Linkuri accesibilitate

Dorin Cimil (CEC): „Nu ne putem concentra practic resursele ca să verificăm o semnătură sau alta”


Dorin Cimil, președintele Comisiei Electorale Centrale
Dorin Cimil, președintele Comisiei Electorale Centrale

În R. Moldova se discută mult în aceste zile despre numărul aparent prea mare de cetățeni moldoveni din Rusia care ar fi manifestat interes pentru alegerile prezidențiale viitoare.

Întrebările care se pun sunt: cum putea acest număr să depășească de opt ori numărul celor care au participat acolo la niște alegeri anterioare moldovene?De ce atât de multe înregistrări sunt semnalate CEC-ului din Rusia pe suport de hârtie, în timp ce din Occident acestea vin în special prin intermediul internetului? ș.a.m.d. Criticii spun că ar putea fi un fals, care să determine deschiderea unui număr mai mare de secții de votare în Rusia. Liliana Barbăroșie l-a întrebat pe Dorin Cimil, președintele CEC, ce are de gând să facă instituția cu aceste bănuieli.

Europa Liberă: În legătură cu suspiciunile astea care sunt în spațiul public legate de înregistrările din Rusia, a sunat intenție din partea Watch Dog că va cere CEC-ului să le verifice. Dvs. ne puteți spune de pe acum, se pot verifica, cum?

Dorin Cimil: „Sigur că da. Avem și observatori acreditați deja, pot să vină să depună cereri și să verifice, să facă, să contrapună ș.a.m.d., doar să nu divulge datele cu caracter personal. Asta-i unica cerință.”

Europa Liberă: Dar însăși Comisia are suspiciuni în legătură cu procesul acesta?

Dorin Cimil: „Comisia trebuie să fie sesizată argumentat la acest capitol, ca noi să avem suspiciuni, noi lucrăm pe bună-credință, atâta timp cât nu suntem sesizați și argumentat nu se demonstrează anumite falsuri. Aceasta este poziția noastră și noi nu ne putem concentra practic resursele ca să verificăm o semnătură sau alta, verificăm dacă persoana se regăsește în lista alegătorilor, verificăm dacă are vârsta respectivă, dar să vedem dacă-i semnătura persoanei respective sau nu, procedura aceasta nu o facem până când nu suntem sesizați și nu este demonstrat contrariul.”

Europa Liberă: Dar este adevărat că cele mai multe vin pe suport de hârtie? S-a mai întâlnit așa ceva anterior?

Dorin Cimil: „Nu cele mai multe, nu-i adevărat; vin și pe suport de hârtie, dar majoritatea sunt înregistrări online.”

Europa Liberă: Chiar cele din Rusia, da?

Dorin Cimil: „Din Rusia, da, vin și pe suport de hârtie.”

Europa Liberă: De prin alte părți vin pe suport de hârtie sau nu mai vin?

Dorin Cimil: „Am în față chiar tabelul respectiv și pot să vă spun că în Rusia avem 5.619, dintre care pe suport de hârtie – 2.413, din 86 de localități.”

Europa Liberă: Din alte părți pe suport de hârtie vin?

Dorin Cimil: „Din alte părți pe suport de hârtie avem doar în Canada – 388; în Statele Unite ale Americii – 18 pe suport de hârtie și cam atât.”

Europa Liberă: Dar cum se întâmplă să vină, iată, din Canada pe suport de hârtie?

Dorin Cimil: „Se transmite informația aici și pot să le semneze și persoanele care se află în Republica Moldova, dar declară că la data de 1 noiembrie 2020 se vor afla în Canada și buletinul să fie expediat acolo.”

Europa Liberă: Acuzațiile acestea, mă rog, că ar fi false aceste înregistrări, Dvs. le împărtășiți?

Dorin Cimil: „Rămân acuzații până când nu se demonstrează viceversa.”

Europa Liberă: Când și cum se decide numărul de secții de votare peste hotare?

Dorin Cimil: „Până pe 26 septembrie noi avem termen să decidem numărul de secții de votare peste hotare și pentru locuitorii din stânga Nistrului.”

Europa Liberă: Ultimul cuvânt îl spune CEC-ul în privința aceasta?

Dorin Cimil: „Da, din august 2019, competența finală îi aparține CEC-ului. Nu suntem foarte satisfăcuți de această misiune, sincer vă spun, câteodată ne depășește, noi trebuie să credem acelor indici pe care ni-i furnizează Ministerul Afacerilor Externe, dar așa este legea. Vă dați seama, dacă Ministerul Afacerilor Externe ne furnizează anumiți indici din anumite registre cu referință la numărul de cetățeni care se regăsesc într-o țară sau alta, noi putem verifica această situație sau nu? Răspunsul este că nu, nu putem.”

Europa Liberă: Când era responsabil Ministerul de Externe sau ultimul cuvânt spunea?...

Dorin Cimil: „Tot așa făceau.”

Europa Liberă: Făceau în funcție de trei indici pe care-i luau în calcul, numărul celor care au participat la vot...

Dorin Cimil: „Acum e exact la fel. Eu mă refer la cifra care este una stabilă și nu poate fi pusă la îndoială este ultima participare la vot la scrutinul național. Și noi avem aceste cifre, ele sunt știute și nu pot fi contestate; în rest, ambele criterii care mai sunt, mă refer la înregistrarea prealabilă și datele oferite de către Ministerul de Externe privind numărul de persoane care se află în țările de reședință, sunt cifre pe care noi nu putem să le verificăm ca atare.”

Europa Liberă: Da, dar ce o să puneți în balanță, în primul rând?

Dorin Cimil: „Toate trei criterii legea ne obligă să le punem în mod egal, ele având aceeași pondere. Noi nu putem să deviem de la prevederile legii și să punem o pondere mai mare pe un criteriu, o pondere mai mică pe alt criteriu sau altceva. Trebuie să mergem pe buchea legii, dar să avem un spirit just de apreciere.”

Europa Liberă: Dar s-ar putea întâmpla, de exemplu, ca în Marea Britanie la ultimele alegeri să fi participat vreo 100 de mii, dar secții de votare să nu putem deschide pentru toți?

Dorin Cimil: „S-ar putea întâmpla, în general, unele state să ne refuze deschiderea pe motivul răspândirii pandemiei de COVID-19. Pentru alegerile din Polonia, la fel prezidențiale, din 15 iunie anul acesta, multe state, inclusiv Germania, Belgia, Olanda au refuzat deschiderea secțiilor de votare extrateritoriale.”

Europa Liberă: Noi nu avem încă răspunsuri din astea, eu așa înțeleg?

Dorin Cimil: „Noi răspunsuri de refuz nu avem, dar avem răspunsuri de amânare a răspunsului, ceea ce înseamnă că ne putem aștepta și la răspunsuri negative.”

Europa Liberă: Revenim încă doar pe o clipă, dle Cimil, la ce spuneați la început, că poate să vină oricine să verifice. Dar cine anume are dreptul?

Dorin Cimil: „Partidele politice, asociațiile necomerciale, avem observatori deja acreditați. Cine își confirmă interesul respectiv de a verifica listele, depune cerere și noi îi prezentăm informația.”

Europa Liberă: A venit vreo cerere de aceasta?

Semnezi o declarație pentru nerăspândirea datelor cu caracter personal și te uiți

Dorin Cimil: „Apeluri publice am avut, dar în rest, așa, numai discuții în spațiul public, dar să vină cineva să le răsfoiască, să le vadă, tot ceea ce pot... Plus la asta, noi le avem plasate și pe site. Vrei în original, vii, depui cerere și iei originalul; semnezi o declarație pentru nerăspândirea datelor cu caracter personal și te uiți.”

Europa Liberă: Dvs. cum priviți semnalele acestea de alarmă, ca un bluf?

Dorin Cimil: „Sunt blufuri, sunt nejustificate, stresuri. Elementar, două click-uri și s-a deschis tot tabloul. CEC-ul nu ascunde datele.”

XS
SM
MD
LG