Linkuri accesibilitate

Directorul CIA: „Dacă aș fi Prigojin, nu mi-aș concedia degustătorul de mâncare”


Într-un magazin de suveniruri din Sankt Petersburg, măști cu fețele președintelui rus Vladimir Putin și a liderului mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, Rusia, 4 iunie 2023.
Într-un magazin de suveniruri din Sankt Petersburg, măști cu fețele președintelui rus Vladimir Putin și a liderului mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, Rusia, 4 iunie 2023.

​​​​​​​Președintele rus Vladimir Putin încearcă să câștige timp, înainte de a decide ce să facă cu Evgheni Prigojin, liderul grupului de mercenari Wagner, a apreciat joi, 20 iulie, directorul Agenției americane de Informații, CIA.

Vorbind la Forumul Internațional de la Aspen, o reuniune anuală pe teme de geopolitică, William Burns a spus că scurta rebeliune militară din Rusia, din 24 iunie condusă de Prijogin a scos la lumină slăbiciuni semnificative în „verticla puterii” construită de Putin, așa că președintele ar putea încă să caute să se răzbune pe Prigojin.

A fost cea mai detailată analiză făcută în public de o înaltă oficialitatea amerciană despre impactul rebelunii militare asupra președinției lui Vladimir Putin, apreciază cotidianul NYT.

Directorul CIA a spus că, pentru o mare parte din cele 36 de ore ale rebeliunii de luna trecută, serviciile de securitate ruse, armata și factorii de decizie „au părut în derivă”.

„Pentru mulți ruși care urmăreau evenimentele, obișnuiți cu această imagine a lui Putin ca arbitru al ordinii, întrebarea a fost Împăratul nu are haine?” , a spus Burns, adăugând: „Sau cel puțin De ce îi ia atât de mult până se îmbracă?

Remarcile lui Burns cu privire la paralizia temporară a Kremlinului în timpul scurtei revolte militare a lui Prigojin continuă linia analizei făcută cu o zi mai devreme de omologul său britanic, Richard Moore, șeful MI6, care a spus că rebeliunea a evidențiat „fisurile” din regimul Putin.

„[Putin] este clar sub presiune”, spunea Moore, miercuri la Praga , „iar rebeliune a ridicat semne de întrebare despre măsura în care mai controlează situația.”

„Un grup de mercenari nu avansează pe autostradă spre Rostov și nu ajunge la 125 de kilometri de Moscova, decât dacă nu ai prevăzut că așa ceva s-ar putea întâmpla”.

La rândul său, șeful CIA aprecia la Forumul Aspen că rebeliunea grupării Wagner a fost cea mai serioasă provocare la adresa lui Putin în 23 de ani de președinție. Lucrul cel mai interesant, a continuat William Burns, este că Putin s-a simțit presat să ajungă la un compromis cu o persoană, care până de curând furniza servicii de catering la Kremlin.

„Asistăm la un dans foarte complicat”

Evgheni Prigojin este supranumit și „bucătarul lui Putin”, pentru că și-a făcut averea cu servicii de catering petntru președinție și armată, înaitne de a înființa milițiile de mercenari Wagner. Între timp, în urma rebeliunii, Prigojin ar fi pierdut contractele cu armata, la fel cum ar fi început și destrămarea imperiului său media.

Prigojin nu a contestat niciun moment, direct, puterea președintelui, dar a fost deosebit de critic la adresa conducerii armatei, în special a ministrului Apărăcii Serghei Șoigu și a modului cum este condusă „operațiunea specială” din Ucraina, la care participau și milițiile Wager. Tot Prigojin a contestat deschis și pretextul invaziei ruse în Ucraina.

În aceste condiții, aprecia șeful CIA, citata de BCC, dacă ofensiva Ucrainei din acest moment ar face progrese semnificative, s-ar putea să fie din ce în ce mai mulți ruși care să se îndoiască de capacitățile de lider ale lui Putin.

„Asistăm la un dans foarte complicat”, a mai spus joi directorul CIA, comentând recente imagini video cu Evgheni Prigojin, , din Belarus, unde se relatează că mercenari Wagner au început manevre comune cu militari belaruși. În baza acordului care a pus capăt rebeliunii din 24 iunie, acord mediat de președintele belarus Alexandr Lukașenko, Prigojin a primit azil în Belarus, unde putea fi urmat de luptătorii săi. Ulterior, s-a relatat că s-ar fi întors în Rusia și că ar fi fost chiar la Sankt Petersburg, sediul milițiilor Wagner.

Putin, apostolul răzbunării

În opinia directorului CIA, Putin ar putea aștepta cu răzbunarea.

Grupul Wagner mai are valoare pentru conducerea Rusiei în locuri precum Africa, Libia și Siria și, prin urmare, este probabil ca Putin să încerce să separe grupul de liderul său, a mai spus William Burns.

„Putin este genul de om care preferă să servească răzbunarea ca mâncare răcită”, a spus domnul Burns. „Din experiența mea, Putin este apostolul răzbunării, așa că aș fi surprins dacă Prigojin scăpa nepedepsit”.

La începutul acestei luni, reamintește BBC, președintele american Joe Biden a sugerat că există riscul ca șeful lui Wagner să fie otrăvit. „În locul lui, aș fi atent la ce mănânc”, a glumit președintele.

Idee reluată de directorul CIA: „Dacă aș fi Prigojin, nu mi-aș concedia degustătorul de mâncare”.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG