Linkuri accesibilitate

Peter Michalko: „E foarte important ca voința oamenilor exprimată în alegeri să fie respectată” (VIDEO)


Peter Michalko: Au fost și multe rezultate bune pentru R. Moldova în cadrul Parteneriatului Estic
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:36:59 0:00

Interviu cu șeful Delegației Europene de la Chișinău.

„În 2019, vrem să vedem în Republica Moldova alegeri libere și corecte, respectarea standardelor în justiție, continuarea reformelor, combaterea corupției, inclusiv la nivel înalt, combaterea spălării banilor, investigarea fraudei bancare, aducerea în justiție a celor vinovați și recuperarea unei părți cât mai mari din prejudiciu”, declară șeful Delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko. Într-un interviu în exclusivitate pentru Europa Liberă el a menționat că „UE, ca partener, susține procesul de reforme, dar nu le poate face în locul Republicii Moldova” și a menționat că pentru a reveni la relația ascendentă de altădată cu UE este nevoie de voință politică la Chişinău. Diplomatul afirmă că în pofida dificultăților, UE rămâne la ambiții cât mai mari în relațiile cu Republica Moldova, pentru că acest lucru înseamnă că oamenii de rând vor simți efecte pozitive în viața lor. Peter Michalko îndeamnă autoritățile să profite la maxim de președinția României în Consiliul UE și spune că Bruxellesul va continua susținerea măsurilor de încredere care apropie oamenii de pe cele două maluri ale Nistrului.

Interviu cu ambasadorul Peter Michalko
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:26:05 0:00
Link direct

Europa Liberă: Dle ambasador Peter Michalko, vă mulțumim foarte mult pentru că ați dat curs acestui interviu. Aș vrea să discutăm despre anul 2019 și despre felul în care îl vedeți Dvs. Dar aș vrea să începem cu un eveniment care a avut loc săptămâna trecută – reuniunea experților pe drepturile omului din partea Uniunii Europene, Consiliului Europei și OSCE. Care credeți că sunt principalele provocări pentru Republica Moldova la acest capitol al respectării drepturilor omului?

Peter Michalko: „Aici vorbim despre un domeniu fundamental, care este important pentru fiecare cetățean. Este important din punctul de vedere al statului de drept, când orice cetățean trebuie să fie sigur că drepturile lui sau ale ei sunt respectate pe deplin de către autoritățile statului, de către sistemul de justiție.

Și aici vorbim despre lucruri care sunt în vizorul autorităților naționale, dar și al organizațiilor internaționale în ceea ce privește sistemul de justiție, în ceea ce privește respectarea drepturilor omului în cadrul acestui sistem.

Vorbim despre standarde respectate în justiție, vorbim despre problemele cu arestări preventive în volum exagerat, vorbim despre starea în penitenciare, de exemplu, sau despre numărul procedurilor în fața curții care au loc după ușile închise. Deci este un număr de standarde în care îmbunătățirile sunt necesare.

Au fost și în cadrul acestui dialog menționate și aspecte care sunt legate de alegeri și țin de respectarea drepturilor omului în contextul democrației și în context electoral.”

Europa Liberă: Dle ambasador, știm că anul 2018 a fost unul destul de dificil, tensionat, cu anumite aspecte care, din punctul nostru de vedere, al societății, cel puțin, nu au mers foarte bine relațiile dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova. Cum vedeți Dvs. anul 2019? Ce ar trebui să se întâmple pentru ca relațiile de încredere, bunele relații să poată fi restabilite, eventual să se ajungă și la o restabilire a finanțării?

Alegerile parlamentare din februarie trebuie să aibă loc într-un mod transparent, inclusiv credibil...

Peter Michalko: „Dacă am început de la domeniul drepturilor omului, anul trecut a fost adoptat Planul național al drepturilor omului și așteptăm ca acesta să fie implementat.

Din punctul de vedere al Uniunii Europene a fost exprimată de mai multe ori importanța alegerilor parlamentare din februarie, care trebuie să aibă loc în mod transparent, inclusiv credibil, ca să putem să constatăm că alegerile au fost libere și cinstite, credibile.

Sigur că este important și după alegeri să fie respectate regulile și cei care sunt aleși să aibă posibilitate de a-și prelua mandatele cât mai repede…

Asta înseamnă că și în perioada de dinainte de alegeri trebuie să fie respectate toate standardele care țin de procesul electoral. Candidații trebuie să aibă posibilitatea să se înregistreze și să participe în procesul electoral în mod egal, inclusiv în ceea ce privește accesul la mass-media. Procesul de votare trebuie să fie tot credibil și trebuie să existe și monitorizare, care va fi și din partea partenerilor internaționali, dar și din partea - și asta deja este tradiție stabilită în Republica Moldova - din partea observatorilor naționali.

Și sigur că este important și după alegeri să fie respectate regulile și cei care sunt aleși să aibă posibilitate de a-și prelua mandatele cât mai repede.”

Europa Liberă: Mie mi-a atras atenția această declarație a Dvs., ați făcut-o și anterior – că este important de monitorizat și perioada postelectorală. De obicei, accentul se punea pe perioada preelectorală, pe campanie și pe procesul electoral. De ce a apărut acum acest accent pus pe perioada postelectorală?

Din păcate, am văzut în alegerile primarului de Chișinău că rezultatele alegerilor, care au fost recunoscute de către toți ca libere și cinstite, nu au fost respectate…

Peter Michalko: „Vă aduceți aminte de dialogul din anul 2017, când Uniunea Europeană a exprimat în mod foarte clar poziția sa în ceea ce privește schimbarea sistemului electoral, care nu a luat în vedere mai multe recomandări-cheie din partea Comisiei de la Veneția sau OSCE/ODIHR?

După asta, din păcate, am văzut în alegerile primarului de Chișinău că rezultatele alegerilor, care au fost recunoscute de către toți ca libere și cinstite, nu au fost respectate, chișinăuienii nu au văzut primarul pe care și l-au ales să-și asume postul și rezultatele alegerilor au fost anulate. Este foarte important ca voința oamenilor exprimată în alegeri să fie respectată.”

Europa Liberă: Voiam să vă mai întreb de asemenea și despre rolul societății civile în acest proces, pentru că au apărut deja tensiuni între guvernare și societatea civilă. Până unde este în regulă pentru societatea civilă să se implice în acest proces electoral?

Peter Michalko: „Societatea civilă este importantă, pentru că este partea activă a societății care este implicată și în acest caz monitorizează respectarea standardelor în mod imparțial, în mod obiectiv. Și acest proces deja a devenit o tradiție foarte bine realizată și foarte respectată în Republica Moldova.

Credibilitatea alegerilor este legată și cu observarea la nivel național de către participanții din partea societății civile…

Cred că asta este apreciat de toți cetățenii și asta este foarte important și pentru credibilitatea procesului de alegeri. Și pentru că și eu personal am văzut mai multe alegeri în Republica Moldova, știu că cetățenii, într-adevăr, simt această importanță și simt și importanța pentru credibilitatea procesului de alegeri, care este legată cu observarea la nivel național de către participanții din partea societății civile.”

Europa Liberă: Atunci când vorbim de perioada preelectorală și de libertatea unei alegeri, rolul fundamental aici revine informației și, respectiv, presei. Dvs. credeți că, în condițiile în care 90 la sută din presă este afiliată unor politicieni, acest proces electoral poate fi considerat liber și democratic apriori?

În timpul procesului electoral există reguli care trebuie să fie respectate și în ceea ce privește accesul egal al candidaților la mass-media...

Peter Michalko: „După cum știți, existența presei independente și libere este o prioritate și pentru Uniunea Europeană, și alți parteneri internaționali. Și în timpul procesului electoral există reguli care trebuie să fie respectate și în ceea ce privește accesul egal al candidaților la mass-media.

Pentru asta există instituțiile independente care trebuie să monitorizeze respectarea acestor reguli în mod imparțial și în mod credibil. Așteptăm că acesta o să fie cazul în timpul acestor alegeri.”

Europa Liberă: Suportul macrofinanciar de 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene are legătură cu ceea ce urmează să se întâmple în aceste alegeri?

Alegerile parlamentare vor reprezenta un test extraordinar de important pentru evaluarea stării de democrație în Republica Moldova…

Peter Michalko: „Este clar că alegerile parlamentare vor reprezenta un test extraordinar de important pentru evaluarea stării de democrație în Republica Moldova. Și asta este important, pentru că, după cum știți, în Memorandumul de înțelegere despre asistența macrofinanciară au fost introduse precondiții politice. Ele au fost introduse exact după nerespectarea recomandărilor instituțiilor internaționale pentru schimbarea sistemului electoral.

Deci, este foarte important ca procesul electoral să se desfășoare cu respectarea deplină a standardelor necesare.”

Europa Liberă: În afara acestei asistențe, pe ce suport poate miza Republica Moldova în continuare din partea Uniunii Europene? Pentru că și anterior ați spus că a fost sistată doar această parte de asistență macrofinanciară?

Peter Michalko: „Nu este numai această parte a asistenței macrofinanciare au fost put on hold, adică puse în așteptare și plățile suportului bugetar în ceea ce privește anul trecut. Și Comisia Europeană anul trecut a făcut un fel de recalibrare a pachetului de asistență pentru Republica Moldova, care a fost modificat și este mai mic pentru anul precedent și anul 2017 și este concentrat pe ajutor pentru cetățeni și domenii importante pentru democrație, pentru susținerea mass-media, pentru societatea civilă.

Republica Moldova, ca țară cu care Uniunea Europeană a încheiat Acordul de Asociere, are susținere din partea UE pentru implementarea reformelor și politicilor importante care aduc îmbunătățiri pentru cetățeni. Și astfel, se aplică principiul „mai mult pentru mai mult” și asta ajută țării să meargă mai repede, cu respectarea angajamentelor pe care țara și le-a asumat în acest proces. Și sigur că din partea Uniunii Europene este dorința de a vedea acest fel de progres în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dle ambasador, dar orice tangou, se știe, se dansează în doi. Din partea Republicii Moldova vedeți aceeași dorință, din partea autorităților centrale, să zicem așa, dar știu că Dvs. călătoriți foarte mult și vă întâlniți și cu autoritățile locale. Există această voce proeuropeană la nivelul societății Republicii Moldova la fel de viguroasă cum era câțiva ani, când eram în „povestea de succes”?

Peter Michalko: „Eu văd și aici, în Chișinău, dar și în toată țara când călătoresc că oamenii sunt foarte, foarte interesați de posibilitățile care vin din relațiile cu Uniunea Europeană, din Acordul de Asociere, din Acordul de Liber Schimb. Și în orice localitate sau oraș aș merge sunt întrebat care sunt posibilitățile de a realiza niște proiecte, de a îmbunătăți condițiile locale, ce posibilități au firmele sau studenții. Și noi informăm foarte mult despre asta.

Cred că deja s-a făcut foarte mult și în privința folosirii acestor posibilități. De exemplu, putem vorbi , odată cu implementarea Acordului de Liber Schimb, despre creșterea exporturilor către Uniunea Europeană și creșterea veniturilor ca atare pentru bugetul Republicii Moldova, care din momentul începerii implementării Acordului până în anul 2017 au fost mai mult de șapte miliarde de lei. Și așteptăm că cel puțin aceeași creștere va avea loc și în anii care urmează.

Deci, aici importanța existenței unei justiții credibile, independente este cheia. Și orice Guvern trebuie să aleagă drept prioritate acest domeniu…

Faptul că vin investitori este important. Dar un factor-cheie în acest context este ca reformele să continue în toate sectoarele.

Mai important decât altele poate este sectorul justiției, pentru că el are impact asupra vieții cetățenilor care vor să vadă ca societatea în care trăiesc să se dezvolte cu oameni liberi care au perspectivă. Dar este important și pentru domeniul economic, pentru investitorii care vin, pentru că trebuie să fie siguri de mediul în care vin. Este important și pentru cei care deja sunt aici sau pentru firme locale, moldovenești, care trebuie să activeze într-un mediu juridic sigur.

Avem așteptarea că vom vedea investigarea deplină a fraudei bancare. E important ca cei care au luat parte la această crimă foarte mare să fie aduși în justiție…

Deci, aici importanța existenței unei justiții credibile, independente este cheia. Și orice Guvern trebuie să aleagă drept prioritate acest domeniu.

Aici este important să pomenesc și despre așteptarea că vom vedea investigarea deplină a fraudei bancare, pentru că e important și pentru credibilitatea Republicii Moldova – nu numai în fața partenerilor internaționali, dar mai mult în fața cetățenilor proprii – ca cei care au luat parte la această fraudă și crimă foarte mare și fără precedent să fie aduși în justiție și să fie recuperată o parte cât mai mare din aceste resurse care mai pot fi aduse înapoi.

Totodată, așteptăm că vor continua eforturile în domeniul luptei împotriva corupției, inclusiv a corupției la nivel înalt, și în lupta împotriva spălării banilor…

Așteptăm și că vor continua toate reformele care au fost agreate în cadrul agendei de asociere ambițioase. Avem document în acest sens, care reprezintă 40 de pagini de reforme pentru perioada 2017-2019. Acest an este cel în care trebuie să vedem îndeplinirea acestei ambiții și să vedem că aceste reforme sunt adoptate.

Totodată, așteptăm că vor continua toate eforturile în domeniul luptei împotriva corupției, inclusiv a corupției la nivel înalt, și în lupta împotriva spălării banilor.”

Europa Liberă: La modul real, ce pârghii are Uniunea Europeană de a influența situația din Republica Moldova? Sunt voci care spun uneori că UE acționează prea blând în a-și impune poziția și a impune principiile, standardele democratice, că ar trebui să existe pârghii mai ferme. Care sunt pârghiile reale prin care se poate influența situația din Republica Moldova?

UE ca partener susține procesul de reforme, dar nu le poate face în locul Republicii Moldova…

Peter Michalko: „Este clar că Uniunea Europeană ca partener al Republicii Moldova susține activitățile, pașii și ambițiile Republicii Moldova în procesul de reforme, în schimbarea pentru oameni, ca să facem viața oamenilor mai bună. Dar nu poate Uniunea Europeană să facă asta în locul partenerilor noștri din Moldova.

Pentru asta noi comunicăm, și comunicăm foarte deschis, foarte clar care sunt așteptările noastre. Pentru că știm că aceste reforme sunt cea mai bună cale pentru o schimbare în bine. Și nu numai pentru că ele au fost agreate și sunt angajamentul asumat de Moldova, dar și pentru că acesta este drumul pe care l-au trecut și alte țări, unde oamenii deja se bucură de o situație și o viață mult mai bună.

Trebuie să rămânem la ambiții cât mai mari, pentru că asta înseamnă că oamenii vor simți efecte pozitive în viața lor…

Și pentru asta noi oferim și susținerea pentru îndeplinirea acestor angajamente, unde se vede clar că progresul atins de partenerii noștri poate aduce și la un nivel de asistență corespunzător. Asta se numește „mai mult pentru mai mult”. Din păcate, uneori sunt situații când asta înseamnă „mai puțin pentru mai puțin”, dacă observăm că scăderea în îndeplinirea angajamentelor este foarte mare.

Dar eu sunt sigur că trebuie să rămânem la ambiții cât mai mari, pentru că asta înseamnă că oamenii vor simți asta ca efect pozitiv în viața lor.”

Europa Liberă: Dl ambasador, voiam să vă mai întreb încă un aspect: atunci când s-a negociat și s-a semnat Acordul de Asociere, s-a spus că este un document valabil pentru întreg teritoriul Republicii Moldova. Și mă refer aici la regiunea transnistreană. Anul trecut, Tiraspolul a raportat creșteri economice destul de importante, inclusiv creșterea comerțului cu Uniunea Europeană. Pe de altă parte, știu că au existat niște angajamente pe care trebuiau să le onoreze și cei de la Tiraspol în schimbul faptului că au aceste preferințe comerciale cu UE. La ce etapă este această racordare a regiunii la standardele necesare pentru continuarea comerțului în cadrul DCFTA?

Este important faptul că și firme din regiunea transnistreană pot să exporte în cadrul acordului între UE și Republica Moldova…

Peter Michalko: „Acordul de Liber Schimb (DCFTA) este implementat pe întreg teritoriul Republicii Moldova și vedem că acesta aduce rezultate și deschide posibilități pentru firme din toată Republica Moldova. Vedem creșterea comerțului, creșterea exporturilor din Republica Moldova către piața europeană și este important faptul că și firme din regiunea transnistreană pot să exporte în cadrul acordului între Uniunea Europeană și Republica Moldova.

Toate condițiile care sunt legate de Acordul de Liber Schimb sunt periodic evaluate de către Bruxelles și Chișinău și ele trebuie să fie îndeplinite. Și toate schimbările care au loc, inclusiv în ceea ce privește participarea firmelor din Transnistria în folosirea acestui Acord de Liber Schimb, sunt în cadrul care a fost agreat între Uniunea Europeană și Republica Moldova.”

Europa Liberă: Aș vrea să ne referim un pic și la aspectul politic al negocierilor. Știm că anul trecut au avut loc mai multe evoluții care sunt considerate pozitive de partenerii externi ai Republicii Moldova. La ce vă așteptați Dvs. pentru acest an? Chișinăul la un moment dat a început să vorbească și despre faptul că acești „pași mici” trebuie să meargă și către zona politică, că ar trebui discutate și niște condiții politice pentru un statut al regiunii transnistrene. Pe de altă parte, știți că la Chișinău există la nivelul experților îngrijorări în ceea ce privește așa-numitele „linii roșii”, o eventuală federalizare a Republicii Moldova în condiții defavorabile etc., etc. Cum vedeți Dvs. evoluțiile în acest an?

Soluționare pe baza suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova cu statut special pentru Transnistria…

Peter Michalko: „Trebuie să apreciem progresul care a fost atins în procesul negocierilor până acum și în îndeplinirea acestor domenii care au fost identificate în trecut. Și acest progres în anul precedent a continuat. Asta trebuie apreciat, pentru că asta înseamnă, și asta este important, că există voință de a se mișca mai departe. Și asta deschide și pentru viitor posibilitatea sau cel puțin arată că progresul este posibil. Și, cum am spus, asta trebuie apreciat.

Și noi sperăm că acest proces va continua, pentru că acesta a fost și anul trecut confirmat la întâlnirea miniștrilor Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa în luna decembrie, la Milano, unde s-a discutat și cadrul în care conflictul transnistrean va fi rezolvat. Și în declarația ministerială respectivă este reconfirmat formatul de soluționare pe baza suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova cu statut special pentru Transnistria.

Din partea UE, vom continua susținerea prin instrumentele noastre, prin programe de întărire a încrederii…

Și este foarte important ca și președinția slovacă a OSCE, după ce președinția italiană a avut acest progres, deja a acordat atenție și rezolvării conflictului transnistrean. Și vizita ministrului Miroslav Lajčák săptămâna trecută a reconfirmat această importanță și acest interes.

Din partea Uniunii Europene, noi vom continua și susținerea prin instrumentele noastre, prin programe de întărire a încrederii, pentru că acestea sunt proiecte care ajută oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului să-și vadă viața îmbunătățită și aceste proiecte fac și mai strânsă legătura între ei.”

Europa Liberă: Voiam să vă mai întreb și despre ce ar trebui să facă Republica Moldova ca să profite la maximum de președinția României în Consiliul Uniunii Europene?

Este un fapt foarte important că președinția Consiliului Uniunii Europene vine în țara care este vecină cu Republica Moldova și cu care are legături așa de strânse…

Peter Michalko: „Este un fapt foarte important, eu cred, că președinția Consiliului Uniunii Europene vine în țara care este vecină cu Republica Moldova și care are legături așa de strânse, așa de puternice cu țara Dvs. Asta cred că este o șansă care trebuie folosită.

Este și un an în cadrul căruia vom avea și aniversarea a zecea a Parteneriatului Estic, care este o politica importantă a UE care a adus multe rezultate. Dar este și anul în care Republica Moldova va marca cinci ani de la semnarea Acordului de Asociere și Acordului de Liber Schimb și de la instituirea regimului liberalizat de vize, deci a călătoriilor fără vize în spațiul Schengen.

Cred că este un moment important și pentru că România reprezintă o sursă de inspirație, o sursă de cunoștințe și resurse care vin din posibilitatea cooperării economice, din posibilitatea de a susține reformele prin care Republica Moldova trebuie să treacă în același mod și să facă și viața oamenilor, aici, mai bună.”

Europa Liberă: Ați amintit despre Parteneriatul Estic și nu pot să nu vă întreb. Moldova a fost „poveste de succes”, acum mă tem că am ajuns cam la coadă sau în orice caz nu mai suntem printre fruntași. Ce se poate face în contextul acesta?

Peter Michalko: „Am povestit despre care sunt așteptările de îmbunătățire sau în care domenii trebuie să vină schimbări, am vorbit despre importanța domeniului democrației și despre alegerile care vin, despre importanța sectorului justiției, unde au fost adoptate reforme la sfârșitul anului trecut. Am văzut câteva legi adoptate; ele trebuie implementate.

Au fost și multe rezultate bune pentru Republica Moldova în cadrul acestei politici a Parteneriatului Estic…

Acest proces trebuie să continue, pentru că sunt încă multe schimbări legislative planificate pentru asta și cel mai important este ca ele să fie făcute și în realitate, asta înseamnă implementare.

Dar trebuie să spunem că au fost și multe rezultate bune pentru Republica Moldova în cadrul acestei politici a Parteneriatului Estic. Dacă ne amintim de perioada de acum zece ani în urmă, perspectiva liberalizării vizelor sau Acordul de Asociere și Acordul de Liber Schimb arătau foarte ambițioase și au fost și oameni care nu au crezut că asta poate să se întâmple.

Totuși, astăzi asta este realitatea și asta ne arată că depunând efort, progresul este posibil aproape în toate obiectivele cele mai ambițioase care pot să fie identificate.

Deci, eu cred că este posibil să vedem schimbările care vor aduce înapoi și tempourile progresului, numai că pentru asta trebuie să existe voință, voință politică și asta așteptăm de la partenerii noștri din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Pe final, dle ambasador. Săptămâna aceasta începe campania electorală. Mesajul Dvs. pentru societate, pentru clasa politică, pentru concurenții electorali?

Sperăm că vom avea un proces de votare fără probleme și fără excese și că cei care au fost aleși își vor prelua mandatele…

Peter Michalko: „Mesajul este clar: așteptările Uniunii Europene, ale partenerilor internaționali sunt că alegerile vor avea loc într-un mod în care vom vedea un proces electoral inclusiv, credibil, transparent, iar înainte de alegeri – o campanie în care toți candidații vor avea șanse egale de a se înregistra, de a participa la campanie și de a avea acces la mass-media.

Sperăm că vom avea un proces de votare fără probleme și fără excese și că vom vedea după procesul de votare și după ce rezultatele vor fi cunoscute că cei care au fost aleși își vor prelua mandatele. Pentru că este important ca voința oamenilor să fie respectată.”

XS
SM
MD
LG