Linkuri accesibilitate

Evoluţiile politice din Republica Moldova trebuie înţelese după o singură grilă: geopolitică (Dan Dungaciu/Adevărul blog)


Revista presei de la București.

Adevărul, secțiunea bloguri, publică o analiză semnată de Dan Dungaciu asupra situației politice de la Chișinău. În esență, analistul arată că, din păcate, electoratul a rămas scindat în două tabere oarecum de aceeași pondere, dacă acceptăm că există, la modul virtual, un bloc al forțele declarat pro-europene și un altul al forțelor declarat pro-ruse. Episodul guvernării coaliției dintre blocul ACUM și Partidul Socialiștilor a fost un eșec, dar a fost și rezultatul unei conjuncturi în care aceasta a fost singura soluție pentru a nu lăsa Republica Moldova să adopte definitiv direcția Est. Acum, conjunctura e asemănătoare. Doar soluția e pe dos. În 2019, blocul ACUM, format din Partidul Acțiune și Solidaritate și Platforma Demnitate și Adevăr, au reușit să scoată de la guvernare Partidul Democrat, controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuc. Acum, socialiștii sunt cei care trebuie dislocați, iar acest lucru – arată și argumentează Dan Dungaciu – nu se va putea face fără o majoritate în care să intre și democrații. Ce a fost greșit în campania dusă în urmă mai bine de un an de Maia Sandu și Andrei Năstase a fost încercarea lor de a scoate pe margine nuanța geopolitică și de a merge pe ideea construirii unei „națiuni civice”. Greșit, arată Dan Dungaciu: „Evoluţiile politice din Republica Moldova trebuie să fie înţelese după o singură grilă, geopolitică, aceeaşi care a funcţionat de la începutul republicii până astăzi”. „Dincolo de Prut, Estul şi Vestul, nu Stânga şi Dreapta, au ponderi relativ egale în electorat. Aşa a fost întotdeauna şi aşa e şi azi. (…)Avem de-a face, generic, cu o bătălie perpetuă între două blocuri geopolitice, Alianţa pentru Integrare Europeană - sub diverse denumiri - şi Partidul Comuniştilor – comunist sau socialist. Prima îi include pe toţi europenii, de toate nuanţele ; a doua, pe toţi pro-esticii, de toate nuanţele. (…) Diferenţa între «blocuri» o face partidul balama numit generic «Partidul Democrat din Moldova»”. Dan Dungaciu scrie de asemenea despre campaniile de manipulare menite să sape între PAS și PPDA. Se consumă multă energie în asta, pentru că în alianța lor e cheia reușitei unei eventuale schimbări a majorității parlamentare. Personal, analistul crede mult în calitățile de politician ale lui Andrei Năstase, iar faptul că e perceput acum ca fiind în umbră se explică prin aceea că Năstase e un politician mult mai eficient în lupta electorală, în timp ce Maia Sandu e mai înzestrată în condiții de compromis politic delicat.

Tot pe blogurile Adevărul apare și analiza lui Iulian Chifu despre semnificația retragerii Statelor Unite din Tratatul Cer Deschis, dar şi respingerii solicitării făcute de preşedintele Putin de reînnoire a Acordului START 3, de control al armamentelor strategice, care expiră anul viitor. Cu anunțul făcut joia trecută de președintele american Donald Trump, era nucleară trebuie considerată încheiată, spune Chifu. Și mai există un element care întărește mesajul : testarea cu succes a unei arme americane cu laser, una de mare putere, care a distrus în zbor un avion-dronă. În aceste condiții, armele nucleare nu mai constituie o asigurare valabilă în apărare, iar epoca rachetelor strategice apune și ea.

XS
SM
MD
LG