Linkuri accesibilitate

Vladimir Socor: „Candu și oligarhii din spatele său profită de învrăjbirea celorlalte forțe politice”


Maia Sandu și Andrei Nastase în Parlament, după demiterea guvernului pro-occidental al Blocului ACUM, 12 noiembrie 2019
Maia Sandu și Andrei Nastase în Parlament, după demiterea guvernului pro-occidental al Blocului ACUM, 12 noiembrie 2019

Valentina Ursu a stat de vorbă cu analistul politic occidental Vladimir Socor de la Fundația Jamestown despre actuala situaţie din Republica Moldova și despre influența fostului lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc în viața politică de la Chișinău.

Interviu cu Vladimir Socor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:22:21 0:00
Link direct

Europa Liberă: Încotro Republica Moldova, dacă își pierde majoritatea parlamentară?

Vedem un fenomen pe care eu îl denumesc plahotniucism fără Plahotniuc...

Vladimir Socor: „Deocamdată ne îndreptăm spre o revanșă oligarhică. Ea înaintează, iar ceilalți factori politici se găsesc în defensivă. Revanșa oligarhică o conduce dl Andrian Candu, avându-i pe Plahotniuc și pe Șor în spatele său. Candu deține în aceste momente inițiativa strategică. Dânsul a planificat această întreagă operațiune. În numele lui Plahotniuc și al lui Șor, Candu a planificat-o și o execută cu succes, derutându-i pe ceilalți factori politici. Candu operează mereu cu un pas sau câțiva pași înaintea celorlalți, ceilalți se văd obligați să reacționeze defensiv, să se acomodeze, să se adapteze mișcărilor lui Candu. Candu și oligarhii din spatele său profită de învrăjbirea celorlalte forțe politice din Chișinău, anume învrăjbirea profundă între partidele Platforma DA și PAS, pe de o parte, și Partidul Socialiștilor, de cealaltă parte.”

Vladimir Socor
Vladimir Socor

Europa Liberă: Și după aceste dezvăluiri făcute de unii deputați, inclusiv deputatul Reniță, ieșirea procurorului Stoianoglo și șubrezirea majorității PSRM-PD, se vorbește că se dă o luptă decisivă pentru Republica Moldova, luptă în care sunt implicate și forțe externe și că nu se cunoaște, deocamdată, cine este de partea lui Plahotniuc?

Vladimir Socor: „De partea lui Plahotniuc este evident conducătorul acestei operațiuni, dl Candu, și cu certitudine dl Șor. Pentru a zădărnici revanșa oligarhică, două acțiuni mi se par a fi nu numai necesare, dar elementare și chiar la mintea oricui. Întâi: partidele Platforma DA și PAS trebuie imediat să susțină declarațiile procurorului Stoianoglo; al doilea: liderii celor două partide trebuie să se împace public. Fără susținerea măsurilor anticorupție, anunțate de dl Stoianoglo și fără împăcarea publică pe baza unui program imediat comun al celor două partide - PAS și PPDA -, fără aceste două acțiuni imediate, degeaba mai discutăm.”

Europa Liberă: Dar vedeți că pe moment atât Maia Sandu, cât și Andrei Năstase se consideră rivali pentru funcția de președinte? Alegerile prezidențiale urmează să aibă loc în toamnă. În studioul Europei Libere de la Chișinău Andrei Năstase a spus că PPDA ar putea să-l propună și pentru funcția de premier. Se vor descurca ițele sau mai tare se vor încurca, dacă se ține cont de ambițiile și de o parte și de cealaltă ale liderilor politici?

Platforma DA și PAS trebuie imediat să susțină declarațiile procurorului Stoianoglo. Iar liderii celor două partide trebuie să se împace public...

Vladimir Socor: „Eu am văzut aceste declarații și ele nu fac decât să demonstreze confuzia, deruta care domnește deja de câtva timp, și anume de această stare de confuzie și derută profită dl Candu cu manevrele sale. Dânsul acum domină situația, deoarece celelalte forțe politice sunt învrăjbite, atât prăpastia dintre Partidul Socialiștilor și fostul Bloc ACUM, cât și prăpastia din interiorul fostului Bloc ACUM. De această situație de confuzie profită revanșa oligarhică. Oligarhii, bineînțeles, doresc să câștige aliați temporari. Vedem un fenomen pe care eu îl denumesc plahotniucism fără Plahotniuc; fără Plahotniuc în țară, cu Plahotniuc în spate. Care sunt simptomele acestui fenomen, cum le vedem prin manevrele dlui Candu? Întâi: firul politic conspirativ. Plahotniuc este cel care a introdus conspirativitatea în guvernarea și în politica Republicii Moldova, precum și în afacerile sale personale, iar acum „Pro-Moldova” practică același stil conspirativ, manevre secrete în culise. Al doilea: cumpărarea deputaților în vederea reformatării artificiale a parlamentului și încropirii unei majorități artificiale - clasic plahotniucism. Al treilea: alianțe temporare. PD-ul și, îndeosebi, Plahotniuc și oamenii săi erau maeștri în a construi alianțe temporare, îi manevrau pe participanții la alianțe unii împotriva celorlalți și, în cele din urmă, se descotoroseau de ei. Aceasta a fost soarta aliaților dlui Plahotniuc, aceasta practică acum dl Candu. Și al patrulea și ultimul element: fațada pro-europeană falsă. Dl Candu și toți cei pe care îi cumpără sau îi pune printre aliații săi pretind că sunt pro-europeni. Dl Candu a avut un rol major în distrugerea statului de drept în Republica Moldova din postul său de președinte al parlamentului. Și atunci se prezenta ca pro-european, iar susținătorii săi din străinătate, în primul rând din România, au pretins până în ultimul moment că Plahotniuc și Candu, și toată gruparea asta a lor este pro-europeană. Acum, din nou, dl Candu arborează culorile pro-europene și încearcă să introducă partidele Platforma DA și PAS într-o artificială coaliție manevrată tot de dânsul ca în vremea lui Plahotniuc. Plahotniucism fără Plahotniuc în țară.”

Dl Candu a avut un rol major în distrugerea statului de drept în Republica Moldova...

Europa Liberă: Ar sta o forță externă în spatele lui Vladimir Plahotniuc?

Vladimir Socor: „Ceea ce pot spune cu siguranță este că Statele Unite nu sunt în spatele lui Plahotniuc și poate că e acum momentul, dragă Valentina, să încercăm să contracarăm o confuzie, care poate să domnească la Chișinău. Statele Unite nu sunt în favoarea lui Plahotniuc! Statele Unite nu-l sprijină pe Plahotniuc! Plahotniuc se află în Statele Unite în pofida interdicției pe care o are și el poate să sfideze această interdicție datorită unor particularități ale sistemului juridic american. Statele Unite i-au retras dreptul de ședere, i-au retras viza. La cel mai înalt nivel, Departamentul de Stat, chiar în persoana dlui Pompeo, spune că Plahotniuc nu are dreptul să intre sau să rezideze în Statele Unite, dar în sistemul legal american Plahotniuc poate să închirieze avocați, și el poate să plătească avocații cei mai buni care să conteste aceste măsuri în justiție, iar procesele de acest tip în Statele Unite pot să se prelungească ani de zile. Iată situația de care profită Plahotniuc în Statele Unite și iată sursa unei confuzii care domnește la Chișinău din această cauză.”

Europa Liberă: Procurorul general, dl Stoianoglo, a anunțat că Vladimir Plahotniuc ar fi beneficiarul furtului miliardului, unul dintre ei, și a spus că acum ar fi suficiente dovezi ca să ceară extrădarea lui din Statele Unite ale Americii.

Vladimir Socor: „Mă tem că acest demers nu va avea succes din motive care n-au nimic de-a face cu dl Stoianoglo sau nici măcar nu au nimic de-a face cu președintele, cu guvernarea, din motive însă tradiționale: nu există în Occident încredere în justiția Republicii Moldova. Această situație datează de cel puțin zece ani, este și ea în cea mai mare parte un rezultat al plahotniucismului care a distrus statul de drept și dacă nu se poate avea încredere în justiția Republicii Moldova, atunci avocații lui Plahotniuc din Statele Unite - și desigur că ei vor fi cei mai scumpi avocați - ei vor argumenta că Plahotniuc nu va putea avea un proces corect în Republica Moldova. Și, într-adevăr, Plahotniuc va putea să arate spre manipularea justiției tot de către Plahotniuc în cazul lui Ilan Șor. Ilan Șor a fost condamnat de justiție, desigur că Ilan Șor a comis crimele pe care le-a comis în domeniul financiar. Dar cum a organizat dl Plahotniuc procesul dlui Șor? L-a organizat în așa mod încât dl Șor să rămână liber, să poată să facă apel la Curtea de Apel și în timp ce se judecă apelul dl Șor să rămână complet dependent de justiție. Justiția era în mâinile dlui Plahotniuc, dl Plahotniuc putea să decidă dacă Curtea de Apel din Cahul îl condamnă sau nu îl condamnă pe Șor. Și în acest timp Șor era un aliat dependent de Plahotniuc. Acesta este sistemul.”

Cine poate avea încredere în justiția lăsată moștenire de către sistemul Plahotniuc? Nimeni!...

Europa Liberă: Lăsați să se înțeleagă că e prea puțin probabil ca Vladimir Plahotniuc să fie adus acasă în cătușe, în Republica Moldova?

Vladimir Socor: „Din cauză că nu există în Occident, în cazul de față în Statele Unite, nu există încredere în justiția din Republica Moldova. Și e un lucru normal. Cine poate avea încredere în justiția lăsată moștenire de către sistemul Plahotniuc? Nimeni! Iar acum dacă dl Candu vine din nou într-o coaliție sau alta la putere cu ceva tovarăși de drum pe care el îi va introduce într-o coaliție, atunci ne putem aștepta că justiția nu va fi reformată, iar avocații lui Plahotniuc vor putea să argumenteze în Statele Unite că clientul lor nu poate avea un proces corect în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Totuși, se pare că fotoliul prezidențial face ca mai mult să se vorbească despre o dezbinare în rândul celor din PAS și PPDA?

Vladimir Socor: „Sunt de acord cu atitudinea atât a Maiei Sandu, cât și a lui Andrei Năstase, fiecare dintre ei a exprimat aceeași idee cu cuvinte diferite, esența este că amândoi pot candida în primul tur, iar cel care nu intră în turul al doilea să-l susțină pe acel care intră în turul al doilea.”

Europa Liberă: Dar atunci ar trebui să nu se atace în primul tur?

Vladimir Socor: „Desigur. Primul tur trebuie gestionat cu maximă atenție, acest lucru l-a spus și Maia, și Andrei. Și sunt de acord cu această poziție. E logică.”

Europa Liberă: Între timp, vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari, care este și vicepreședinte al parlamentului, a spus că deputații din formațiunea lor vor iniția procesul de suspendare din funcție a lui Igor Dodon. E cu șansă acest lucru, ținând cont că până la alegerile prezidențiale a rămas puțin?

Vladimir Socor: „Poate fi cu șansă dacă oamenii lui Candu votează această propunere a dlui Slusari. Atunci are șanse și desigur că oamenii lui Candu vor vota cum îi va instrui Candu, dar inițiativa dlui Slusari este complet greșită.”

Europa Liberă: Adică sunteți părtașul dlui Dodon sau cum să înțelegem?

Vladimir Socor: „Asta ar putea fi reacția instinctivă a cuiva de la Chișinău. Dacă eu spun că o măsură - indiferent care - împotriva lui Dodon este greșit concepută, Dvs. ziceți „sunteți părtașul lui Dodon”. Acesta este un mod de discuție pe care îl cunosc foarte bine. De ce e greșită inițiativa aceasta, care mi se pare că nu e numai a dlui Slusari, cred că e și a altui deputat?”

Europa Liberă: A dlui Reniță...

Am văzut numai acele fragmente pe care oamenii lui Plahotniuc le-au ales și le-au publicat în propriul lor interes...

Vladimir Socor: „Da, așa este. De ce e greșită? Se bazează pe un fragment de 17 secunde dintr-o înregistrare foarte lungă. Eu nu pot concepe cum un om politic matur poate să construiască, mai ales un caz de așa importanță cum este suspendarea președintelui, pe un fragment de 17 secunde dintr-o înregistrare foarte lungă. Este complet de neconceput. Eu sunt convins că această înregistrare a fost pusă în mâinile dlui Reniță de către oamenii lui Candu și ai lui Plahotniuc, deoarece toate înregistrările întâlnirilor secrete între dl Plahotniuc, însoțit de Iaralov și dl Dodon din iunie anul trecut, toate au fost făcute de către oamenii lui Plahotniuc, stocate de oamenii lui Plahotniuc în scopurile lor și publicate în mod fragmentar de către aceiași oameni ai lui Plahotniuc, fragmentat. Noi nu am văzut nici pe departe înregistrările depline, am văzut numai acele fragmente pe care oamenii lui Plahotniuc le-au ales și le-au publicat în propriul lor interes, iar acum ni s-a servit încă un fragmențel din altă conversație. Și pe acest fragmențel vrea cineva să construiască suspendarea președintelui? Asta nu este statul de drept, aici văd niște manevre disperate, manevre ofensive din partea oamenilor lui Candu și ai lui Plahotniuc și manevre defensive din partea unor deputați care simt că trebuie să facă ceva, dar nu știu, nu cunosc, n-au idee cum să reacționeze.”

Europa Liberă: Și tot deputații PPDA au anunțat că au pregătit o moțiune de cenzură, vor destituirea Guvernului Chicu. Atât șeful statului Dodon, cât și premierul Chicu spun că cei care vor să dea jos executivul trebuie să dea dovadă de responsabilitate, iar dacă vor reuși să demită acest Cabinet de miniștri și apoi nu vor reuși să numească un alt guvern, țara va fi într-o criză profundă. Ce scenariu ar fi mai potrivit pentru Republica Moldova – să fie demis guvernul sau să fie lăsat, pentru că apar suspiciuni că el ar putea să falsifice alegerile prezidențiale?

Vladimir Socor: „Eu am aplaudat declarațiile Maiei Sandu și ale lui Andrei Năstase, care, fiecare în felul său, s-au eschivat de la a participa la un vot comun cu oamenii lui Candu în parlament. Maia Sandu s-a eschivat pe bună dreptate, spunând că nu putem da jos un guvern atâta timp cât nu avem alt guvern; Andrei Năstase s-a eschivat, spunând că partidul său este gata să-și asume guvernarea. Și unul, și celălalt, fiecare în felul său, nu participă la un vot comun cu oamenii lui Plahotniuc, ai lui Șor, și ai lui Candu în parlament. Dacă ei ar participa la acest vot, de care ei văd că se feresc, dar dacă ei nu reușesc să se mai ferească și dacă participă la un asemenea vot, ei își vor pierde capitalul moral. Maia Sandu, Andrei Năstase și partidele pe care ei le conduc nu au alte resurse decât capitalul moral. Toată cariera lor politică – scurtă, promițătoare, care le stă încă în față – este construită pe lupta împotriva corupției, pentru statul de drept, corupția fiind personificată anume de către figurile lui Plahotniuc, Candu, Șor și aparatul lor de afaceri și politic. Dacă Maia și Andrei se asociază cu aceste forțe într-un vot comun în parlament cu cei pe care i-au combătut întotdeauna și trebuie să-i combată în continuare, ei își vor pierde capitalul moral, își vor pierde susținătorii. Nu-mi vine să cred că ei vor purcede la un asemenea pas. Pentru a ieși din această situație, ei au obligația să-l susțină politic pe dl Stoianoglo. Am fost profund impresionat de prezentarea dlui Stoianoglo. La un moment dat mi-a amintit de Alexandru Soljenițîn. Soljenițîn spunea: «жить не по лжи» („trăiește nu prin minciună”). Dl Stoianoglo s-a ridicat foarte sus în acest moment. Eu vreau să văd susținere politică în acest moment pentru demersul dlui Stoianoglo.”

Eu am aplaudat declarațiile Maiei Sandu și ale lui Andrei Năstase...

Europa Liberă: Dar nu ați răspuns la întrebarea: ce s-ar întâmpla dacă pică Guvernul Chicu și dacă ar trebui să cadă acest executiv?

Vladimir Socor: „Guvernul dlui Chicu are o performanță bună. Afirmațiile potrivit cărora Guvernul Chicu a eșuat sunt afirmații politicianiste, determinate nu de aprecierea obiectivă a performanței Guvernului Chicu, dar determinate de scopul cu totul de neînțeles de a da jos guvernul cu orice preț, pur și simplu pentru că este un guvern girat de Partidul Socialiștilor. Nu este acesta un motiv suficient pentru a da jos Guvernul Chicu. Guvernul Chicu în situația dată face față așa cum se poate face față...”

Europa Liberă: Dar dacă nu mai există o majoritate parlamentară să-l sprijine, atunci ce se întâmplă?

Vladimir Socor: „Atunci poate fi un guvern minoritar, dar dl Chicu spunea că, dacă se ajunge la un guvern minoritar, dar este sabotat în permanență de către opoziție, atunci nu are sens să rămână un guvern minoritar și va demisiona. Când dl Chicu spunea că ar putea fi sabotat de către opoziție, dânsul părea să se refere atât la oamenii lui Candu, cât și la partidele Platforma DA și PAS. E foarte trist dacă se amalgamează o opoziție din aceste unități contrarii, am avea un fel de binom în opoziție. Încă un binom. De data asta în opoziție. Guvernul trebuie să fie lăsat să-și facă treaba!”

Europa Liberă: Ce ne puteți spune despre PD-ul, care rămâne a fi condus de Filip și Diacov?

Vladimir Socor: „Bineînțeles, vedem cu toții că acest PD este în agonie, este o agonie binemeritată. Vedeam cum dl Diacov se indigna: unde sunt partenerii occidentali care asistă fără să reacționeze la destrămarea partidului nostru? Dar oare n-a făcut partidul dlui Diacov și partidul dlui Filip exact același lucru în perioada lui Plahotniuc? Ei exact același lucru făceau. De aceea spuneam adineaori: vedem restaurarea unui plahotniucism fără Plahotniuc în țară.”

Europa Liberă: Igor Dodon are șanse să câștige al doilea mandat?

Vladimir Socor: „Dacă alegerile au loc fără interferențe de ordin politic, atunci sigur că are șanse, chiar are șansa principală, adică vreau să spun, e favorit, sondajele îl indică drept favorit, de aceea a apărut ideea potrivit căreia, și asta o spun politicienii de diferite culori, ideea ca dl Dodon să nu fie lăsat să ajungă până la alegeri, să fie scos din cursă înainte de alegeri. Și cum se poate face acest lucru? Printr-o majoritate încropită, de strânsură care să schimbe cu totul situația politică, majoritate încropită după modelul anului 2016. Nimic nou, aceleași procese și aceiași regizori.”

Europa Liberă: Ideea era că, dacă eventual câștigă un al doilea mandat, se va datora sprijinului din partea Federației Ruse?

Vladimir Socor: „Mă întreb dacă s-a observat oare la Chișinău faptul că, în toată această criză profundă din Republica Moldova, propaganda rusească tace.”

Europa Liberă: S-au făcut declarații din partea Ministerului rus de Externe, spunând că opoziția de la Chișinău a torpilat obținerea liniei de creditare din partea Federației Ruse, s-au mai făcut și alte declarații.

Vladimir Socor: „Da, e vorba despre credit, nu e vorba despre Dodon. Republica Moldova nu este o prioritate pentru Rusia, nu e o prioritate în strategia Rusiei, în politica externă a Rusiei. Rusia nu dorește să-și asume întreținerea economică a unei Republici Moldova satelizate. Ne automăgulim, dacă ne închipuim că Rusia sau alte mari puteri privesc Republica Moldova ca pe o prioritate geopolitică.”

În toată această criză profundă din Republica Moldova, propaganda rusească tace...

Europa Liberă: Societatea civilă insistă pe ideea pe care a avansat-o atunci când a plecat Plahotniuc din țară și când s-a constituit majoritatea PSRM – Blocul ACUM, că e nevoie să se ajungă la anticipate, pentru că deputații din actualul legislativ nu reprezintă interesele cetățenilor. Ce părere aveți?

Vladimir Socor: „Am fost de acord și atunci și sunt de acord și acum. Curând, după formarea majorității parlamentare între Partidul Socialiștilor și Blocul ACUM, am considerat că această majoritate ar putea avea un termen legislativ întreg. M-am înșelat în această privință, deoarece ambițiile politice, de ambele părți, ambițiile politice au fost mai puternice, s-au comis greșeli de ambele părți. O greșeală a fost plecarea mult prea devreme de la guvernare, cedarea guvernării care a slăbit în mod posibil fatal Blocul ACUM prin pierderea unei părți foarte mari a puterii. Cealaltă mare greșeală a fost faptul că dl Dodon părea să se bucure de despărțirea de Blocul ACUM, iar ceea ce a separat și învrăjbit a fost, până la urmă, miza alegerilor prezidențiale. O miză destul de falsă, aș spune eu, deoarece, conform Constituției, Președinția Republicii Moldova nu este atotputernică, sunt alți factori care au mai multă putere în sistemul de guvernare decât Președinția. Dar acum avem situația pe care o avem, sunt din nou de acord că alegeri parlamentare anticipate trebuie să aibă loc, de acord că parlamentul actual este nereprezentativ în două feluri: într-un fel, deoarece oamenii din fostul Partid Democrat al dlui Plahotniuc au suprareprezentare în parlament, e moștenirea lui Plahotniuc, acești oameni sunt suprareprezentați în parlament și se vând, se cumpără, formează majorități artificiale. Deci e putred acolo, e putregai. Pe de altă parte, e posibil că Partidul Socialiștilor e subreprezentat. E posibil că sprijinul real în rândurile alegătorilor este mai mare decât numărul deputaților socialiști în parlament. Oricum ar fi, acest parlament este complet compromis, este și el moștenirea unor alegeri regizate de dl Plahotniuc anul trecut, acest parlament trebuie să înceteze, sunt necesare alegeri noi și pentru aceasta aș vrea să închei pe această notă. Vreau să-i văd pe Maia Sandu și pe Andrei Năstase împăcându-se în public, și nu la nivel personal, dar la nivel politic și strategic. Și vreau să-i văd pe amândoi susținând politic demersul dlui Stoianoglo. Fără acești doi pași imediați, degeaba discutăm.”

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG