunea Europeană. Bruxellesul a suspendat sistemul de permise pentru transportatorii din Ucraina, pe fondul invaziei ruse în această țară, pentru a ajuta Kievul să-și exporte mărfurile. Dar transportatorii din Polonia, cărora li s-au alăturat apoi cei din Slovacia și Ungaria, spun că măsura Bruxellesului perturbă piața și le ruinează afacerile.
Transportatorii maghiari cer și instituirea unui „control mai eficient” al transporturilor rutiere de marfă din Ucraina, transmite agenția Reuters.
Acordul UE care ajută camionagiii ucraineni include și R. Moldova, dar protestele central-europene nu vizează în mod vizibil firmele de transport moldovene.
Cum au început protestele și de ce negocierile nu dau rezultate?
În Polonia, protestele au început pe 6 noiembrie, la trei puncte principale de control de la granița cu Ucraina, creând cozi de sute de camioane care se întind pe zeci de kilometri.
În ciuda mai multor runde de negocieri, Kievul și Varșovia nu au reușit să ajungă la un compromis. Șoferii polonezi insistă asupra acordării unui număr limitat de licențe pentru transportatorii ucraineni. Kievul spune că cererile protestatarilor sunt „absurde” și nu le poate lua în considerare. La rândul său, guvernul de la Varșovia a declarat că nu poate anula o măsură luată de Bruxelles.
Între timp, Kievul spune că organizații caritabile care furnizează ajutor militar Ucrainei se confruntă cu întârzieri de câteva săptămâni la livrările de drone, componente electronice, dar și vehicule necesare armatei ucrainene din cauza protestelor de la graniță, transmite Reuters.
De partea cealaltă, protestatarii insistă că nu opresc transporturile militare sau ajutorul umanitar destinat Ucrainei. Mai mult, aceștia afirmă că nu toate livrările declarate ca ajutoare corespund actelor de însoțire. Transportatorii polonezi acuză firmele ucrainene de „concurență neloială”, oferind prețuri mult mai mici pentru a transporta orice, „de la pește la bunuri de lux”, în Uniunea Europeană, de când au obținut derogarea temporară de la Bruxelles.
Unul din liderii protestului din Polonia, Waldemar Jaszczur, a declarat pentru agenția AP că firme ucrainene practică „servicii de transport neautorizate în întreaga Europă”. Acestea cer „prețuri vădit mai mici” - cu 35% decât cele practicate de companii poloneze - și „ne scot de pe piață”, a spus el.
Jaszczur susține că același lucru se întâmplă și în alte țări, precum Slovacia, Bulgaria și România.
La mijlocul lunii noiembrie, companii de brokeri semnalau că, din cauza protestelor din Polonia, transportatori ucraineni s-au reorientat spre alte puncte de trecere a frontierei, inclusiv cu România, Ungaria și Republica Moldova, unde traficul a crescut treptat.
O speranță vine dinspre Varșovia
Deși nu se întrevede o rezolvare rapidă a acestor probleme, schimbarea conducerii de la Varșovia oferă speranță, notează AP. Centristul pro-european Donald Tusk, care a câștigat recentele alegeri parlamentare, a criticat „inactivitatea” guvernului demisionar, oferind speranță întreprinderilor afectate de blocadă, dar și protestatarilor.
„Vom căuta soluții care ar trebui să satisfacă transportatorii polonezi, dar nu vom tolera niciun eveniment care amenință securitatea poloneză”, a declarat vineri Tusk, subliniind că Ucraina este un partener strategic pentru Polonia, care luptă împotriva invaziei Rusiei.