Linkuri accesibilitate

„Vladimir Țurcan „are un discurs profund anti-românesc și anti-NATO, dar pro-rus” (G4Media)


Revista presei de la București.

Site-ul G4Media a preluat știrea că Rusia pledează pentru revenirea la planul Kozak de reglementare a situației din Transnistria. La un forum de tineret, ministrul de externe, Serghei Lavrov, a reamintit că Federația Rusă nu a recunoscut niciodată Republica Moldovenească Nistreană și este parte a procesului de reglementare a acestui conflict. „Principiul numărul unu, a spus Lavrov: statutul special pentru Transnistria, coordonat cu Tiraspolul astfel încât Republica Moldova să-și păstreze suveranitatea, adică să nu fie absorbită de nimeni ca stat, și să-și păstreze statutul de neutralitate, adică să nu adere la blocuri militar-politice”.

Curtea Constituțională de la Chișinău și-a ales drept președinte un fost lider comunist din perioada sovietică, general de poliție. Vladimir Țurcan „are un discurs profund anti-românesc și anti-NATO, dar pro-rus”, se spune într-o știre publicată de G4Media. Premierul Maia Sandu a reacționat imediat declarând că „desemnarea unui exponent al Partidului Socialiștilor în fruntea Curții Constituționale este un lucru grav care știrbește și mai mult încrederea în unica instituție de jurisdicție constituțională din țară”.

O analiză semnată de Nicolae Țîbrigan și reluată sub sigla LARICS pe blogurile Adevărul se ocupă de campania Kremlinului de rescriere a istoriei în privința celui de-al Doilea Război Mondial.Țîbrigan reamintește că la 23 august se împlinesc 80 de ani de la semnarea Pactului Stalin-Hitler, cum îl numesc istoricii – Pactul Ribbentrop-Molotov, cum i se mai spune. Totuși, Vladimir Putin nu a programat niciun eveniment legat de asta, ci mai multe în cinstea celor 75 de ani de la „eliberarea“ a şaptesprezece capitale est-europene în anii 1944-1945. Nu întâmplător, și Igor Dodon procedează la fel în Republica Moldova. „MAE al României nu a venit momentan cu nicio reacţie faţă de „serbarea“ programată la Moscova sau la Chişinău”.

Aflăm din articolul lui Țîbrigan că colaborarea dintre Stalin și Hitler e chiar mai veche decât pactul din 1939: „soldaţii germani participau la tot soiul de deplasări în Uniunea Sovietică pentru a se inspira din GULAG-urile şi experienţa sovietică în lichidarea rapidă a unor categorii de populaţii. Întreaga maşinărie de exterminare nazistă a fost construită după chipul şi asemănarea lagărelor lui Stalin din Siberia!”. Noile narative ale Moscovei sunt difuzate pe toate canalele, în forță. Iarna trecută, de pildă, ambasada Rusiei la București a postat bilingv un text de negare „în cel mai cinic mod” a „crimelor Armatei Roşii în timpul ocupaţiei”. Reacția pe forumuri a fost vehementă, textul a fost retras, dar s-a propagat masiv pe internet, arată Țîbrigan. Aceeași ambasadă a binevoit și să explice anexarea Basarabiei prin tratamentele violente aplicate de autorităţile române împotriva basarabenilor în perioada interbelică.

Nicolae Țîbrigan repetă ceea ce pentru România este chiar adevărul istoric și trage de mânecă instituțiile statului: „La 23 august, la București, tânărul rege Mihai îl aresta pe mareșalul Ion Antonescu și punea capăt alianței cu Germania nazistă. La 24 august, Ofensiva Iași-Chișinău ne prindea, tehnic vorbind, de partea sovieticilor. Ei nu au venit la București ca eliberatori. Ar fi trebuit să vină ca aliați – au venit ca ocupanți. Asta ar trebui să transmită România președintelui Dodon și poporului din Republica Moldova, scrie cercetătorul LARICS. Iar Blocul ACUM ar trebui încurajat și ajutat să boicoteze evenimentul, așa cum se cuvine”.

XS
SM
MD
LG